Színház- és Filmművészeti Egyetem;

Nyílt levelet írt Palkovicsnak a Színművészeti

A majdani vagyonkezelői alapítvány kuratóriumába javasolnak kimagasló személyiségeket.

Eötvös Péter, Udvaros Dorottya, Röhrig Géza, Pataki Ági, Kovalik Balázs, Novák Eszter, Simó György és Droppa Judit textilművész szerepel a Színház- és Filmművészeti Egyetem Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek küldött levelében, amelyben a majdani vagyonkezelői alapítvány kuratóriumába javasolnak kimagasló személyiségeket.

Az egyetem vezetősége a Facebookon nyilvánosságra hozott levélben így fogalmaz: "Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a kurátorok kiválasztási folyamatában egyeztetési és egyetértési joga lehessen az egyetem szenátusának, illetve a hallgatók képviseletének. (...) A Kuratórium tagjaira vonatkozóan kiemelten fontos szempontnak tartjuk, hogy együttesen az intézményben oktatott valamennyi diszciplínát képviseljék, az intézmény oktatási, művészeti és tudományos kutatási feladatait, értékrendjét és hagyományait egyaránt szem előtt tartsák, legyen közöttük olyan személy, aki komoly oktatási, intézményvezetési, alapítványműködtetési tapasztalattal rendelkezik, továbbá, hogy legalább két nő kerüljön a leendő kuratóriumba." 

Upor László, rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes személyes találkozót is kért a minisztertől a modellváltással kapcsolatos széles körű aggodalomra és egyre nehezebben kezelhető feszültségre hivatkozva. Amint írják, elfogadhatatlannak tartják, hogy a minisztérium az egyetem kihagyásával szervezett szakmai megbeszélést az intézmény jövőjéről.

A levélben a leendő Felügyelő Bizottságba is javasolnak a színház, a film és az oktatás világához közeli, ugyanakkor részben a finanszírozáshoz, számvitelhez jól értő tekintélyeket: Csóti József gazdasági szakembert, a Thália Színház, a Radnóti Színház, majd a Vígszínház volt gazdasági vezetőjét, Havas Ágnes filmes és televíziós szakembert, a Magyar Nemzeti Filmalap volt vezérigazgatóját, Dr. Jákfalvi Magdolna Egyetemi tanárt, nemzetközileg elismert színháztörténészt és Polgár András üzletembert, mecénást. 

A kiválasztott kiemelkedő személyiségek mindannyian vállalták a jelölést, és hozzájárultak nevük nyilvánosságra hozatalához.