Előfizetés

Fertőzötteket találtak egy német étterem vendégei között, több mint száz embert karanténba helyeztek

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 11:13
Képünk illusztráció
Fotó: Mohssen Assanimoghaddam / AFP
Elképzelhető, hogy a vírus akkor terjedt el, amikor május 15-én megünnepelték az étterem újranyitását.
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret. Kezdetben hét embernél mutatták ki a kórt azt követően, hogy a moormerlandi Alte Scheune nevű étteremben jártak május közepén. Vasárnapra megduplázódott a fertőzöttek száma. Azóta további négy embernél állapították meg a koronavírus jelenlétét. Eredetileg ötven embert helyeztek karanténba, ez a szám azóta 118-ra nőtt. A járvány az étteremben azután tört ki, hogy május 9-étől Németország 16 tartományában engedélyezték a vendéglátóhelyek megnyitását. Ez volt az első ismert vendéglátóhelyi fertőzéses eset az országban. A fertőzöttek között van az étterem tulajdonosa, aki nem tudta megmondani, hogy a vírus mikor terjedhetett el, de elképzelhető, hogy akkor, amikor május 15-én megünnepelték az étterem újranyitását. Aznap este negyven vendég volt hivatalos a meghívásos nyitórendezvényre, köztük olyan cégek képviselői, akik támogatták őt a válság idején. A főnök a konyhában töltötte az estét, de rövid időre kiment a vendégekhez, hogy üdvözölje őket az étterem központi részében. A történtek elmondása során kitartott amellett, hogy egész idő alatt betartották a távolságtartási és higiéniai szabályokat. Németországban a legfrissebb adatok szerint 179 570 regisztrált fertőzöttről tudni, egy nap alatt 289-cel emelkedett a számuk. Tízzel növekedett a halálos áldozatok száma, és elérte a 8257-et - derül ki a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfő reggel közölt összesítéséből.

Tízezrek várakoznak karanténban hajókon és szállodákban a Fülöp-szigeteken

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 11:10

Fotó: Ryan Eduard Benaid / AFP/NurPhoto
Rodrigo Duterte egy hét határidőt adott a hatóságoknak, hogy intézkedjenek az ügyben.
Egy hét határidőt adott Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hétfőn az ország hatóságainak, hogy intézkedjenek annak a mintegy 24 ezer, külföldről hazatért Fülöp-szigetekinek az ügyében, akik azóta is karanténban vesztegelnek a koronavírus-járvány miatt. Jelenleg hajókon vagy szállodákban várakoznak arra, hogy hazamehessenek. Harry Roque kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy ennek érdekében a hatóságok bármilyen járművet igénybe vehetnek, beleértve buszokat, repülőgépeket és hajókat is, hogy hazaszállítsák az embereket. A több hetes késést a tesztelések elhúzódásával magyarázta. A Fülöp-szigetek partjainál
jelenleg 29 óceánjáró vesztegel több ezer emberrel a fedélzetükön, ám a rendelkezés értelmében ahhoz, hogy az emberek elhagyhassák a hajókat, előbb le kell őket tesztelni.

A Fülöp-szigeteki legénység tagjai újságíróknak az mondták, alig jutnak információhoz, nem kapnak fizetést, és a bezártság egyre komolyabb lelki megterhelést jelent a számukra. Sokan
szállodákban és egészségügyi létesítményekben ragadtak annak ellenére, hogy a vírustesztjeik negatívak lettek, a 14 napos karantén ideje pedig lejárt.

Az ország külföldön dolgozó vendégmunkásai a Fülöp-szigetek gazdaságának egyik motorját jelentik, valamint ők alkotják Duterte elnök egyik fő támogatói bázisát is. A vendégmunkások évente több mint 30 milliárd amerikai dollárt (több mint 9 ezer milliárd forint) küldenek haza, sok esetben pedig családjaik egyetlen kenyérkeresői. A kormány számításai szerint a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt több százezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás maradhatott állás nélkül. A járvány kitörése óta több mint 30 000 vendégmunkás tért haza. Május 20-ig a 27 ezer elvégzett tesztből 515-nek lett pozitív eredménye. Az országban jelenleg több mint 14 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 868-an belehaltak a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

Autópályás tüntetést szerveztek a szlovák konditermesek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.25. 10:38

Fotó: Youtube/HNtelevízia
Végül úgy döntöttek, nem blokkolják teljesen a fővárosba való bejutást, csak lassítják, és három sávban 30-40 km/órás sebességgel kezdtek haladni a D1-esen.
Útblokádot jelentettek be hétfő reggelre a konditermesek a pozsonyi D1-esre, a Triblavina csomóponthoz, mert egységeik nem fértek be a gazdasági enyhítések negyedik fázisába sem. A válságstáb ugyanis továbbra is biztonsági kockázatot lát bennük a koronavírus terjedése kapcsán – írja a parameter.sk. A Nový Čas reggel fél hétkor be is jelentkezett a D1-es mellől, ahol gyülekeztek:
A reggeli órákban végül a konditerem-tulajdonosok és támogatóik úgy döntöttek, hogy nem blokkolják teljesen a fővárosba való bejutást, csak lassítják, és három sávban 30-40 km/órás sebességgel kezdtek haladni a D1-esen. Erre reagált pár perccel később Igor Matovič szlovák kormányfő is, aki örvendett annak, hogy a konditermesek elálltak eredeti tervüktől.

Üzent a tiltakozóknak a szlovák kormányfő

A kormányfő vasárnap késő este a Facebookon közzétett bejegyzésében több pontban felvázolta, hogy az epidemiológusok, infektológusok és más szakemberek múlt hétfői tanácskozásán is téma volt a konditermi nyitás, és nagyjából fele-fele arányban oszlott meg azok száma, akik mellette, illetve ellene voltak. Állítása szerint arra jutottak, hogy a következő hétfőn, tehát ma újra találkoznak az ügyben. „Ezen a találkozón a jelenlévők előtt prezentáltam a tervet, mely szerint amennyiben a konzílium továbbra is kitart a konditermek zárása mellett, kártérítést fogok kezdeményezni számukra a koalíción belül, mégpedig annak szellemében, hogy a 40 felettiek kapjanak ingyen belépőt a fitneszközpontokba, amit az állam térít” – fejtette ki Matovič. Azt üzente a konditermeseknek, hogy ha az útblokád mellett döntenek, azzal senki másnak nem fognak ártani, csakis a munkába igyekvőknek. „Az útblokáddal viszont elérhető valami más. Amennyiben a konzílium nem dönt a konditermek nyitásáról, bennem még csak fel sem merül, hogy bármilyen módon is támogassam azokat, ahogy azt fentebb említettem. Az útblokád egyszersmind azt is eredményezi, hogy beterjesztek egy törvényt, mely alapján az ilyesmi bűncselekménynek lesz minősíthető, mint az már érvényes a civilizált országokban. Senki nem gondolhatja ugyanis, hogy mások szabad mozgásának korlátozásával, ártatlan emberek túszul ejtésével büntetlenül előnyöket szerezhet” – hangsúlyozta Matovič.