Előfizetés

A turul marad, a világháború változik Pokorni kerületében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 08:40

Fotó: Népszava
Átminősítik I. világháborús emlékművé az Istenhegyi úton álló turulszobrot, amin korábban háborús bűnösök neve is szerepelt.
Első világháborús emlékművé nyilvánítaná Hegyvidék önkormányzata az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán lévő turulszobrot, amit a második világháború polgári és katonai áldozatai­nak emlékére állítottak 2005 októberében – írja a Magyar Nemzet. Az önkormányzat egy új második világháborús emlékművet készíttetne a Városmajorba.    A Pokorni Zoltán vezette hegyvidéki önkormányzat szerint a turul mint szimbólum „nem volt a legszerencsésebb választás” a második világháború katonai és polgári áldozatainak emlékére. A lap információi szerint az alkotás a jövőben az első világháború hőseire emlékeztetne. A turulszobor átalakításával párhuzamosan az önkormányzat pályázatot írna ki egy új második világháborús emlékhely terveire. Az önkormányzat olyan szobrot szeretne, amely vallástól, nemzetiségtől, társadalmi hovatartozástól független lenne. A kerület az új alkotás helyszínéül a Csaba és a Maros utca kereszteződését, a Városmajori templom mellett található területet tartja a legalkalmasabbnak. Az ingatlan egyházi tulajdonban van.
A helyszín közel van azokhoz az intézményekhez, ahol a nyilasok – köztük a jelenlegi polgármester nagyapja, Pokorni József – 75 évvel ezelőtt gyilkosságokat követtek el. A Maros utca 16. szám alatt, az egykori zsidókórházban, a Városmajor utca 64–66. alatti Bíró Dániel Kórházban és az Alma utca 2. szám alatt működő zsidó szeretetotthonban több száz embert gyilkoltak meg 1945. január 12 és január 14-én. A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt” – mondta a januá­ri megemlékezésen beszédében Pokorni Zoltán. Az új szobor a fent említett intézményekben meggyilkolt áldozatoknak is emléket kíván állítani. Ezzel párhuzamosan Pokorni Zoltán polgármester felkérte Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, hogy vizsgálják meg, kik azok, akik népellenes bűncselekményeket követtek el, és így méltatlanok arra, hogy a nevük szerepeljen mind a jelenlegi, mind a jövőbeni emlékművön. A vizsgálat négy háborús bűnökkel vádolható személyt talált, köztük Pokorni Józsefet, akinek a nevét már el is távolították a turulszoborról. 

Esős, szeles hétvége elé nézünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 08:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok veszélye miatt.
Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében felhőszakadás miatt is figyelmeztetnek. Az előrejelzés szerint napközben főként a Dunától keletre fordulhatnak elő a záporok mellett zivatarok is, de néhány helyen a Dunántúlon is előfordulhat dörgés, villámlás. Lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék az ország északkeleti harmadán valószínű, emellett néhol jégeső, szélerősödés is előfordulhat. Északkeleten az esti órákig is kitarthatnak a zivatarok. A reggeli, kora délelőtti óráktól a Dunántúlon, illetve a középső országrészben nagy területen megerősödik az északnyugati szél.
A Dunántúl nagy részén, az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön felhős idő valószínű, máshol viszont a kevesebb felhő mellett kisüthet a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul, késő estére 14 és 18 fok közé hűl le a levegő.
Vasárnap csak rövid időre szakadozhat fel a felhőzet. Több helyen várható csapadék: a Dunántúlon délelőtt még inkább eső, keletebbre délután pedig zápor, zivatar lesz a jellemző. Az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon megerősödik, a Balaton és a Fertő környékén viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 19, 25 fok között alakul, de egy-egy helyen 26, 27 fok sem kizárt. A fővárosra és Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok veszélye miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében felhőszakadás veszélyére is figyelmeztetnek. 

Csenyétei tragédia: a polgármestert is meghallgatták

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.06.20. 07:20

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
– Az, hogy az érintett mentősöket rabosították, és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával hallgatták ki, újabb sebeket tépett fel a családtagokban, hisz ez megerősíti bennük azt: késlekedésük közrejátszhatott a férfi halálában, ha sietnek, és odamennek a házhoz, talán megmenthették volna – mondta lapunknak Kiss István, Csenyéte polgármestere. A településvezetőt azt követően kerestük meg, hogy az RTL Híradó megtudta: foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt hallgatta ki a rendőrség azt a két mentőst, aki az idén januárban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyétén történt különös haláleset idején a helyszínen volt.
Mint arról korábban többször írtunk, az ország egyik legszegényebb, szinte kizárólag romák lakta falujában január 25-én elhunyt egy negyvenkét éves férfi, akinek rokonai nem sokkal este hét óra után azzal riasztották a mentőket, hogy az illető a kádban rosszul lett, nem lélegzik és a szívverése sem érzékelhető. A mentők elindultak, a településre azonban nem hajtottak be, hanem megálltak a község határában, hogy megvárják a biztosításukra kirendelt rendőröket. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) arra hivatkozott, hogy a mentőket már telefonon keresztül "szidalmazás, fenyegetés érte", és ezt hangfelvétel is dokumentálja, ám ezt a felvételt, vagy annak leiratát a sajtó munkatársainak többszöri kérésére sem mutatták be. A helyiek szerint fél nyolc körül érkezett a mentőautó a falu széléhez, ám onnan nem is mentek be a község túloldalán lévő házhoz, ehelyett a polgármester a saját autóján vitte oda a mentősökhöz az akkor már életjeleket nem mutató beteget. Az Encsi Rendőrkapitányság első körben az általános közigazgatási rendtartás keretében vizsgálta a rendkívüli haláleset körülményeit, bűncselekmény elkövetésére vonatkozó adat információ nem merült fel. Később Kiss István, a falu polgármestere feljelentést tett az ügyben. Tanúként őt már meghallgatták, s úgy tudja, több családtag is vallomást tett az ügyben.
Megkerestük az OMSZ-t, hogy a gyanúsítás fényében változott-e az álláspontjuk, miszerint kollégáik helyesen cselekedtek, s mindenben az előírások szerint jártak el, valamint hogy indult-e belső vizsgálat náluk a csenyétei ügyben. Erre nem válaszoltak, de azt megismételték: a riasztás után két mentőegységet is elindítottak, telefonon keresztül segítették a helyszínen tartózkodókat az újraélesztés megkezdésében, a kiküldött munkatársaiknak pedig a fenyegetések miatt rendőri védelmet kértek. "A veszélyeztetettség az ellátásban résztvevő mentők számára kritikusan nehéz helyzetet teremtett, szolgálatukat folytatni nem tudták, ezért számukra pszichológus segítségét biztosítjuk. A hátrányos megkülönböztetés vádját visszautasítjuk, a lehető legjobb ellátást minden rászoruló számára egyformán biztosítsuk." – írták.