járvány;kormány;önkormányzatok;elvonás;követelés;

2020-05-19 16:18:28

Forrásaik és jogköreik elvonásának leállítását követelik a kormánytól a „szabad önkormányzatok”

Nyolc pontos csomaggal várják a kabinet eddig csak ígért egyeztetéstét az ellenzéki polgármesterek, városvezetők.

Ne hozzon döntést a településeket érintő kérdésekben a kormány az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetés nélkül – követelik a fővárost és megyei jogú városokat is tömörítő „szabad önkormányzatok” a járvány elleni védekezés jelenlegi szakaszában.  Budapest teljes vezetésének és kilenc város polgármesterének hétfőn kiadott közleménye szerint nyolc pontos „elvárást és ajánlást” fogalmaztak meg a kormány számára, mert több mint egy hónapja hiába várják a meghívót az egyeztetésre.

 – A Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének (Szita Károly - fideszes polgármester) és a főpolgármesternek is azt ígérték a kormányülésén, hogy egy hónapon belül egyeztetést kezdeményeznek az önkormányzati szövetségekkel. Az egy hónap rég eltelt, az egyeztetésre még időpontot sem jelöltek ki – áll a közleményben, amelyben elítélik, hogy „statáriális döntés készül arról, hogy a települések saját bevételeinek jelentős részét kitevő helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések választott vezetői helyett a megyei önkormányzatokhoz utalhatják.

Egységesen követelik a polgármesterek, hogy

Tekintsék stratégiai partnernek az önkormányzatokat, mert ennek hiánya veszélyezteti Magyarország lakosságának egészségét és szociális biztonságát, és kudarcra ítéli a válságkezelést – szögezték le az aláírók.

A közleményt a „szabad önkormányzatok” nevében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és öt helyettese, valamint Botka László, Szeged; Nemény András, Szombathely; Péterffy Attila, Pécs; Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely;  Csőzik László, Érd; Nyirati Klára, Baja; Hegedűs Péter, Balmazújváros; Wittinghoff Tamás, Budaörs és Leidinger István, Pomáz polgármestere jegyzi. Valamennyien ellenzéki támogatással nyertek 2019 októberében.