hajléktalanok;kórházak;Operatív Törzs;Müller Cecília;

2020-06-09 12:11:12

Müller Cecília: Ma döntünk arról, visszatérhet-e az egészségügyi rendszer a járvány előtti állapotába

A tiszti főorvos feloldotta a hajléktalanszállók kijárási korlátozását.

Újabb két fertőzött – ismertette az új járványügyi adatokat Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A tiszti főorvos elmondta, jelenleg összesen 4017 igazolt megbetegedést tartanak nyilván, közülük pedig 2324-en gyógyultak már meg, ami több mint a duplája az aktív fertőzéses eseteknek (1143). Az összesítés szerint fővárosi a jelenleg is fertőzöttek 41 százaléka, a halottak 60 százaléka és a gyógyultak 48 százaléka.

A jelenleg is betegek közül 324 embert kezelnek kórházban, közülük 22-en szorulnak intenzív ellátásra, az intenzíves betegek közül pedig 20-at mesterségesen lélegeztetnek. Müller az 550 elhunytról is részletesebb adatokat közölt: az áldozatok túlnyomó többsége, 527 fő valamilyen alapbetegségtől is szenvedett, és ezt súlyosbította végzetesen a koronavírus – 23 embernél azonban nem találtak alapbetegséget. A tiszti főorvos azt is hangsúlyozta, hogy ezek csak a nyers adatok, a járvány vége után korrigálni fogják a teljes adatbázist.

Az adatok felsorolása után Müller több fontos bejelentést is tett: elmondta,

Újságírói kérdésre Müller azt is kifejtette, hogy a kórházakban nem ajánlott a belső keringetésű klíma, a tömegközlekedésen azonban a járványveszély idején is szabad ezeket használni – ha a buszok klímaberendezéseit rendszeresen karban tartják és tisztítják.

Kiss Róbert rendőr alezredes a szlovén-magyar határátkelők megnyitásáról számolt be kedden: mint elmondta, a nap folyamán 584 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, és 9523-an töltik otthon kéthetes izolációjukat – közülük pedig 801-en használják a rendőrség helymeghatározós karantén applikációját.

A járványüggyel kapcsolatban eddig 427 büntetőeljárás indult, ebből 124-et rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 129-et csalás, 145-öt pedig járványügyi szabályok megsértése miatt indítottak el – mondta Kiss, hozzátéve, hogy az eljárásokban idáig 80 embert hallgattak ki.