Előfizetés

Majdnem 50 ezer egyéni vállalkozás kényszerült leállni

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.13. 13:41

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A fodrászok és a járművezető-oktatók vannak a legnehezebb helyzetben.
Több mint ötször annyi egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét májusig, mint a korábbi évek azonos időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt összesítéséből. Az adatok alapján a folyamat összefügg a járványveszéllyel, hiszen a 61 ezer szüneteltetésből 49 ezret március 1. után regisztráltak. Ezt követően, a hónap második felében egyre több, április 1-jén pedig kiugróan sok szüneteltetést jegyeztek be. Az elemzés a vészhelyzet gazdasági hatásaival magyarázza a folyamatot, mivel azok közvetlenül érintik a személyes szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozókat. Kivételek akadnak ugyan, mint például a futárszolgáltatások, vagy a nyelvtanárok, akik online megoldásokkal folytathatják a munkájukat. A többség viszont azonnal érzékelték a keresletcsökkenés következményeit, főképp azok, akik nem tudnák a személyes érintkezést elkerülni - indokolták a visszaesést. A KSH szerint a legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette. A szüneteltetések száma a leginkább érintett összes ágazatban a tavalyi többszörösére nőtt. A vállalkozói tevékenység újraindítása egyelőre nem általános, de már 12 ezren döntöttek a folytatás mellett, és májussal a szüneteltetések száma sem nőtt már olyan mértékben, mint előtte. A KSH ugyanakkor nem feltétlen tekinti kedvezőtlen döntésnek a szüneteltetést sem, hiszen - mint írták - a vállalkozó ezzel azt is kifejezi, hogy bízik a folytatásban. A hivatal arra számít, hogy júniusban tovább csökkenhet a szüneteltetett vállalkozói tevékenység száma - olvasható az összesítésben.

Kifosztja a kormány a településeket: Semjén Zsolt sok-sok különleges övezetet csinált

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2020.05.13. 10:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Minden öt milliárd forintnál nagyobb beruházás helyi adóját elvonják a településekről – egy új kormányjavaslat szerint.
Az éjjel a kormány újabb törvényjavaslatokat terjesztett a parlament elé, ezek közül az egyik az úgynevezett különleges gazdasági övezetek felállításról szól, vette észre az atv.hu. A javaslat szerint minden olyan beruházás, amelynek értéke meghaladja az öt milliárd forintot különleges gazdasági övezetté nyilvánítható. A kormány szerint a különleges gazdasági övezet ismérve az, hogy ilyen beruházások engedélyezésbe a település nem folyhat bele, illetve a befolyó helyi adókat nem a település, hanem a jellemzően fideszes többségű megyei önkormányzatok vetik ki, kapják meg és költhetik el. A kormány rendeleti úton – élve a különleges jogrenddel – már ideiglenesen bevezette a különleges gazdasági övezet fogalmát – ennek elszenvedője Göd városa, ahol a Samsung új e-autókhoz használatos akkumulátorgyárat épít, mintegy 300 milliárd forint értékben. A rendelet következtében Göd városa több milliárd forintnyi helyi iparűzési adótól esik el évente. A rendelet még száz milliárd forintban határozta meg a különleges gazdasági övezet értékhatárát.   A száz milliárdos értékhatáron belül összesen öt nagyberuházás esik, ám azzal, hogy a kormány Semjén Zsolt jegyezte törvényjavaslattal öt milliárdra csökkenti le a beruházási értéket – több tucat önkormányzatot érinthet hátrányosan a javaslat. A törvényjavaslat megengedő, tehát ezen területeken lévő beruházásokat a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatja, de nem köteles azzá nyilvánítani. Vagyis a törvény lehetővé teszi, hogy a kormány politikai alapon szelektáljon, mint Göd esetében, ahol ellenzéki az önkormányzat és a városvezető is. Ezzel szemben fel sem merült, hogy debreceni BMW-gyárat vagy épp a kecskeméti Mercedes-gyárat különleges gazdasági övezetté nyilvánítsák, ami összefügghet azzal, hogy mind a két várost megbízható fideszes káderek vezetik. (BMW-problémát a bajor cég bejelentése amúgy is megoldotta, ugyanis legalább egy évvel kitolódik a debreceni üzem átadása, de könnyen lehet, hogy el szem kezdődik.) A kedd este beterjesztett törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök jegyzi, előadója pedig Gulyás Gergely miniszterelnökségi miniszter, vagyis azt nem is a adózásért felelős Varga Mihály vagy épp a gazdaságpolitikáért felelős Palkovics László veszi a nevére – ami meging egy jelzés a javaslat politikai töltetére. A törvényjavaslatot a parlamentnem kétharmaddal kell elfogadnia, ám ez eddig sem volt akadály a kormány számára, hisz az alkotmányozó többsége továbbra is biztosított. 

351,20 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.13. 08:14
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót reggel fél nyolckor 351,20 forinton jegyezték, magasabban a kedd esti 350,83 forintnál.
Emelkedett a dollár és a svájci frank jegyzése is, a dolláré 323,68 forintra az előző esti 323,04 forintról, a svájci franké pedig 333,85 forintra 333,63-ról.