Előfizetés

A Jahn Ferenc Kórház feljelentést tesz Bencsik János ellen a videója miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.05.21. 21:31
Bencsik János
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A független képviselőt arra szólították fel, hogy „kérjen bocsánatot a megtévesztett emberektől, valamint dolgozóiktól és fejezze be az igaztalan állítások felelőtlen terjesztését”.
A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház „a fennálló veszélyhelyzetben tett valótlan tényállításokra tekintettel” feljelentést tesz a Bencsik János független országgyűlési képviselő által közzétett videó ügyében – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel. Kifejtették: néhány napja a képviselő egy „igaztalan állításoktól hemzsegő videofelvételt tett közzé”, melyben egy – állítólagosan a kórház dolgozójával folytatott – beszélgetésben keltették a kórház rossz hírét, ingatták meg a betegek és hozzátartozók hitét és bizalmát abban, hogy az ellátásukat a dolgozók nem megfelelő és biztonságos körülmények között nyújtják. Azt írták: a nyilvánosságra hozott felvétel kapcsán részletes belső vizsgálatot folytattak le. Ennek egyik eredménye: a kórház biztonsági kameráinak felvételei egyértelműen bizonyítják, hogy Bencsik János a kórház területére a járványügyi szabályokat és az általános látogatási tilalmat megszegve, a biztonsági és egészségügyi ellenőrzést tudatosan kikerülve, „bujkálva jutott be, két további ember társaságában”. Kiemelték azt is, hogy a képviselő videójában, a közvéleményt megtévesztve, nem a dolgozóik által ténylegesen használt védőeszközöket, hanem más célra alkalmazott egyszerű látogatói védőköpenyt mutatnak be és állítanak be úgy, mintha a járvány elleni védekezésben csak ezeket alkalmaznák. Ezt meghaladóan a sebészi maszkok, az FFP maszkok, továbbá a gumikesztyűk és a védőszemüvegek nem megfelelő minőségével és használatával kapcsolatosan tesznek valótlan, minden hozzáértést és szakmai alapot nélkülöző kijelentéseket – tették hozzá. A koronavírussal fertőzött, illetve a fertőzésgyanús betegek ellátását biztosító osztályok főnővéreinek, főápolóinak május 18-án tett írásbeli nyilatkozata alapján egyértelműen és kétséget kizáróan megállapítható, hogy a feladatok ellátásához szükséges minőségű és mennyiségű védőfelszereléseket a dolgozók számára a kórház maradéktalanul és folyamatosan biztosította. A fenntartó által rendelkezésükre bocsátott védőfelszereléseken túlmenően 68,4 millió forint értékben rendeltek védőeszközöket kollégáik részére – írták. A kórház kitért arra is, hogy a védőfelszerelésekkel történő felelősségteljes gazdálkodást, valamint a védőfelszerelések szabályozott kiadását és hatékony felhasználását a kórházparancsnok napi szinten ellenőrzi és azt példaértékűnek minősítette. Mindezek miatt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház feljelentést tesz mind a járványügyi szabályok súlyos megszegése, mind a védőfelszereléseket és a kórházi munkát érintő kijelentések miatt. Felszólították Bencsik Jánost, hogy tartsa távol magát a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháztól, „kérjen bocsánatot a megtévesztett emberektől, valamint dolgozóiktól és fejezze be az igaztalan állítások felelőtlen terjesztését”.
Bencsik János egyébként korábban a Facebook-oldalán közölte: feljelenteti magát rémhírterjesztésért. „Ha tehát valóban hazugság mindaz, amit a videómban bemutattam, csak le kell folytatni a nyomozást, és kiderül az igazság. A mentelmi jogomról természetesen kész vagyok önként lemondani” – írta akkor a képviselő.

Nem mond le Varga-Damm Andrea, aki 1200 jobbikos üzenettel száll szembe Jakab Péterrel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 20:57

Fotó: Népszava
A Jobbik elnöke szerint kizárás várhat a képviselőre, akit felelősnek tartanak, hogy az állami megfigyelőrendszerről szóló törvényt megszavazta a párt.
Nem adom vissza a mandátumomat – üzent csütörtökön a Facebook-oldalán Varga-Damm Andrea, a Jobbik parlamenti képviselője az erre őt szerdán szintén a közösségi oldalon felszólító Jakab Péternek. A pártelnök 24 órát adott frakciótársának, hogy ezt megtegye. Ugyanis őt tartják felelősnek azért, hogy a párt parlamenti frakciójának tagjai kedden tévedésből igent mondtak az állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvény tervezetre. A téma felelőse volt Varga-Damm Andrea, az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottság alelnöke. Az időközben elfogadott jogszabály-tervezetről a Népszava írta meg elsőként, hogy az az országot ért esetleges kibertámadások elhárítása érdekében akár korlátlan adatmegfigyelést is lehetővé tenne a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára. 

Felelősségre vonás vagy pálfordulás?

– A Jobbik vezetésében egy feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben, és elvárjuk tőle, hogy vállaljon felelősséget az üggyel kapcsolatosan – írta szerdán Jakab Péter, és a Jobbik összevont elnöksége nevében felszólította Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát. Hozzáfűzte: „amennyiben ő ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi kizárását a Jobbik frakciójából. Az Orbán rezsimmel nincs alku.”   A felszólításra reagáló képviselő szerint szakmai alapon tette meg a jogszabályt támogató javaslatát, s mint írta a szavazás előtt „a frakcióvezetés meghozta a politikai döntést is, mely az én szakmai ajánlásommal egybehangzó volt. A frakcióvezetés döntése értelmében a frakció a törvénymódosító javaslatcsomagot megszavazta a frakcióigazgató felhívására.” Varga-Damm Andrea azt állítja, hogy  a szavazás utáni napon reggel a frakcióvezetés felülbírálta a saját korábbi döntését. – A mintegy összesen 1200 üzenetnek, levélnek, telefonhívásnak, vagyis az aktív tagság jelentős része kérésének eleget téve, nem hagyom cserben sem a Jobbik közösségét, sem az engem támogató polgárokat – támasztotta alá, hogy miért nem mond le. Azt a Jövő TV csütörtöki adásában mondta el, hogy ha rákényszerítenék a távozásra, függetlenként folytatja a munkáját.

A csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás is hungarikum lett

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.21. 20:34

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Bekerült a gyűjteménybe a klasszikus magyar szablyavívás és a szőregi rózsatő is.
A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, míg a Magyar Értéktár hét tétellel bővült - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel. A Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén, csütörtökön született döntés értelmében ezentúl a gyűjteményt gazdagítja az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe, a nemzeti összetartozás jelképe, a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely. A bizottság a hungarikumok közé emelte – mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket – a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját, de bekerült a gyűjteménybe a tiszavirágzás, egy egyedülálló természeti látványosság, a rövid életű kérészfaj látványos rajzása is. A közlemény idézi Nagy István agrárminisztert, aki a szőregi rózsatőt méltatva elmondta: a növény fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, és méltán ismert és elismert exportcikke Magyarországnak. A bizottság a Magyar Értéktárba vette a hajdúnánási szalmafeldolgozást mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság-törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a Kocs községben gyártott kocsit, illetve a balatonfüredi Anna-bált. A közlemény idézi V. Németh Zsoltot is, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztost, aki a Magyar Értéktár új elemeit méltatva elmondta: a magyar járműkultúra egyik legjelentősebb felfedezése, a „kocsi kocsi”, egy olyan magyar eredetű megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt is a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát növelte. Az aracsi templomrom és az aracsi kő kapcsán kiemelte: a 12. században épült templom romos állapotában is fenséges látványt nyújt, és a bácskai magyarság jelképévé és nemzeti zarándokhelyévé vált. V. Németh Zsolt a balatonfüredi Anna-bált méltatva hangsúlyozta: a minden évben az Anna-naphoz legközelebbi szombaton megrendezett bálok a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartoztak. Az eseményen Magyarország legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői is részt vettek, de a mai napig kultúrtörténeti jelentőségű esemény. A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 75 értéket foglal magába, a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma pedig 175-re emelkedett.