Előfizetés

Megindult az élet a Balatonon

Vas András
Publikálás dátuma
2020.05.10. 15:42

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A vendégek és a vendéglátóhelyek tulajdonosai is nagyon várták már a hétvégét, amikor végre, ha kisebb megkötésekkel is, de kinyithattak.
- Na, végre ehetünk egy jó balatoni lángost! - Zinkhammer Zsolt és családja ennek megfelelően vette célba a fonyódi kikötősort. Noha a héten már oldódott a koronavírus-járvány miatti szigor, a balatoni vendéglősök egy része csak csütörtökön-pénteken nyitott ki, de akadtak, akik egyelőre kivártak, s csak a pünkösdi hosszú hétvégétől várják a vendégeket. - Remélem, meglátszik majd a forgalmon, hogy szabadabban lehet utazni – mondta az egyik fonyódi étterem tulajdonosa. – Május elsején kinyitottunk, akkor még csak elvitelre – mutatja a felfestett haladási útvonalat az étterem padlóján –, de a héten már be-beültek az emberek. Szerencsére láthatóan nem izgatja őket a járvány, aki eljön a Balatonra, az jól akarja érezni magát, pláne ennyi bezártság után. A szállásadók és a vendéglátóhelyek számára a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kézikönyvben foglalta össze vendégfogadással kapcsolatos ajánlásait, s a „kisokost” minden megkérdezett vendéglős olvasta – más kérdés, mit fogadtak meg belőle.  - A kutya sem foglalkozik vele: nem használunk sem kesztyűt, sem maszkot – ismerte el a vendéglős –, nem kötelező, s szerintem rossz érzést kelt a vendégben, ha maszkos embereket látnak maguk körül. Az asztalokat széthúzkodtuk, nyolcat kivettünk, így igazából fele kapacitással tudunk üzemelni. Szerintem a jövő hét végére, de legkésőbb pünkösdre ezek a megszorítások is eltűnnek.
Az MTÜ Covid-könyvében foglaltakra a legtöbb helyen csak legyintettek, a megkérdezett vendéglősök szerint a javaslatok egyik részét a normális helyek eddig is alkalmazták, a többi pedig inkább csak léleknyugtatásra, mintsem valódi védelemre jó. - A konyhában folyamatosan kesztyűben dolgozunk, ahogy a tálalásnál is – magyarázta Szalai Sándor, a balatonlellei Halassanyika tulajdonosa. – Egyelőre csak hétvégére nyitottunk ki, pünkösdtől viszont már mindennap nyitva leszünk. Az asztalok harmadát kivettük, a bejárathoz egy kézfertőtlenítő automatát szerelek fel, s az asztalokat minden csoport után fertőtlenítővel töröljük át, ennél többet, úgy gondolom, nem tudunk tenni. A vendégek láthatóan nem is igényelnek többet, akárkivel beszéltünk, úgy vélekedtek, egy balatoni éttermezés nem jelent semmilyen plusz veszélyt a járványban. Egyetlen asztalnál sem láttunk maszkos vendégeket. Sokkal inkább zavarta őket, hogy a csúcsidőszakban, azaz dél és két óra között több kerthelyiség előtt várni kellett a szabad asztalokra. - Most negyven vendéget tudunk leültetni, normál időszakban valamivel több, mint hetvenet – mondta Balla György, a balatonmáriafürdői Port Étterem tulajdonosa. – Szerencsés helyzetben vagyunk, mert össze tudtuk nyitni a street foodos részt az a la carte-ossal, a két terasz között letérköveztük a területet, így az előírásokat betartva is maradt elég asztalunk.  Az étterem vezetői a személyzet minden tagjával elolvastatták az MTÜ-kézikönyvét, s a praktikus ajánlások közül többet alkalmaznak is. Papírterítőre cserélték a textilt, kézfertőtlenítőt tettek ki, ami minden vendég részére elérhető! – Tavaly az április volt erős, májusban rossz volt az idő, így, ha csak marad a mostani helyzet, s nem lazítanak tovább az előírásokon, akkor is elkezdődhet végre a szezon. Reméljük, nyáron már teljes kapacitással! - mondta Balla György.
Kapcsolódó
Ágyúlövés fogadta a vendégeket hétvégén Egerben

Pincérek és szakácsok dolgoznak a villányi szőlőben

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.10. 15:32

Fotó: Shutterstock
A villányi borvidék pincészetei ez évre tervezett turisztikai árbevételük 15-25 százalékát már elbukták a járvány miatt. Ám a helyi borászok a talpra állás szorgos művészei, ezért bíznak az újjászületésben. A villányi pincészetek is kénytelen voltak március közepén bezárni szállodáikat, éttermeiket és borozóikat, ennek ellenére e vállalkozások alkalmazottai közül alig néhányan lettek álláskeresők. Hogy miért volt ez így, arról Bock József, a róla elnevezett pincészet 72 esztendős gazdája ekképp beszél: "Van egy 40 szobás szállodánk és két olyan éttermünk, ahol 200-200 vendég szórakozhat. Mikor ezek leálltak, ötven embert kellett szabadságra küldenünk. Aztán megkérdeztük őket, vállalnak-e munkát a szőlőinkben és a szállodánk felújításában. Szinte mindenki igent mondott, így akkortól a vendéglátásban dolgozók a szőlőbe jártak és építőipari munkát végeztek." Csaknem valamennyi pincészet ugyanezzel a recepttel igyekezett úrrá lenni a leállás okozta nehézségeken. A megoldás vesztesei a környék napszámosai voltak, hisz munkájukat elvégezték a pincérek, a recepciósok és az irodisták. És vesztesek a pincészetek is: az Év Borásza kitüntetést 1997-ben elnyerő Bock József azzal számol, hogy pincészetének a vendéglátásból 2020-ra kalkulált 500 milliós árbevétele legalább ötödével szerényebb lesz. Hasonló kieséssel számol a többi pincészet is. A Vylyan Pincészet a következő hét végén újra megnyitja a kulturális és gasztronómiai rendezvényeiről híres, kisharsányi teraszát - tudtuk meg Debreczeni Mónikától, a cég birtokigazgatójától. A környező hegyekről és szőlőkről megunhatatlan panorámát festő terasz eleinte csak szombaton és vasárnap fogad vendégeket, aztán ha az érdeklődés visszaáll a régire, pénteken és a csütörtökön is programok várják az idelátogatókat. A Bock pincészet éttermei május végétől nyitnak. Bock nem tart a jövőtől, azt mondja, hogy az elmúlt napokban nagyon sokan érdeklődtek arról, „mikor indulnak már?”, s mindebből egyértelmű: Villány kitartó közönsége alig várja, hogy zsongás legyen a borvidéken. A Gere Pincészet 34 szobás szállodája és étterme is május végén nyit meg újra. A pincészet idén nem tudja megrendezni hagyományos és mindig roppant sikeres júniusi jazzfesztiválját, ennek ellenére az Év Borásza titulussal 1994-ben kitüntetett Gere Attila optimista: "Az emberek ki vannak éhezve az együttlétre, a közös szórakozásra. Nekünk kedvez az is, hogy ezen a nyáron kevesebben mennek majd külföldre pihenni. Arra készülök, hogy le fognak támadni minket." 

Ágyúlövés fogadta a vendégeket hétvégén Egerben

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.05.10. 15:26

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
"Negyven napja ugyanazokat a házakat, utcákat látom, jó érzés volt vonatra ülni és átjönni Egerbe, ahol utoljára jó pár éve, osztálykiránduláson jártam."
Csacsogó lánycsapat tart az egri belváros egyik népszerű fagyizója felé, huszonévesek, forrónadrágban, pólóban, hátizsákkal vagy táskával a karjukon szombat délelőtt. Turistáknak néznek ki, de nem azok: ide járnak gimnáziumba a környékbeli településekről, de a távoktatás miatt hetek óta otthon rostokolnak. Most, hogy már szabad kávézni, sütizni a teraszokon, beruccantak, este mennek majd haza. Miskolcról érkezett Egerbe Pap Viktor, aki szintén megelégelte már a vesztegzárat. - Negyven napja ugyanazokat a házakat, utcákat látom, jó érzés volt vonatra ülni és átjönni Egerbe, ahol utoljára jó pár éve, osztálykiránduláson jártam – mondja. A kis-Dobó téren, a Senator-ház teraszán kéri el épp az étlapot, menüzni szeretne, de egyelőre csak a la carte kínálat van. 
Indulna tovább, de Cseh András, aki feleségével hosszú évtizedek óta a helyi gasztronómia egyik meghatározó alakja, igazi lokálpatriótaként még a kezébe nyom egy brosúrát arról, milyen helyeket érdemes a városban felkeresni. Ők pénteken nyitottak, az étterem teraszán aznap este már volt néhány törzsvendég, de a szállodarész egyelőre nagyon visszafogottan üzemel. - Az előző hetekben mindenki sorra mondta le a foglalását, a harminc-egynéhány alkalmazottunk zömét ezért kénytelenek voltunk elküldeni, három-négy régi kollégánkat tudtuk csak megtartani. Ahogy indul be a forgalom, annak tükrében vesszük vissza őket: két szobába szombat estére már volt foglalás, ez legalább ad némi reményt – fogalmaz. Kőhajításnyira innen, a vár tövében – amelynek falain, bástyáin most sokkal kevesebb látogatót lehetett látni, mint más hétvégéken – az ország legjobb vidéki éttermei között számon tartott Macok alig győzi a vendégforgalmat. - Szombaton délben nyitottunk, de a rendelkezésünkre álló ötven helyet előre lefoglalták, főként azok a törzsvendégek, akiknek már nagyon hiányoztunk – mondja Macsinka János séf. Ők a korábbi létszám felével indultak újra el, hisz egy ideig csökkentett forgalomra kell számítaniuk: a száz férőhelyes étterem helyett most csak ötven embert tudnak egyszerre vendégül látni a szabadban. Sétálunk tovább a Kossuth Lajos utca felé, a végén ott a taxis stand, most egyetlen autó áll bent. Révész Imre sofőr délig mindössze három fuvart bonyolított helyieknek, turistát, főként külföldit már hónapok óta nem látott, s ezen a napon sem - panaszolja. 
A Dobó téren, a Minorita templom előtt épp ezért meglepve hallottuk mi is az angol szavakat egy hét fős fiúcsapatnál. Külföldiek ugyan, de nem tekinthetők a szó szoros értelemében turistáknak – mondja a francia Thomas, azeri és török barátja pedig egyetértően bólogat. Valamennyien a Miskolci Egyetemen tanulnak, Erasmus-program keretében, s már ők is vágytak a kirándulásra. Miközben megbeszéljük, melyik borozóba érdemes elmenniük, ha jó egri borra vágynak, a vár faláról eldörren a szokásos tisztelgő ágyúlövés, jelezve: az élet – ha nem is teljesen úgy, mint régen, de - lassan kezd visszazökkenni a korábbi kerékvágásba.