Előfizetés

Müller Cecília: Ma döntünk arról, visszatérhet-e az egészségügyi rendszer a járvány előtti állapotába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.09. 12:11

Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
A tiszti főorvos feloldotta a hajléktalanszállók kijárási korlátozását.
Újabb két fertőzött – ismertette az új járványügyi adatokat Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A tiszti főorvos elmondta, jelenleg összesen 4017 igazolt megbetegedést tartanak nyilván, közülük pedig 2324-en gyógyultak már meg, ami több mint a duplája az aktív fertőzéses eseteknek (1143). Az összesítés szerint fővárosi a jelenleg is fertőzöttek 41 százaléka, a halottak 60 százaléka és a gyógyultak 48 százaléka.
A jelenleg is betegek közül 324 embert kezelnek kórházban, közülük 22-en szorulnak intenzív ellátásra, az intenzíves betegek közül pedig 20-at mesterségesen lélegeztetnek. Müller az 550 elhunytról is részletesebb adatokat közölt: az áldozatok túlnyomó többsége, 527 fő valamilyen alapbetegségtől is szenvedett, és ezt súlyosbította végzetesen a koronavírus – 23 embernél azonban nem találtak alapbetegséget. A tiszti főorvos azt is hangsúlyozta, hogy ezek csak a nyers adatok, a járvány vége után korrigálni fogják a teljes adatbázist. Az adatok felsorolása után Müller több fontos bejelentést is tett: elmondta,
  • kedden döntenek arról, hogy a kórházak kinyithassanak újra, azaz az egészségügy visszaállhat-e a járvány előtti állapotába – erről pedig szerdán tesz bejelentést az operatív törzs.
  • A tiszti főorvos feloldotta a hajléktalanszállók kijárási korlátozását. Az ilyen szállásokon és menedékhelyen szerinte alig volt pozitív koronavírusos eset, a korlátozás megszüntetésével pedig a lakók újra kimehetnek az utcára munkát keresni.
  • Visszavonják a fertőtlenítőszerek gyártására kiadott ideiglenes engedélyeket, mert már nincs hiány az ilyen szerekből, a napi hazai gyártókapacitás eléri az egymillió litert is. Aki mégis szeretne továbbra is fertőtlenítőszert gyártani, az a hagyományos úton kérjen erre engedélyt a hatóságoktól.
Újságírói kérdésre Müller azt is kifejtette, hogy a kórházakban nem ajánlott a belső keringetésű klíma, a tömegközlekedésen azonban a járványveszély idején is szabad ezeket használni – ha a buszok klímaberendezéseit rendszeresen karban tartják és tisztítják. Kiss Róbert rendőr alezredes a szlovén-magyar határátkelők megnyitásáról számolt be kedden: mint elmondta, a nap folyamán 584 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, és 9523-an töltik otthon kéthetes izolációjukat – közülük pedig 801-en használják a rendőrség helymeghatározós karantén applikációját. A járványüggyel kapcsolatban eddig 427 büntetőeljárás indult, ebből 124-et rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 129-et csalás, 145-öt pedig járványügyi szabályok megsértése miatt indítottak el – mondta Kiss, hozzátéve, hogy az eljárásokban idáig 80 embert hallgattak ki.

Júliusban dől el, hogy a tűzijáték-turizmus vagy a járványveszély a fontosabb Orbánéknak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.09. 09:05
Augusztus 20-i tűzijáték Budapesten. Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Augusztus közepéig betiltották a tömegrendezvényeket, 20-án viszont több százezer embert várnak a Duna-partra. Nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet.
Akár félmillió ember is ellátogathat augusztus 20-án a kormány által jó előre beharangozott tűzijátékra, amit Európa leglátványosabb programjának ígérnek – írja a parlamenti levelében a DK-s Sebián-Petrovszki László. 
A politikust ezt némileg aggasztónak tartja, hiszen a koronavírus-járványnak nem akkor lesz vége, amikor az Orbán-kabinet azt eldönti. Sebián-Petrovszki arra is emlékeztetett, hogy a járványveszélyre hivatkozva a kormány augusztus 15-ig minden tömegrendezvényt betiltott, öt nappal később viszont százezreket hívnak a rakpartokra.  A képviselő Rogán Antaltól, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjétől kérdezte meg:
  • Meg vannak-e győződve arról, hogy a rendezvény járványvédelmi szempontból biztonságos lesz, és nem robbantja be újra a járványt?
  • Mit kívánnak tenni ennek biztosítására?
  • Hogyan oldható meg, hogy az összesereglő, akár félmilliósra is földuzzadó tömegben mindenki megtartsa a többiektől való 2 méteres távolságot?
Rogán helyett Dömötör Csaba, a kabinetiroda államtitkára válaszolt, aki szerint a kormány, az egészségügy és az állampolgárok fegyelmezettsége miatt sikeresen védekeztünk a járvány első szakaszában – a veszély azonban tényleg nem múlt el. 
Ezért a kormány júliusban dönti el, hogy megtarthatóak az augusztus 20-i rendezvények.

A tervek szerint több napos programról lenne szó, a tűzijátékot pedig négy kilométeres rakpartszakaszon láthatnák az érdeklődők. „Az idei eseménysorozat kiemelt célja továbbá, hogy fellendítse a járvány által leginkább sújtott belföldi turizmust” – tette hozzá válaszlevele végén Dömötör. Arra azonban nem válaszolt, hogy a várható több százezres tömegben hogy lehet fent tartatni a védőtávolságokat, és miként tennék járványvédelmi szempontból biztonságossá a rendezvényt. 

Meghalt két beteg, három új koronavírus-fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.09. 08:45
Védőfelszerelést vesz magára egy ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 4-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
365 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.
Mindössze 3 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4017 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 550 főre emelkedett az elhunytak száma, 2324-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1143 fő – közölték kedd reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 365 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 9 523-an vannak hatósági házi karanténban, és 214 468 mintavétel történt.   Ismét kiemelték, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1906) és Pest megyében (585) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (374), Komárom-Esztergom (285) és Zala (259) megye. A legkevesebb fertőzött Békés (11) és Heves megyében (14) van Magyarországon.