Szerda éjfélig még változtathatunk a NAV szja-bevallási tervezetén, a módosítás a vállalkozóknak kötelező

Publikálás dátuma
2020.05.20. 10:06

Fotó: Marjai János / MTI
A vallási közösségeknek, a Nemzeti Tehetségprogramnak, a civil szervezeteknek felajánlható 1 plusz 1 százalékos nyilatkozat határideje is lejár.
Május 20-án, szerda éjfélig még bárki kiegészítheti, illetve elfogadhatja személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetét – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság honlapján olvasható közlemény szerint, aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat, annak éjfél után automatikusan bevallássá válik a tervezete. A NAV azonban kiemelte: az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfás magánszemélyek részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”. Ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha az érintett nem módosítja a bevallási tervezetét vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a hivatal tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt. – A bevallási tervezetek átnézése, elfogadása, módosítása és kiegészítése legegyszerűbben ügyfélkapu azonosítással tehető meg a NAV honlapján elérhető webes felületen. A vallási közösségeknek vagy a Nemzeti Tehetségprogramnak és a civil szervezeteknek felajánlható 1 plusz 1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat éjfélig elektronikusan, vagy postai úton is benyújtható – hangsúlyozta a közlemény. A NAV központi ügyfélszolgálatai május 20-án 8 óra 30 perctől 16 óráig tartanak nyitva. A NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon ma 8 óra 30 perctől 20 óráig kérhető az szja-bevallással, bevallási tervezettel kapcsolatos általános tájékoztatás.
Szerző

Tévedésből szavazta meg a Jobbik Semjén Zsolt "megfigyelési törvényét"

Publikálás dátuma
2020.05.20. 09:35

Fotó: Népszava
A párt közleményben ismerte el, hogy hibáztak.
„Hibáztunk, mert nem vagyunk tévedhetetlenek. Emberek vagyunk – írta közleményében a Jobbik, miután a párt parlamenti frakciójának tagjai tévedésből igent mondtak arra a salátatörvény tervezetre, amelyik többek között – mint lapunk először megírta – az országot ért esetleges kibertámadások elhárítása érdekében akár korlátlan adatmegfigyelést is lehetővé tenne a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára. „A tegnapi napon az Országgyűlés elfogadta az állami megfigyelőrendszerről szóló 282 paragrafusból álló salátatörvényt. Megváltoztathatatlan tény, hogy a Jobbik - a téma felelősének a javaslata alapján - megszavazta a törvényt. Hiba volt. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a kétharmaddal bíró Fidesz nélkülünk is elfogadta volna azt. Akkor is, ha Orbán rendszerében a korlátlan megfigyeléssel kapcsolatban már rég nincsenek illúzióink, most viszont a salátatörvénybe rejtett paragrafusok ezt legalizálták a szolgálatok számára” - fogalmaz a párt közleménye. A Jobbik szerint „a több ezer éves emberi bölcsesség adhat valamekkora mentséget számunkra, miszerint tévedni emberi dolog, de a hibát el nem ismerni ördögi. Ezért kimondjuk: hibáztunk!”.

Egyetlen kórházból kitett beteg vagy a hozzátartozója sem panaszkodott - állítja az állami jogvédő

Publikálás dátuma
2020.05.20. 08:55
Kozma Ákos a Független Rendészeti Panasztestület tagjaként esküt tesz 2010 júliusában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Viszont az ágyfelszabadítási gyakorlatot csak ezután ismeri meg Kozma Ákos.
Többnyire a már amúgy is meglévő problémák erősödtek fel, például a digitális oktatáshoz szükséges informatikai háttér hiányával, a higiéniával, az elszigetelődéssel, a munka és kereseti lehetőségek beszűkülésével, a bentlakásos otthonok személyi és tárgyi feltételeinek biztosításával kapcsolatban, beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kozma Ákos arról, milyen ügyekkel keresik meg járvány idején.
Az alapjogi biztos szerint voltak, akik a munkavállalók jogairól kértek tájékoztatást, vagy a munkáltatók által a veszélyhelyzetben gyűjthető adatok köréről érdeklődtek. Mások a nehéz anyagi helyzetben élők gyermekeinek digitális oktatásának költségei miatti nehézségeiről tájékoztatták a hivatalt. Többen jelezték az apás szülés kapcsán felmerült problémákat, és érkezett megkeresés a járványügyi védőfelszerelések megdrágulása miatt is. Érdeklődtek a nyári táborok megtartásával kapcsolatban, és a hiteltörlesztési moratórium szabályainak értelmezéséhez is kértek segítséget A járványkezelés egyik legtöbbet vitatott intézkedéséről Kozma Ákos azt mondta: a kórházi ágykapacitás felszabadításával összefüggésben eddig egyetlen egyedi, konkrét jogsérelmen alapuló panaszbeadványt sem kapott.  Tehát egyetlen beteg, vagy annak hozzátartozója sem fordult a hivatalhoz azzal, hogy bár állapota ezt nem indokolta volna, mégis hazaküldték. Az ombudsman már korábban, hivatalból vizsgálatot indított, aminek első lépéseként megkereste a szaktárcát a kiadott utasítások pontos megismerése érdekében. Ezt követően tud majd kérdéseket megfogalmazni véletlenszerűen kiválasztott egészségügyi szolgáltatók felé, hogy megismerje az utasítások nyomán kialakult gyakorlatot.
Szerző