Június elején megnyitja határait az EU-állampolgárok előtt Olaszország

Publikálás dátuma
2020.05.16. 06:24

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
A belépőknek karanténba sem kell vonulniuk, és nem kell igazolniuk, hogy mentesek a koronavírustól.
Olaszország június 3-ától megnyitja határait az Európai Unió, illetve a Schengen-övezet állampolgárai előtt a római kormány szombat hajnali határozata értelmében, a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának újabb állomásaként.
A szóban forgó országok állampolgárainak az Olaszországba való belépés után karanténba sem kell vonulniuk, és nem kell igazolniuk, hogy mentesek a koronavírustól.

Más országokból továbbra is tilos lesz majd belépni Olaszországba. Az olaszországi korlátozások a legszigorúbbak közé tartoztak, egyebek között csak kivételes esetekben lehetett az országból ki, illetve az országba belépni. Olaszországot érintette először a legsúlyosabban a járvány Európában, és elsőként vezette be a szigorú kijárási korlátozásokat is a kontinensen. A szombat hajnali határozat értelmében
június 3-ától válik teljesen szabaddá a mozgás országon belül is.

Egyes tartományok szerették volna, ha ez előbb megtörténik, de Giuseppe Conte miniszterelnök nem engedett ennek a nyomásnak, elkerülendő a járvány egy második hullámát. Egy korábbi döntés értelmében
május 18-tól újraindul a kereskedelem, a vendéglátás, újranyitnak a templomok, a múzeumok és a strandok is, de továbbra is be kell tartani a szigorú higiéniai és távolságtartási szabályokat. Egyúttal hétfőtől lehetővé válik a tartományokon belüli szabad mozgás.

A miniszterelnök szerdán az olasz gazdaság újraindítását célzó intézkedések bemutatásakor tiltakozott az ellen, hogy egyes uniós tagállamok kétoldalúra korlátozott megállapodásokkal akarják újranyitni egymás közötti határaikat. Szerinte ez az EU alapját képező közös piac felszámolását jelentené. Az ügy tisztázását sürgette az európai vezetők között. Conte egyebek között Németország, Ausztria, Svájc, Franciaország és Dánia bejelentésére utalt, miszerint június közepéig újranyitni készülnek a szomszédos államokkal közös határokat. Kivételt – Berlin és Bécs közlése szerint – Olaszország és Spanyolország jelenthet, az indoklás szerint a továbbra is veszélyes járványhelyzet miatt.
Szerző

Lemondott a brazil egészségügyi miniszter

Publikálás dátuma
2020.05.15. 20:44

Fotó: MARCELLO CASAL JR / AFP
Egy hónapnál is kevesebbet töltött hivatalában.
Lemondott pénteken Nelson Teich brazil egészségügyi miniszter, aki többször is komoly vitába keveredett Jair Bolsonaro államfővel a koronavírus-járvány kezelését illetően. Egy hónapnál is kevesebbet töltött hivatalában. A lemondás hírét a minisztérium adta ki egy rövid, magyarázatot nem tartalmazó hivatalos közleményben. Sajtótájékoztatót későbbre ígértek. Teich a héten nyilvánosan bírálta azt a kormányzati tervet, hogy "lényeges tevékenységet" végezvén ismét kinyithatnak az edzőtermek, fodrászatok és szépségszalonok. Abban sem volt egyetértés, hogy szabad-e alkalmazni a klorokin nevű készítményt, amelynek használatát a miniszter a kockázatokra való tekintettel csak a legsúlyosabb esetekben fogadta el. A kormányzati munkában járatlan onkológus szakember Teich azután került április 16-án a minisztérium élére Bolsonaro javaslatára, hogy az elnök leváltotta Luis Henrique Mandettát, aki a szigorú karanténszabályok mellett kiállva kiváltotta a járványt könnyű kihatásúnak tartó államfő rosszallását. Brazíliában péntekig közel 14 ezer ember halt bele az új típusú koronavírus okozta Covid-19-es betegségbe. Mandetta leváltásakor még csak 2000 halálos áldozat és 30 ezer fertőzött volt. A legutóbb közölt adatok szerint szerdáig 188 974 fertőzést igazoltak. A járvány tetőzését valamikor júniusra jósolják. 
Szerző

Egységkormány helyett Bibi-kormány

Publikálás dátuma
2020.05.15. 17:55

Fotó: JACK GUEZ / AFP
Nem sikerült beiktatni csütörtök este a rotációs alapon működő izraeli nemzeti egységkormányt, amely az első 18 hónapban Benjamin Netanjahu vezetésével működne. Amennyiben vasárnap estig nem áll fel a kabinet, Izrael újabb, immár másfél év alatt a negyedik előrehozott választásra kényszerül.
Amit nyilván mindenki szeretne elkerülni, hiszen az országban 2018 decembere óta tart a politikai válság és az ügyvezető kormányzás, a három előrehozott választás pedig rendre patthelyzetet eredményezett a Netanjahu vezette jobboldali és a korábban a Beni Gánc volt vezérkari főnök nevével fémjelzett Kék-Fehér centrista koalíció között. Gánc épp erre és a koronavírus járványra hivatkozva hagyta faképnél választóit és politikai szövetségeseit, amikor szövetségre lépett Netanjahuval. Egy negyedik választás eredménye a Kék-Fehér szakadása miatt egyelőre megjósolhatatlan, de tény, hogy sem Gáncnak, sem Netanjahunak nem érdeke. A volt vezérkari főnököt minden bizonnyal megbüntetnék korábbi szavazói és elveszítené jelenlegi kedvező pozícióját, Netanjahunak pedig május 24-én megkezdődik a pere, amiben csalással, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolják, a nyilvános tárgyalás pedig aligha növeli választási esélyeit. A kormányalakítás nem is a két vezetőn múlt, hanem a Likud belső lázadásának eredménye. Netanjahu ugyanis számos kulcsfontosságú minisztériumról kényszerült lemondani Gáncék javára, ahhoz, hogy egyenlő erőviszonyokkal és hogy egyáltalán nemzeti egységkormány jöhessen létre. Ez viszont nagy csalódást okozott sok prominens Likud politikusnak, akik egyelőre nem nyelték le, hogy tárca nélkül maradtak, vagy nem tartják eléggé fajsúlyosnak, azt, amit kaptak. Ugyanakkor a korábbi koalíciós partner, a Naftali Bennet vezette Jamina helyzete is borzolja a kedélyeket a Likudban. A Jaminából kilépett Rafi Pertznek a Jeruzsálem-ügyi minisztériumot ajánlotta fel Netanjahu, de miután pártja részéről is igényt formáltak rá, ez is bizonytalanná vált. Gideon Szá’ár, a Likud egyik nagyágyúja Twitteren szólította fel Netanjahut, hogy használja ki a kormány eskütételének elhalasztását arra, hogy a Jamina bekerüljön a kormányba. Csakhogy ehhez újabb tárcáról kellene lemondania a Likudnak és Netanjahunak. Bennet sajtótájékoztatón jelezte, a Jamina ellenzékbe vonul, mert mint fogalmazott, a “megalakulófélben levő kabinet, nem jobboldali, hanem Bibi kormány lesz.”  Ha egyáltalán lesz kormány vasárnap estig
Szerző