Előfizetés

Van olyan balatoni strand, ahol 60 százalékkal emelték a belépő árát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.31. 11:49
Illusztráció
Fotó: Népszava
A legdrágább idén a balatonfüredi Esterházy strand lesz az 1700 forintos felnőtt jeggyel.
Megemelte a belépőjegyek árát a balatoni strandok többsége, de az áremelés nagysága strandonként változik. Van, ahol 60 százalékkal nőtt az ár a tavalyihoz képest - derül ki a balatontipp.hu összesítéséből. Idén a balatonfüredi Esterházy strandon lesz a legmagasabb a jegyár, ott 1700 forintba kerül egy felnőttjegy.   A strandokat működtető önkormányzatok, vagy önkormányzati vállalkozások az árak megállapításánál abból indultak ki, hogy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már önmagukban minden strandon csökkentik a várható forgalmat, miközben a plusz feladatok jelentősen növelik a munkaterhet és a kapcsolódó költségeket. Ezen néhol nem csak a várható haszon, de egyáltalán a nyereséges működés is kérdéses. Ezen egyesek az árak emelésével próbálnak javítani, máshol pedig inkább a korábbi árak megtartásával próbálják ösztönözni a lehetséges vendégeket a strandolásra. A belépő nagysága szerinti sorrendben első helyen álló füredi 1700 forintos díj éppen eléri a fővárosi hétvégi fürdőbelépők ötven százalékát. A balatoni második helyezett csopaki strand 1600 forintos jegyét a tavalyi díj 60 százalékos emelésével érték el. A harmadik helyen álló siófoki Nagystrand főszezoni, hétvégi 1500 forintos belépődíját a korábbi 1300 forintról emelték meg. Ezzel szemben Badacsonytomajon két strand a tavalyi árakkal működik pünkösdtől. A felnőtteknek így 700, a gyerekeknek 400 forintot kell fizetni a strandolásért, ahogyan Badacsonyban is a korábbiak szerint. Balatonakaliban annyit már tudni lehet, hogy a Községi strandra a felnőtteknek a korábbi 700 helyett legalább 800 forintot kell majd fizetni, a gyerekek pedig 400 helyett 450 forintért strandolhatnak egy nap. Az emelkedés 14,3 illetve 12,5 százalékos. Balatonalmádiban is kinyitottak a strandok a pünkösdi hétvégére. A Wesselényi strandon a felnőtteknek a tavalyi 900 helyett 1000, a gyerekeknek 600 helyett 650 forintot kell fizetni az idei szezonban. Balatonfüreden az Esterházy strandon a felnőtt jegy ára a korábbi 1400 forintról 21 százalékos növekedéssel emelkedett 1700 forintra. Ugyanitt a gyerekeknek 850 forint helyett 23,5 százalékkal többet, 1050 forintot kell fizetni. A Kisfaludy strandon a felnőttek jegye 950 forintról 1050 forintra nőtt, a gyerekeké 600-ról 650-re. Az emelkedés 10,5 illetve 8,3 százalékos.    

Kettős fronthatás teszi még kellemetlenebbé a szeles, esős vasárnapot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.31. 11:42

Fotó: Shutterstock
Délután mindössze 11-18 fok várható.
Vasárnapra észak felől beborul az ég, és sokfelé várható eső, zápor, kevés napsütés kezdetben délen lehet. Többfelé erős, néhol viharos lökések kísérhetik a nyugati, északnyugati szelet. Délután mindössze 11-18 fok várható. Kettős fronthatás érvényesül - írja az Időkép. Hétfőre felszakadozik felhőzet, legfeljebb gyenge, jelentéktelen záporokkal találkozhatunk az időnként megnövekvő felhőzetből. Az északkeleti szelet több helyen erős lökések kísérik. Nappal 17-22 fok valószínű. Kedden erősen gomolyfelhős időre készülhetünk, záporokra északon és a Dunától keletre lehet számítani. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Délután 17-22 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán veszít erejéből a szél, már csak helyenként lehetnek élénk lökések. A sok napsütés mellett elszórtan ismét kialakulhatnak záporok. Zivatarokra a legnagyobb esély a Dunántúlon mutatkozik. Délután 17-23 fok várható. Csütörtökön déliesre vált az áramlás, az erős szél mellett melegebb légtömegek érkeznek térségünkbe. Sok napsütésre számíthatunk, 21-28 fok ígérkezik.

Megállt a határforgalom Záhonynál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.31. 11:17
Illusztráció
Fotó: Konyhás István
Az ukrán fél fogadóképtelensége miatt mindkét irányban szünetelt az átléptetés 12 óra 45-ig.
Update: A határátkelőhelyen 12 óra 45 perctől megindult a forgalom. A rendőrség a dinamikus határátléptetés érdekében megnövelt létszámmal és teljes kapacitással működteti a közúti határátkelőhelyet, ezért a ki- és beléptetés egyaránt zavartalan és folyamatos.  A záhonyi közúti határátkelőhelyen 2020. május 31-én 10 órától az ukrán fél fogadóképtelensége miatt az átléptetés nem lehetséges - írta korábban a police.hu. Amennyiben az ukrán fél fogadóképessége helyreáll, a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség megnövelt létszámmal, teljes kapacitással tudja üzemeltetni az átkelőt. A magyar határőrizeti szervek felkészültek a megemelkedett forgalom kezelésére - teszik hozzá.  Azt javasolják, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével.