Előfizetés

Mindent is megtudhatnak ezután a nemzetbiztonsági szolgálatok az emberekről

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.05.19. 06:00
Semjén Zsolt és Orbán Viktor a Várkert Bazárban FOTÓ: Molnár Ádám
Húsz évig akkor is őrzik az adatokat, ha a meggyanúsított személyről kiderül, hogy ártatlan.
Egy kormánypárti törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizze az állami és önkormányzati szervezetek „elektronikus hírközlési hálózatainak tartalmát”. A törvényben az szerepel, hogy a szakszolgálat nem ismerheti meg az adott szervezetek (ez lehet bármely önkormányzat, kormányhivatal, de akár maga az Országgyűlés vagy az Alkotmánybíróság is) közti kommunikáció tartalmát, ám adatvédelmi szakértők szerint ezt semmi sem garantálja. Vagyis – ha a parlament ma elfogadja a javaslatot – akkor szakértők szerint a jövőben a szakszolgálatok gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról, láthatják például egészségügyi papírjait, esetleges NAV-büntetését, de rálátnak a kormányhivatalok szerverein tárolt szabálysértési adatokra is. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett javaslatot bírálta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is, aki - Felkai Lászlónak, a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának írt levelében – kifejtette: a törvény „korlátlan megfigyelést eredményezhet”, „nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel”, ráadásul „nem nyújt garanciát a személyes adatok és a magánélet védelméhez”.

A „kommunikáció tartalma nélküli” adatforgalom-figyelés azt jelenti, hogy csak az úgynevezett meta-adatokat, egyéb leíró adatokat vagy esetleg naplóadatokat vizsgálják. Ennek következtében a szakszolgálatnak elvben csak arra lenne jogosultsága, hogy megnézze, folyik-e a szervereken adatforgalom, de azt már nem ismerhetné meg, hogy ennek pontosan mi a tartalma.
A törvényjavaslat szerint a Terrorelhárító Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) megállapodást köt a Legfőbb Ügyészséggel a titkos információgyűjtések során az ügyészségnek átadható adatokról, de ezek körét sem határozza meg a jogszabály pontosabban, így csak a két szervezeten múlik, hogy a TIBEK-től milyen adat kerül a Polt Péter vezette szervezet birtokába.
- A kibertámadások korában élünk, elengedhetetlen, hogy a magyar szakszolgálatokat is felhatalmazza a jog a védekezésre – mondta a Népszavának Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő. Szerinte a megelőzéshez szükség van az állami szervezetek szerverei közötti adatforgalom folyamatos figyelésére, mert csak így lehet kideríteni, hogy egy-egy szerveren váratlanul és indokolatlanul megnő-e az adatforgalom. - Ez azonban nem járhat azzal, hogy a titkosszolgálatok hozzáférhetnek személyes adatokhoz – mondta a szakember.
- Semmiképpen sem elfogadható, ha a törvény lehetővé teszi a korlátlan megfigyelést, márpedig ebben a törvényben valóban nincsenek garanciák az ellenkezőjére – mondta a Népszavának Remport Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa. Az adatvédelmi szakértő szerint a magyar jogban egyébként sem egyértelmű a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat tevékenységének törvényi felügyelete. Ez a szervezet legtöbbször csak a konkrét megfigyelést végzi, „megrendelést” erre egy sor másik szervtől (Alkotmányvédelmi Hivatal, Terrorelhárítási Központ) is kaphat, ám az ezek fölötti törvényi kontroll szintén nem egyértelmű.
Semjén Zsolt tervezete a rendőrségi törvényt is módosítja, az új szabályozás szerint a szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt kihallgatott személyek és kapcsolataik adatait („kriminalisztikai szempontból fontos jellemzőit”) legalább huszonöt évig tárolnia kell a rendőrségnek. Húsz évig még abban az esetben is megőrzik ezeket az információkat, ha a meggyanúsított személyről kiderül, hogy ártatlan. Ez egyébként alapvetően nem új, a rendőrség már most is rengeteg bűnügyi adatot tárol hasonló szabályozás szerint, de a TASZ munkatársa szerint a rendőrségi törvény jelenleg részletesebben írja körül, hogy milyen adatot mennyi ideig kezelhet a rendőrség adatbázisaiban.

Maszkadagolókat tesznek ki II. kerületi játszóterekre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.18. 22:09

Fotó: Őrsi Gergely Facebook-oldala / Facebook
Így segíti az önkormányzat a szülőket, akik otthon felejtik a maszkot.
Az önkormányzat maszkadagolót helyez el több kerületi játszótéren - jelentette be Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere Facebook-oldalán. A kerület szocialista vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a játszóterek újra kinyitottak, de az elővigyázatosság és az egészségügyi ajánlások betartása továbbra is fontos. 
„Ehhez járul hozzá a II. kerület önkormányzata azzal, hogy több kerületi játszótéren helyez el maszkadagolókat, így azok a szülők, akik elfelejtettek maszkot hozni a játékhoz, nyugodtan vehetnek, és mindenki nagyobb biztonságban élvezheti a szórakozást”

- írta Őrsi Gergely.

Hozzátette, hogy a maszkviselésen túl fontos, hogy a felnőttek a játszótereken is tartsanak megfelelő távolságot és kerüljék a csoportosulást. Hétfőtől több fővárosi játszótér újra kinyitott, de a gyerekek kísérői egyelőre csak maszkban tartózkodhatnak ott.

Kilós húsokról, szerelmesekről és pápáról posztol Orbán Viktor - ja, és focistáról is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.18. 21:47

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala / Facebook
Tavaszias fénykép-sorozatot tett közzé a miniszterelnök.
Hé Budapest! megjegyzéssel osztott meg fényképeket Orbán Viktor Facebook-oldalán, miután a fővárosban is enyhítettek hétfőtől a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon. A szombati bejelentésnek megfelelően május 18-tól Budapesten is nyitva lehetnek a parkok, a játszóterek, és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek teraszai. A veszélyhelyzet 68. napján a miniszterelnök oldalára feltöltött fotók szerint a fővárosiak az első adandó alkalommal éltek is frissen kapott szabadságukkal. A focirajongó miniszterelnöki gyűjteményből nem maradt ki a diplomata útlevéllel, kormányzati segítséggel az Egyesült Arab Emírségekből hazatért Dzsudzsák Balázs, a képen a válogatott labdarúgó éppen egy árnyas fa alatt üldögél. Láthatunk még a képeken egy férfit, aki egymaga fogyaszt el annyi rántott húst, amely egy népesebb családnak is elég lenne. Van még kép további rántott húsról, fröccsről, teraszokon üldögélő emberekről, és a Szent István Bazilika előtt padon ülő fiatal párról. 
A kormányfő közösségi oldalán a 100 évvel ezelőtt született Szent II. János Pál pápáról is megemlékezett.