tenisz;Magyar Tenisz Szövetség;

Újabb elnökségi tagok távoztak, ezzel működésképtelenné vált a Magyar Tenisz Szövetség

Szerda este Molnár György és Viszló Csaba is lemondott elnökségi tagságáról a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ), ezzel a szervezet működésképtelenné vált, a távozók pótlására rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni.

Kedden hárman hagyták el az MTSZ hét tagú elnökségét - Bársony Farkas, Dudik János és Gém Péter -, miután a testület ülésén szembesültek azzal, hogy 3,5 milliárd forint hiányzik a szövetség kasszájából. A szerdán hozzájuk csatlakozó két távozó után csak Szűcs Lajos elnök és Bohács Zsolt alelnök maradt a testület tagja, amely azonban a szervezet alapszabálya értelmében működésképtelen, ha a tagok több mint ötven százaléka lemond tisztségéről. 

Ebben az esetben rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni, ahol új elnökségi tagok megválasztásával működhet tovább az MTSZ. 

A sporttörvény szerint a szövetségek fölött az ügyészség gyakorolja a felügyeleti jogot. A 27. paragrafus 2. pontja úgy rendelkezik, hogy az ügyész keresete alapján a  bíróság akkor is felfüggesztheti a szakszövetség ügyintéző-képviselő szervének tevékenységét, és a tevékenység irányítására felügyelő biztost rendelhet ki, ha a szakszövetség számviteli jogszabályok szerinti eredménye egymást követő két évben negatív, és kötelezettségei legalább ötven százalékkal meghaladják saját vagyonának mértékét. Ha a rendeltetésszerű gazdálkodás nem állítható helyre, a felügyelő biztos javaslatot tesz az ügyésznek a szakszövetség bírósági feloszlatásának kezdeményezésére.