Előfizetés

Újabb elnökségi tagok távoztak, ezzel működésképtelenné vált a Magyar Tenisz Szövetség

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.05.13. 21:47

Fotó: Shutterstock
Szerda este Molnár György és Viszló Csaba is lemondott elnökségi tagságáról a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ), ezzel a szervezet működésképtelenné vált, a távozók pótlására rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni.
Kedden hárman hagyták el az MTSZ hét tagú elnökségét - Bársony Farkas, Dudik János és Gém Péter -, miután a testület ülésén szembesültek azzal, hogy 3,5 milliárd forint hiányzik a szövetség kasszájából. A szerdán hozzájuk csatlakozó két távozó után csak Szűcs Lajos elnök és Bohács Zsolt alelnök maradt a testület tagja, amely azonban a szervezet alapszabálya értelmében működésképtelen, ha a tagok több mint ötven százaléka lemond tisztségéről. 
Ebben az esetben rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni, ahol új elnökségi tagok megválasztásával működhet tovább az MTSZ. 
A sporttörvény szerint a szövetségek fölött az ügyészség gyakorolja a felügyeleti jogot. A 27. paragrafus 2. pontja úgy rendelkezik, hogy az ügyész keresete alapján a  bíróság akkor is felfüggesztheti a szakszövetség ügyintéző-képviselő szervének tevékenységét, és a tevékenység irányítására felügyelő biztost rendelhet ki, ha a szakszövetség számviteli jogszabályok szerinti eredménye egymást követő két évben negatív, és kötelezettségei legalább ötven százalékkal meghaladják saját vagyonának mértékét. Ha a rendeltetésszerű gazdálkodás nem állítható helyre, a felügyelő biztos javaslatot tesz az ügyésznek a szakszövetség bírósági feloszlatásának kezdeményezésére.

"Ők ketten érinthetetlennek és a törvények felett állónak tartják magukat" - Platini a FIFA-elnök lemondását követeli

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.13. 20:50
-
Fotó: VALERY HACHE / AFP
A francia sportdiplomata azt kifogásolta, hogy Infantino titokban háromszor találkozott Michael Lauber svájci államügyésszel, miközben az vizsgálatot vezetett a FIFA ellen.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) irányító Gianni Infantino lemondását követelte Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) korábbi elnöke. A francia sportdiplomata azt kifogásolta, hogy Infantino titokban háromszor találkozott Michael Lauber svájci államügyésszel, miközben az vizsgálatot vezetett a FIFA ellen. "Ők ketten érinthetetlennek és a törvények felett állónak tartják magukat" - mondta a 64 éves Platini szerdán a L'Illustré svájci lapnak. Lauber amiatt került a kritikák középpontjába, hogy a túlságosan lassú ügymenet következtében áprilisban elévülés miatt leállt a svájci ügyészség vizsgálata több német funkcionárius ellen, akik a 2006-os világbajnokság előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek. Platini manipulátornak és opportunistának nevezte Infantinót, aki 2016-ban még az UEFA főtitkáraként megakadályozta az ő FIFA-elnökké választását azáltal, hogy - Joseph Blatter akkori FIFA-vezetővel együtt - korrupció miatt eltiltatta őt minden futballal kapcsolatos tevékenységtől. Ennek oka egy kétmillió frankos kifizetés volt Blattertől Platininak 2011-ben. Az összegről mindketten azt állították, hogy megkésett átutalás volt egy korábbi tanácsadási szerepvállalásért. A svájci parlament illetékes bizottsága szerdán tanácskozott Lauber beidézése ügyében, ami az első lépés lehet az államügyész felfüggesztése felé. Az ügyészség felügyeleti testülete előzőleg kötelezettségszegést, bűnpártolást és hivatali titok megsértését állapította meg amiatt, hogy Lauber 2016-ban és 2017-ben titokban találkozott Infantinóval. 

A gazdasági összeomlás szélén: 3,5 milliárd hiányzik a Magyar Tenisz Szövetség kasszájából

Bernau Péter Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.05.13. 18:02
Szűcs Lajos és Richter Attila
Fotó: Népszava
A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) az EMMI-től kért pénzügyi segítséget. Kedden három, szerda este pedig még két elnökségi tag mondott le.
A működésképtelenség határára került a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), amelynek keddi elnökségi ülésén a Népszava információi szerint a testület három tagja – Bársony Farkas, Gém Péter, Dudik János – is bejelentette lemondását. Az elnökségnek hét tagja van, ha még egy személy távozik - úgy tudjuk, ketten erősen gondolkoznak ezen -, akkor az MTSZ működésképtelenné válik, amíg egy rendkívüli közgyűlésen nem választanak új elnökségi tagokat.
Nem jobb a helyzet az MTSZ gazdálkodása terén sem: a kassza ugyanis nem csupán üres, hanem nagyon komoly összeg hiányzik is belőle. Az MTSZ gazdálkodását, ahogy az Szűcs Lajos - fideszes parlamenti képviselő (2014 július-2015 november frakcióvezető-helyettes) - MTSZ-elnök leveléből kiderül, amit Szabó Tündének, az EMMI sportügyekért felelős államtitkárának írt április 20-án - jelenleg egy független pénzügyi tanácsadó cég felügyeli. Az MTSZ pénzügyi konszolidációjához 3,53 milliárd forint állami segítségre lenne szükség.
Az MTSZ elnöke kérelmében azt ígéri, hogy az összeget egy erre a célra nyitott külön számlán tárolnák és csak azokra a célokra fordítanák, amikre lehet. Mindez annak az elismerése is egyben, hogy korábban nem minden esetben arra fordították a forrásokat, amire kapták. 
Szűcs arról ír, hogy több ok vezetett a kialakult csődhelyzethez: megemlíti az állami támogatás elmaradását a magyar-ukrán Davis Kupa-mérkőzésre, illetve a koronavírus-járvány miatt elmaradt Fed Kupát, de az okok között említi azt is, hogy több lett az MTSZ feladata. 
Az elnök elismeri, hogy a beszállítók többségével szemben az MTSZ-nek lejárt tartozásai vannak, és vannak olyan cégek, amelyek felszámolást kezdeményeztek a szövetség ellen, mert máshogy nem látnak esélyt arra, hogy hozzájussanak a pénzükhöz. Az MTSZ ahhoz igazította a több mint hárommilliárdos, egyszeri támogatás iránti igényét, hogy számít a 2020-as évre tervezett, nyárra várható 412,5 millió forintos állami forrás biztosítására, amelyről eddig nem készült el a támogatói szerződés az EMMI-vel. Ez pedig alapfeltétele az utalásnak, ahogy a pontos elszámolás is a korábban kifizetett támogatási összegekkel. 
Az MTSZ gyors és pozitív választ várt az EMMI-től, mert a levél szerint már a bérek kifizetésére sem áll rendelkezésre forrás.
Szabó Tünde hétfői levelében kimutatásokat kért az MTSZ-től, melyek igazolják a több milliárdos kérelem megalapozottságát. A szövetségnek számlasorszámokkal, a kiállítók neveivel, pontos összegekkel kell igazolni, hogy melyik beszállítóval szemben mekkora a lejárt tartozás összege, de ugyanígy kell megadni a dolgozók pontos bérét (az MTSZ elnöke 69,5 millió forintot kért március-június között elmaradó havi munkabérekre és végkielégítésre), ahogy számlákkal kell igazolnia a rezsitartozások összegét is. Az államtitkári levél azzal zárul, hogy az MTSZ elnökének soron kívül kell elküldenie a kért igazolásokat, kimutatásokat az EMMI részére.
Kérdéseinket elküldtük az EMMI-nek, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.   
Szerda este Molnár György és Viszló Csaba is lemondott elnökségi tagságáról a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ), ezzel a szervezet működésképtelenné vált, a távozók pótlására rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni.

Évek óta nincs érdemi változás

A szövetség körüli botrányok évekkel ezelőtt kezdődtek: 2018-ban az akkori vezetőségből ugyancsak hárman lemondtak azt követően, hogy Babos Tímea és Fucsovics Márton bejelentette, hogy nem kíván a szövetséggel együttműködni. Nem sokkal később ügyészségi indítványra vizsgálat indult a sportszövetségnél, majd a pénzügyminisztériumnak az szúrt szemet, hogy évről évre több száz millió forint ment el ideiglenes pályák építésére. A szövetség egy füvespályás női verseny Budapestre hozása érdekében is tett lépéseket – mindezt pálya és kormánygarancia nélkül. A korábbi sikeres éljátékosok által életre hívott Tiszta Tenisz mozgalom nyílt levelet írt a szövetségnek, hogy az MTSZ mondja vissza a 2020-ra tervezett füves pályás tornára elküldött korábbi jelentkezését, mert emiatt bukhatja a Bukarestből hazatelepülni szándékozó WTA verseny. 2019-ben kiderült, hogy a teniszszövetségnek több, mint 700 milliós tartozása van. Idén sokáig gond volt a férfiválogatott belgák elleni párharcával, Szűcs Lajos további forrást kért Szabó Tündétől, hogy a debreceni rendezvényt ne kelljen szégyenszemre lemondania. Volt egy másik probléma is, a szövetség hosszú hónapok óta tartozott a világcsoportba-jutásért készülő Davis Kupa-csapata tagjainak, mint ahogyan több verseny- és vonalbíró is hiába várt a jussára. Arról februárban a Népszava számolt be elsőként, hogy a szövetségnek tavaly októberig kellett volna több százezer eurós jogdíjat kifizetnie az április végére tervezett ATP-tornára. Mint kiderült, az EMMI a jogdíj összegét átutalta a szövetségnek, Szabó így levélben kért tájékoztatást Szűcstől arról, a szövetség miért nem utalta azt tovább a jogtulajdonosnak. 2020-ban Magyarország rendezhetett volna WTA-tornát is, ám előbb a budapesti, majd a debreceni helyszín nem jött össze, így meghiúsult a Hungarian Ladies Open megrendezése. A sorozatos botrányok végül pedig Richter Attila főtitkár lemondásához vezetett, a kérdés  mostantól az: Szűcs Lajos meddig maradhat a helyén?