Előfizetés

Elsodródott, majd elmerült egy ember a Dunában Tátnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.17. 16:57
Képünk illusztráció
Fotó: Police.hu
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárai keresik.
A Dunában elmerült Tátnál egy ember, akit korábban uszadékfába kapaszkodva sodort magával a folyó - mondta el az MTI-nek szerdán a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Buóczné Miklán Erzsébet tájékoztatása szerint nem sokkal dél után szemtanúktól kaptak bejelentést a sodródó emberről, aki később a víz alá merült. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárai keresik.

Hatmilliárdos vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetre csaptak le nyomozó ügyészek és az NNI

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.17. 15:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nagyszabású, húsz helyszínt érintő és százkilencven személyt mozgósító akcióban kutatásokat és elfogásokat tartottak. A nyomozó ügyészek tizenkilenc személyt hallgattak ki gyanúsítottként és kilenc gyanúsítottat őrizetbe vettek.
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nagyszabású akció végrehajtása során kilenc személyt őrizetbe vettek - közölte a fővárosi főügyész.   A megalapozott gyanú lényege szerint egy kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet hitelkihelyezései kapcsán egy bűnszervezet jött létre, amelyben a pénzintézet – közvetett többségi tulajdonosa – és felesége töltött be vezető szerepet. A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság hitelhez nem juthatott volna. A hitelhez jutó gazdasági társaságok a felvett összeget döntő hányadát rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek. A hitelt felvett gazdasági társaságok a hiteleket nem fizették vissza, a hitelekből végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott. A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.    A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreinek segítségével nagyszabású, húsz helyszínt érintő és százkilencven személyt mozgósító akcióban kutatásokat és elfogásokat tartottak. Ennek keretében a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le. A nyomozó ügyészek tizenkilenc személyt hallgattak ki gyanúsítottként és kilenc gyanúsítottat őrizetbe vettek.  A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a mai napon két férfi és egy nő letartóztatása, valamint további öt férfi és egy nő bűnügyi felügyelet alá helyezése iránt tesz indítványt. Az indítványokról a Fővárosi Törvényszék területén illetékes nyomozási bíró a holnapi napon dönt.  

A Széchenyi Kereskedelmi Bank története folytatódik

Az ügyészség ugyan nem nevezte néven sem a gyanúsítottakat, sem a bankot, de egyértelmű, hogy öt év után a felszámolás alatt lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank története folytatódik. Nem sok bankban volt ugyanis kisebbségi tulajdona az államnak. Már akkor is érthetetlen volt, hogy 2013 nyarán a Nemzetgazdasági Minisztérium miért vásárolt 3 milliárd forintért 49 százalékos részt a bankban, amelynek többségét az exbankár Töröcskei István és felesége vállalkozása, a T&T Zrt. jegyezte. Másfél évre rá, 2014 végén a jegybank a halmozódó hiányosságok miatt visszavonta a bank engedélyét. A fenntarthatatlan működés miatt elrendelte a végelszámolást, s egyúttal feljelentést is tettek. A felszámolás során az Országos Betétbiztosítási Alap a Széchenyi Bank 1400 betétesét összesen 14,5 milliárd forinttal kártalanította. Egy éve határidőben érkezett, elismert igényként 80 hitelező összesen 16,4 milliárd forintját tartotta nyilván a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. – írta az mfor.hu érdeklődésére az MNB-s szervezet, amely ugyan igyekszik a kintlévőségek után járni, várhatóan mégis sok vállalkozás futhat a pénze után Töröcskei István helyzetét a jelek szerint a kegyvesztetté vált Simicska Lajoshoz fűződő üzleti kapcsolata rendítette meg, holott a Magyar Hitel Bank egykori vezetőjeként anno még a Fideszt is hitelezte - vélik elemzők. Ezért távozott hirtelen az Államadósságkezelő Központ éléről és ezért bukott a bankja is. A rendszer áldozataként azonban kár lenne feltüntetni - fogalmaznak. Különösen, hogy a cégkivonat tanúsága szerint Töröcskei István változatlanul a központi állami áramcég, a Mavir igazgatósági elnöke. - T. A.

Rács mögé került egy Vizoviczki-ügyben vádolt volt alezredes

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.17. 15:22
Vizoviczki László 2017-ben, a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélethirdetésén
Fotó: Népszava
A korábbi rendőrtiszt a vád szerint fizetett volna kollégájának, hogy ő vigye el a balhét. Ráadásul bejelentés nélkül költözködött.
A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt 2014. augusztus 21-én nyújtott be vádiratot V. László és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. Közülük most egy vádlottat, egy korábbi rendőr alezredest ügyészségi indítványra le is tartóztattak. Az ügyészségi közlemény szerint az egykori rendőri vezető pénzt ajánlott fel vádlott társának, aki korábban a kollégája volt, hogy vállalja magára a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését azért, hogy ezáltal ő mentesüljön a büntetőjogi felelősségre vonás alól. Emellett a volt alezredes vádlott a bejelentett lakcíméről több mint kilenc hónapja elköltözött, amit a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése ellenére nem jelentett be a bíróságnak, és ez idő alatt az ingatlanjait folyamatosan értékesítette.
A volt rendőr alezredes esetében a halmazati és a bűnszervezetre vonatkozó szabályok miatt kiszabható szabadságvesztés középmértéke tizenöt év.

A Fővárosi Törvényszék a 2020. június 16-án tartott tárgyaláson egyetértett az  írásban benyújtott ügyészi indítvánnyal, mely szerint mindezek alapján a vádlott esetében megalapozottan lehet tartani a szökés, elrejtőzés és újabb bűncselekmények elkövetésének veszélyétől  - és fennáll a kockázata, hogy szabadlábon megnehezítené, meghiúsítaná az eljárást. Ezért a bíróság a férfi letartóztatásáról döntött, az ügydöntő határozat kihirdetéséig. Bár az ügyészségi közlemény nem nevesíti, a fent említett V. László valójában Vizoviczki László, a budapesti éjszakai élet korábbi császára, aki tavaly novemberben több vádpontban is beismerte bűnösségét. 

NAV-os, rendőr és tűzoltó is elfogadta "Vizó" pénzét

A vádirat lényege szerint Vizoviczki 2005 óta korrumpálhatott - mások mellett - vezető beosztású rendőrtiszteket. A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt, illetve főtiszt, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő van. Vizoviczki korábban jogerősen hét év fegyházat és 330 millió forint vagyonelkobzást kapott felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, és 2018-ban bevonult a börtönbe letölteni a büntetését.