A szabadalmi jogokon is átlép a kormány a koronavírusra hivatkozva

Publikálás dátuma
2020.05.16. 20:22
Illusztráció
Fotó: Zhang Yuwei / AFP / Xinhua News Agency
Az oltalom álló gyógyszereket és gyógyászati eszközöket is felhasználhatják a járvány elleni védekezés részeként.
Szombat este a Magyar Közlönyben is megjelentek a fővárosi korlátozások feloldásának részletei – erről korábban itt írtunk. A felsorolt enyhítések mellett ugyanakkor egy, a szellemi tulajdonjogokat is érintő döntést is hozott a kormány.

Mindent visz a kényszerengedély

Az Orbán Viktor kézjegyével ellátott rendelet a koronavírus-törvényre és az ez alapján kapott különleges felhatalmazásra hivatkozva kimondja, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNT) 2021. március végéig érvényes „közegészségügyi kényszerengedélyt” ad ki:
  • a szabadalmi oltalom (és kiegészítő oltalom) alatt álló gyógyszerek, hatóanyagok és egészségügyi termékek,
  • valamint a fenti termékek, gyógyszerek előállításnál használt, oltalmazott eljárások és berendezések használatára.
Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kabinet a járványügyi védekezés jegyében mások szabadalmaztatott fejlesztéseit is bevetheti – ám kizárólag belföldön, és a kormány sem kap kizárólagos jogot a gyógyszerek, termékek hasznosítására, ahogy hasznosítási engedélyt sem adhat ki ezekre.

A kormány szabadalmi díjat fizet az így hasznosított termékek után; hogy mennyit, azt az SZNT határozza meg. A rendelet arra is kitér, hogy az közegészségügyi kényszerengedély birtokában előállított gyógyszerek és eszközök csomagolásán fel kell tüntetni, milyen céllal és felhatalmazással készültek – az ilyen áruk csomagolása pedig nem hasonlíthat a szabadalom tulajdonosa által gyártott termékekére. Az is az állami felhasználót védi, hogy bár a kényszerengedélyt is meg lehet támadni egy változtatási kérelemmel, annak nincs halasztó hatálya  és  a felperes nem számíthat azonnali jogvédelemre sem az eljárásban. Tegyük hozzá, a közegészségügyi kényszerengedély nem új jogi vívmány, ezt a lehetőséget már a szabadalmi jogok oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény is feltünteti – igaz, csak a gyógyszerek exportjával kapcsolatban.
Szerző

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat, egy Joker-telitalálat van

Publikálás dátuma
2020.05.16. 20:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 30 (harminc) 54 (ötvennégy) 55 (ötvenöt) 81 (nyolcvanegy) 89 (nyolcvankilenc) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt. 4 találatos szelvény 18 darab, nyereményük egyenként 2.572.475 forint; 3 találatos szelvény 1.924 darab, nyereményük egyenként 26.255 forint; 2 találatos szelvény 54.758 darab, nyereményük egyenként 2.385 forint. Joker: 928081 Az 1 darab Joker-telitalálatra 104.950.910 forintot fizetnek. 
Szerző

Tizenegy szlovákiai polgármester kéri, hogy vizsgálják felül a szlovák-magyar határszakasz korlátozásait

Publikálás dátuma
2020.05.16. 19:58

Fotó: Arpad Kurucz / AFP / Anadolu Agency
„Az egyik leghosszabb határszakaszról van szó, ahol a Schengen-rendszeren belül nagyon élő és aktív volt a forgalom” – hangsúlyozzák.
Keszegh Béla komáromi polgármester kezdeményezésére a déli határ menti városok polgármesterei egy közös levélben fordultak Igor Matovič miniszterelnökhöz – írja a parameter.sk Komárom városának Facebook-oldalán közzétett bejegyzés alapján. A polgármesterek arra kérik a Matovič-kormányt, hogy mihamarabb vizsgálja felül Magyarország és Szlovákia közt érvényben lévő határátlépési korlátozásokat.
„Az egyik leghosszabb határszakaszról van szó, ahol a Schengen-rendszeren belül nagyon élő és aktív volt a forgalom. A szabad mozgás korlátozása jelentősen befolyásolja nem csak a gazdasági életet, de családokat szakít szét, az emberek hétköznapi életét korlátozza”

– áll a levélben, melyet szlovákul és magyarul is közzétettek.

Úgy fogalmaznak, értetlenül állnak azelőtt, hogy Szlovákia már a határok nyitását készíti elő Csehország és Ausztria irányába, addig Magyarország kimarad.
„Ezt a hozzáállást nem igazolják a megbetegedési adatok, de az óvintézkedések skálája sem, hiszen Magyarország határozottan küzd a vírus ellen”

– szögezik le.

Emlékeztetnek arra, hogy a déli régiókban a határok nyitása, vagy az átlépési szabályok enyhítése nem csupán gazdasági jellegű kérdés. „Nem csak az ingázókról van szó, hanem szétszakított családokról, akik közül többen két hónapja nem látták szeretteiket. Olyan természetes összefonódásokról, amelyek miatt a kialakult helyzet mihamarabbi rendezését sürgetjük” – húzzák alá. Hangsúlyozzák, hogy értékelik a kormánynak a szlovákiai magyar közösség irányába tett gesztusait, éppen ezért kérik, hogy ún. mini-Schengenbe vonják be Magyarországot is, aminek a két ország jó viszonyából kifolyólag semmi akadályát nem látják. A levelet, amelyet Igor Matovičon kívül Ivan Korčok szlovák külügyminiszternek, illetve Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek is elküldtek,
a komáromin kívül Somorja, Dunaszerdahely, Bős, Nagymegyer, Párkány, Ipolyság, Fülek, Tornalja, Királyhelmec és Tiszacsernyő polgármesterei írták alá.

Szerző