Előfizetés

Apadnak a Gyurcsány-család cégeinek bevételei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.01. 12:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Közzétette beszámolóját a két cég a 2019-es évről.
Szinte „tetszhalott állapotba” kerültek a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családjához köthető, korábban jelentős hasznot hajtó gazdasági társaságok – írta a tavalyi üzleti évről a napokban közzétett beszámolók elemzése alapján az mfor.hu. A jelenleg a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, illetve felesége, Dobrev Klára tulajdonolta cégek irányítását 2019-ben – miután Dobrevet európai parlamenti képviselővé választották – fiuk, Gyurcsány Tamás vette át. A Gyurcsány-család cégei közül – több mint 12,6 millió forint mínusszal – negatívba fordult a tanácsadással foglalkozó, Dobrev Klára tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. adózott eredménye. A vagyonkezelés területén néhány éve még milliárdos eredménnyel büszkélkedő Altus Portfolió Kft. alig 9,5 milliós hozamról számolt be – összegezte a portál. „Az Altus Befektetési Zrt. korábban sok szálon kapcsolódott az Európai Unióhoz” – emlékeztetett az mfor.hu. A portál feltételezése szerint már csak összeférhetetlenségi okokból is indokolt volt a cég lefékezése. Vélhetően erre vezethető vissza, hogy a cég adózott eredménye negatív lett az egy évvel korábbi 1,75 milliós pozitív eredmény után. A saját tőke egy év leforgása alatt 52,3 millió forintról 15,3 millióra csökkent, a cég értékesítési árbevétele pedig 33 millió forinttal esett vissza.
A családi vagyonkezeléssel foglalkozó másik cég, a Gyurcsány Ferenc tulajdonolta Altus Portfolió Kft. adózott eredménye a tavaly előtti mínusz 56 millió után most ugyan meghaladta a 9,6 millió forintot, ám ez szinte észrevehetetlen a négy évvel ezelőtti 1,3 milliárdhoz képest. Bár a saját tőke ennél a társaságnál 51,2 millió forintról 60,9 millióra nőtt, az értékesítési árbevétel nulla volt. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy  ellenzéki politikus idén január végén leadott vagyonnyilatkozatában feltüntette:
„Gyurcsány Ferenc az Altus Portfólió Kft.-ből 2019-ben kivett 238,3 millió forintot. A vagyonelemek között szerepel továbbá – árfolyamértéken számolt – megközelítőleg 735 milliós értékpapír-megtakarítás is.”

Karácsony: Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.01. 12:43

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség – hangsúlyozta a főpolgármester.
Minden évben június elsején kezdődik a Pride hónap. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ebből az alkalommal egy köszöntőt írt a Humen magazinba. A főpolgármester kiemelte: az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség. „Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen. Ha ebben akadályozva van, az az emberi jogok teljes eltiprása. Ezért most még fontosabb, hogy a főváros támogassa az LMBTQ közösség munkáját, hiszen szükség van rá, hogy mindenki képviselve és képviseltetve legyen. Budapest ereje sokszínűségében rejlik. Nem csak összetartó közösség, amely bármilyen bajban segíti egymást, de elfogadó, nyitott is. Mi azt valljuk, nem az számít, hogy kit szeretsz, hanem hogy felvállalhasd azt, aki vagy” – fogalmazott Karácsony. Hozzátette: „ugyan idén júliusban a járványhelyzet miatt nem vonulhatunk együtt, ez még nem azt jelenti, hogy nem ünnepelhetjük meg a Pride hónapot”. Majd kiemelte: már azzal is támogatjuk a közösséget, hogy ha beszélünk róla, ha olvasunk a fontos LMBTQ személyekről, akár ha megnézünk filmeket LMBTQ eseményekről, vagy felhívjuk a figyelmet a közösséget érintő ügyekre és kifejezzük a támogatásunkat egymás felé.

Újabb 16 embernél mutatták ki a koronavírust Magyarországon, meghalt egy beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.01. 08:29
Védőfelszerelést viselő ápolók egy beteg EKG-vizsgálatát végzik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben május 4-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az aktív fertőzöttek száma 1209. 417 beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Egy idős, krónikus beteg hunyt el. Ezzel 527 főre emelkedett az elhunytak száma, 2156-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1209 fő – közölték hétfő reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 11 226 ember van hatósági házi karanténban, és 187 965 mintavétel történt. Ismét kiemelték, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Már Budapesten is megnyithattak az éttermek és a vendéglátóhelyek belső terei, és már látogathatók a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.
Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1848) és Pest megyében (554) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (371), Komárom-Esztergom (262), Zala (255), majd Csongrád megye (115). A legkevesebb fertőzött Békés (11) és Heves megyében (14) van Magyarországon.

Közelít a 6,2 millióhoz a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint világszerte már 6 172 448 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 372 136, a gyógyultaké 2 642 873-ra emelkedett. Egy nappal korábban a fertőzöttek száma 6 060 207, a halálos áldozatok száma 369 156, a gyógyultaké pedig 2 456 790 volt. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban van jelen.