bírság;ORFK;Pintér Sándor;koronavírus;kijárási korlátozás;

Pintér tudja, amit a rendőrség nem: több mint 1,1 milliárdra büntették a járványügyi szabályok megszegőit

Óriási összeg jött össze a rendőrségi bírságokból, átlagosan 39 ezer forintos csekket kaptak a szabálytalankodók.

Lojális, segítő, empatikus – így jellemezték a rendőrség hozzáállását a kijárási korlátozások bevezetésekor, az operatív törzs pedig azt ígérte, hogy a rendőrök inkább csak eligazítanak és figyelmeztetnek az új szabályokra, nem a büntetés lesz a cél.

Ehhez képest teljesen mást mutat az az összesítés, amit levélben Pintér Sándor belügyminiszter közölt, a jobbikos Lukács László György kérdésére. Lukács arról érdeklődött, hogy a rendőrség 2020. márciusa és május 15-e között hányszor szabott és mekkora összegben szabott ki bírságot a járványügyi szabályok megsértése miatt.

Pintér válaszából kiderült, hogy a kérdéses időszakban 30 049 ember kapott bírságot, 1 173 118 000 forint összegben a veszélyhelyzet alatt elkövetett szabálysértések, illetve a fertőző betegség elleni védekezés elmulasztása miatt.

Az összesítésből nem derül ki, hogy a megbüntetettek közül ki mit követett el - hányan szegték meg a kijárási korlátozást, hányan hagyták el idő előtt a hatósági karantént – az érintettek viszont átlagosan 39 ezer forintos szabálysértési bírságot kaptak.

Ráadásul, a hatóság később is oszthatott csekkeket, hiszen a kijárási korlátozások május 18-án jártak le, a járványügyi szabályokat - például a másfél méteres védőtáv betartását és a maszk viselését üzletekben – továbbra is ellenőrizhetik.

Pintér Sándor levele azért is érdekes, mert az Országos Rendőr-főkapitányság a Népszava kérdésére azt állította, nem tudják, hogy mekkora összegű bírságot szabtak ki a kijárási korlátozások megsértése miatt, sőt, azzal sincsenek tisztában, hogy a befizetett összegek hova kerülnek.

Az viszont az ORFK válaszából is kihámozható volt, hogy vidéken többet bírságoltak, mint a fővárosban - Budapesten ugyanis a rendőrségi eljárások kétharmada figyelmeztetéssel zárult.