Előfizetés

A kormány szerint az ellenzék nélkül is létrejöhet nemzeti egység

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.06.18. 11:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ha Dobrev Klára tőlünk félti Nagy Imrét, arra azt tudom mondani, hogy a pofátlanságnak olyan szintje amiben Gyurcsány Ferencné csak Gyurcsány Ferenccel tud versenyre kelni – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely.
- Összegzésként azt mondhatjuk, hogy Magyarországon a védekezés sikeres volt, a rendkívüli jogrend is rövidebb ideig tartott, mint Európa országainak többségében, mivel időben hoztunk intézkedéseket, hála az említett rendkívüli jogrendnek – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a védekezés azért lehetett sikeres, mert nemzeti egység jött létre - az pedig a fideszes politikus értelmezésében új fejlemény, hogy kiderült: az ellenzék nélkül is van nemzeti egység. Gulyás Gergely persze maga lökte ki az egységből az ellenzéket, amikor deklarálta: az a védekezésben nem vett részt, ehelyett alaptalanul vádaskodott,  kamuvideókat készített. Ennek ellenére a Miniszterelnökség vezetője - szíves közlése szerint - kész szintet lépni, és azt reméli, hogy ha esetleg ideér a második hullám, akkor nemcsak a nemzeti egység valósul meg, hanem a politikai egység is. 

Változások

Ami konkrétumokat illeti: a maszkhasználat szabályai maradnak, az Operatív Törzs működik, a vásárlási idősávokat azonban eltörlik. A zenés rendezvényeket 500 fő alatt lehet megtartani, de a koncertrizikót rendszeresen felülvizsgálja a kormány. A határokat megnyitják az EU tagjai előtt (plusz Szerbiával korábban megegyezett erről kabinet).

Persze a politikai egységet mérsékelten segíti elő, hogy a Miniszterelnökség vezetője azonnal Karácsonyt nevezte meg a Lánchíd legnagyobb problémájaként. A híd felújításával kapcsolatban ugyanis Gulyás Gergely szerint a kormány teljesítette a fővárossal kötött megállapodást, Budapestnek pedig igenis lenne fedezete a munkálatokra, hiszen 180 milliárd forintja van állampapírban, mégsem történt semmi. Azt, hogy a főpolgármester szerint az augusztus 20.-i tűzijáték érdemben rontja a Lánchíd állapotát, Gulyás Gergely egy demagóg mondattal intézte el, miszerint ha Budapest vezetése a budapestiek jólétét szeretné, akkor támogatnia kellene, hogy a turizmushoz hozzájáruló és a megyei jogú városokra is kiterjedő fesztivált szervezzenek. (Ezek szerint budapestiek jólétébe nem tartozik bele a rendszeres szemétszállítás, a tisztességes tömegközlekedés - például megfelelő metrópótló buszok biztosítása -, vagy a közparkok védelme, vagy a helyi adók helyben való elköltésének lehetősége - mindenesetre a fenti ügyekhez kapcsolódó kormányzati hiányosságokat, szándékokat nem említette a Miniszterelnökség vezetője.) A Karácsony Gergelyt és Szálasi Ferencet összemontírozó online mémmel kapcsolatban azt mondta, a budapesti Fidesz elkövetett egy hibát, ezért indokolt elnézést kérni, de az kettős mérce, hogy amikor néhány éve egy ellenzéki hetilap Orbán Viktort Hitlerként ábrázolta, akkor Karácsony Gergely nem emelte fel a szavát az ügyben. A miniszter szerint Karácsony Gergelynek választania kell a szobordöntő Black Lives Matter mozgalom vagy a Churchill-szobor ledöntésének elítélése között, mert a kettő kizárja egymást. A Színház és Filmművészeti Egyetem státusát módosító törvénnyel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a cél éppen az állami befolyás megszüntetése, mert a kormányban nincs színész, így nem küldhetnek a fenntartó alapítvány kuratóriumába delegáltat. A bonmot-gyanús bemondás hitelessége erősen megkérdőjelezhető, hiszen ha a kabinet nem akarná csorbítani az egyetemi autonómiát, akkor az illetékes minisztérium nem az egyetem kihagyásával szervezett volna szakmai megbeszélést az intézmény jövőjéről.     

Pici gyurcsányozás

Dobrev Klára pár nappal korábban azt írta közösségi oldalán, az Orbán-kormány nem emlékezik meg kellő mértékben Nagy Imréről. Gulyás Gergely erre úgy reagált, ha Dobrev Klára nagyapja nem végezteti ki Nagy Imrét, akkor a megemlékezésekre sem lenne szükség, míg Dobrev Klára férje, Gyurcsány Ferenc „annak a szocialista pártnak volt a tagja tíz éven át, amelyiknek az elődje arccal lefelé, a kezeit szögesdróttal összekötve kaparta el Nagy Imrét”. - Ha Dobrev Klára tőlünk félti Nagy Imrét, arra azt tudom mondani, az a pofátlanságnak olyan szinte amiben Gyurcsány Ferencné csak Gyurcsány Ferenccel tud versenyre kelni – mondta.

A vakcina - már ha beválik - nem vet véget a járványnak, csak segít kordában tartani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.18. 10:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szlávik János infektológus úgy számol, hogy a második hullám nem lesz durvább az elsőnél.
Év végére Európába 400 millió koranavírus-elleni vakcina is érkezhet, ráadásul ez lehet a legelső, több ezer emberen tesztelt "ellenanyag", mondta az ATV Start című műsorában Szlávik János.
Az infektológus szerint nem biztos, hogy ez lesz a "nyerő", ráadásul az oltóanyag valószínűleg nem tünteti el magát a betegséget, hanem az influenza elleni oltáshoz hasonlóan a tünetek súlyosságát, és a halálesetek számát csökkenti. Azaz a járványveszély továbbra is fennáll, ezért kell bizonyos intézkedéseket hosszútávon fenntartani. A szakember Pekinget hozta példaként, ahol két hónap után megjelent egy vírusgócpont, hirtelen 100 ember lett beteg, a hatóságoknak nagyon gyorsan kellett beavatkozniuk. Szlávik szerint, bár most alig vannak új fertőzöttek, továbbra is óvatosnak kell lenni, és kiemelten kell védeni az egészségügyi, illetve a szociális szférában dolgozókat - így lehet enyhíteni a második hullámot. Ami kitörhet belülről is (hiszen jelen van a populációban), vagy behurcolhatják kívülről. De az infektológus úgy számol: a második menet nem lesz súlyosabb, mint az első hullám.
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa
Fotó: Béres Márton / Népszava

Orbán egykori minisztere, az MTA volt elnöke pénzt gyűjt a Lánchíd felújításáért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.18. 10:27

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
"Egy napi jövedelmünk felajánlásával mindannyian 365-öd Széchenyik lehetünk."
Vessünk véget annak a kicsinyes és méltatlan politikai játszmának, ami Széchenyi István egyik legjelentősebb alkotása, a Lánchíd körül zajlik – szólított fel szerda Facebook-bejegyzésében Pálinkás József atomfizikus. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere adakozásra kér minden honfitársunkat és minden magát magyarnak vallót világszerte, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez és anyagilag is támogassák a Lánchíd felújítását. Felhívása így szól az adakozókhoz:
Mi, Széchenyi szellemi örökösei, és egy új világ megteremtésére vállalkozók, saját jövedelmünkből, anyagi lehetőségünknek megfelelően, felajánlást teszünk a Lánchíd felújítására szolgáló alap létrehozására.”

– Én mint Széchenyi Akadémiájának előző elnöke kérem minden honfitársunkat és minden magát magyarnak vallót, éljen bárhol a világban, hogy csatlakozzon hozzám. Mutassuk meg, hogy 181 évvel a Lánchíd építési munkálatainak megkezdése után mi is képesek vagyunk összefogni és áldozatot vállalni a mára Magyarország és fővárosunk szimbólumává vált Széchenyi Lánchíd gyors és teljes felújítása érdekében – írta Pálinkás József. Arra kéri még a Facebook-bejegyzését olvasókat, hogy azt csak azok lájkolják, akik hajlandók anyagilag is hozzájárulni!  – Egy napi, sőt fél napi jövedelem elegendő – hangsúlyozta, hozzátéve: 

„Ha egy 365-öd Széchenyik vagyunk, az már megtiszteltetés! Mindazok, akik egy napi jövedelmüknél többet ajánlanak fel, bekerülnek a Magyar Hazafiak 2020 könyvbe.”

Az egykori fideszes politikus megjegyezte, hogy a jelenlegi megosztott országnak szinte nincsenek közös ügyei, és reméli, hogy a Lánchíd még közös ügy lehet.  – Ha már ezen sem lehet majd átmenni, mert felújítás nélkül hamarosan le kell zárni, ez a közös utunk is lezárul – fogalmazott Pálinkás József.  Amint azt a Népszava megírta, az MSZP aktivistái a napokban Budapest közterületein plexiből készített szavazófülkéket helyeznek el, ahol majd egy-egy műanyag kupakkal lehet dönteni arról, rakétát, azaz tűzijátékot szeretnének inkább az itt élők vagy Lánchidat. A leghíresebb dunai átkelőnk felújítására az ellenzéki vezetésű főváros szerint ugyanis legalább 20 milliárd forint hiányzik, s miközben a kormány Budapesten 8 milliárd forintért rendezi meg az augusztus 20-i ünnepet, állami támogatásként 6 milliárd forintnál egy fillérrel sem akar többet fizetni nemzeti szimbólumunk felújítására. Ugyancsak a Népszavának adott interjújában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy „a korábbi tervekből kivesszük a Váralagút rekonstrukcióját, csak a hídfelújításra írunk ki tendert.” A felújítás fedezetét hitelből teremtik elő, s mint mondta, egyfajta téglajegyes támogatási akció szervezésében is gondolkodnak.