Előfizetés

Nekiugrott Kovács Zoltán az Európai Bizottság alelnökének, mert az fake news-nak nevezte a fake news-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.11. 09:10

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Ja, és persze: Soros, Soros, Soros, Soros, és még egyszer ugyanő.
Vera Jourová, a bizottság alelnöke "fake newsnak" nevezte a kormány által indított nemzeti konzultáció egyik kérdését, és persze nincs igaza, deklarálta Kovács Zoltán. Elékeztetőül: tegnap, ahogy azt a Népszava megírtaaz Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke cáfolta, hogy Brüsszel az alkotmány megváltoztatására akarja kényszeríteni Magyarországot azért, hogy fogadjon be migránsokat. Ezt a magyar kormány tényként állítja a legfrissebb nemzeti konzultáció egyik kérdésében. Mindenesetre a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár válaszposztjában attól tartózkodik, hogy leírja: Brüsszel igenis az Alaptörvény megváltoztatására tör. Ehelyett arra szorítkozik, hogy az Európai Bizottság mindent megtesz azért, hogy a magyar kormány ne tudjon fellépni a migráció jelentette fenyegetéssel szemben. De a fideszes politikus szerint ez nem csoda, hiszen az EU-ban mindenki Soros György zsebében van, nyilvánvalóan Vera Jourová is az ő embere.

Lesöpörték a Fideszt, a rendőrség máris megérkezett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.11. 08:12

Fotó: Facebook
A független önkormányzat különböző szerződéseit vizsgálják a hatóságok
Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Váci Rendőrkapitányság két olyan ügyben, amely a tavaly ősszel megválasztott budakalászi önkormányzathoz köthető – tudta meg a 24.hu. Budakalászon a 2019. októberi önkormányzati választáson lesöpörte a Fideszt a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület nevű civil csoport. A polgármestert és a 11 tagú képviselőtestület nyolc tagját is ők adják. Göbl Richárd polgármester és a két alpolgármester, Forián-Szabó Gergely és Nagel István is társadalmi megbízatásként vállalta a posztot, vagyis megtartották civil munkájukat. A polgármesternek így havi bruttó 349 ezer forint, helyetteseinek 314 ezer forint jár. A 24.hu információi szerint az egyik nyomozásban azok a külsős, tanácsadói szerződések is érintettek, amelyeket Péterffy Gábor polgármesteri kabinetvezetővel és a mára a jegyzői pozícióban dolgozó Deák Ferenccel kötött az új önkormányzat.    Péterffy feladata az október 29-én megkötött, de visszamenőlegesen már október 14-étől hatályos szerződés értelmében az önkormányzat kommunikációjának, sajtókapcsolatainak megszervezése, menedzselése volt. Deák külsősként a jogi- és szervezési feladatok koordinálásáért felelt. Külsősként foglalkoztak az önkormányzat ügyeivel, mégis egy főállású polgármester illetményével megegyező fizetést, bruttó 800 ezer forintot kaptak ezért.
„A választások eredményeként társadalmi megbízatású vezetői lettek Budakalásznak. Polgármesterünk gyakorló orvos, két alpolgármesterünk pedig közgazdász munkája mellett látja el a városvezetői feladatokat. Ez indokolta egy teljesen új munkaszervezési rend kialakítását az amúgy sem egyszerű átadás-átvételi folyamat mellett. A rövid idejű tanácsadói megbízásokra emiatt volt szükség”

– válaszolta a portál érdeklődésére Péterffy Gábor.

A határozott idejű külsős megbízások az idén lejártak. Péterffy Gábor így külsős kommunikációs szakemberből február 1-jén a polgármesteri kabinet vezetőjévé vált, teljes munkaidős állásáért bruttó 800 ezer forintot kap. Deák Ferenc sem külsős megbízott már, január 20. óta ő Budakalász jegyzője, havi bruttó 800 ezer forintért. A másik nyomozás az önkormányzati dolgozók juttatásainak ügyében folyik. A képviselő-testület november 7-i ülésén elfogadták a város 2019-es költségvetésének módosítását, amiben 2,3 millió forint hiány mutatkozott. Ennek ellenére a polgármester december 5-i hatállyal 14,4 millió forint jutalmat fizetett ki a város 47 dolgozójának a júliustól decemberig tartó időszakra. Ketten úgy kaptak több százezer forintot, hogy mindössze néhány napja dolgoztak az önkormányzatnál. Péterffy Gergely a 24.hu kérdéseire az Index egy korábbi cikkére adott reakciójukat küldte el. Eszerint a két jutalmazott kolléga novembertől folyamatos munkaviszony mellett áthelyezéssel került a budakalászi önkormányzathoz. Jutalmazásukat az indokolta,
„hogy áthelyezésük miatt korábbi munkahelyeiken nem részesülhettek az éves munkájuk után járó elismerésben. Mivel gyors munkába állásuk a város érdekeit szolgálta, esetükben fontosnak tartottuk a kompenzációt.”

Karácsony golyó és kötél általi halálról beszélt a kormányzati egyeztetések kapcsán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.11. 08:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester szerint a kormánypárt városvezetők felvetései azt mutatják: ellenállás van a kabinet költségvetési terveivel szemben.
Ugyan még van idő a költségvetési tervezet elfogadásáig, úgy érzi, a tárgyalások kiüresedtek, az önkormányzatokat pedig csak az ítélethirdetésre hívták, a tárgyalásra nem, kommentálta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Karácsony Gergely azt, hogy az önkormányzati szövetségek a Belügyminisztériumban tárgyaltak a kormánnyal. 
A főpolgármester úgy érzi: a kormány nem látja, hogy Budapest ügye egyben az ország ügye is, hiszen ha a főváros megroppan, Magyarország gazdasági motorja kezd akadozni. Egyébként, mutatott ré Karácsony, a megbeszélésen volt néhány olyan felvetés, amit kormánypárti polgármesterek fogalmaztak meg a költségvetéssel kapcsolatban - szerinte ez azt mutatja, hogy sok irányból van ellenállás a tervezettel szemben. Karácsony szerint Budapestnek két problémával kell megküzdenie: a koronavírussal és a járvány okozta gazdasági visszaeséssel. A kormányzat megszorító csomagjának fele szerinte a fővárost érinti, de, mint fogalmazott: a budapestiek sem naivak, ha a költségvetést a jelenlegi formájában elfogadják, az egy politikai döntés lesz. Karácsony azt ígérte, mindig azon lesz, hogy legyen együttműködés, de ennek nem lehet az az alapja, hogy "arról szól a beszélgetés, hogy golyó vagy kötél általi halál legyen".