Balaton;Siófok;meteorológia;obszervatórium;

2020-06-22 08:00:00

Leárnyékolt viharjelzés

Hiába a tiltakozás, a kormányhivatal megadta az építési engedélyt Garancsi István üzletfelének egy ötszintes apartmanházra a siófoki meteorológiai obszervatórium szomszédságába.

„Az Azúr Szórakoztatóközpont Kft. kérelmező részére a Siófok, Vitorlás utca 15/b. szám alatti, ifjabb Vidák László tulajdonában álló ingatlanon, a benyújtott tervek szerint 8 lakásos lakóépületre (részben alápincézett, öt szintes, bruttó beépített alapterület 356,01 m2), valamint az épületbe beépítésre tervezett személyfelvonóra az építési engedélyt megadom” - olvasható a Somogy megyei kormányhivatal építésügyi osztályának lapunk birtokába került, 15 oldalas dokumentumában.

Ennek köszönhetően – ahogyan arról elsőként a Hírbalaton beszámolt – az Azúr Szórakoztatóközpont megannyi szakmai és civil tiltakozás ellenére apartmanházat építhet az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának tőszomszédságába.

A fejlesztéssel az a probléma, hogy a szakemberek szerint veszélyezteti az 1956 óta működő állomás méréseinek pontosságát, melyeknek stratégiai szerep jut a térség klímaváltozásának elemzésében, s cseppet sem mellékesen az életvédelem szempontjából fontos balatoni viharjelzésben.

A beruházás ellen felszólalt Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, aki a BFT májusi ülésén kijelentette, az obszervatórium érdekei fontosabbak mindenfajta építkezésnél, hiszen „a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó”. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség pedig a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz fordult az építkezés megakadályozása érdekében.

Az apartmanházat építtető cég a Molnárbeton Betongyártó Kft.-é, melynek az Aros Investments Kft., a Bermol Capital Investments Kft. és Molnár György a tulajdonosa. A két kft. mindegyike amúgy Molnáré, aki meglehetősen jó kormányközeli kapcsolatokkal rendelkezik. 2016-ban például a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával, a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel alapított közös céget MCM Beton Kft. néven. Molnár emellett 2019-ben bekerült a több milliárdos hiányt felhalmozó, fideszes vezetésű teniszszövetség elnökségébe is.

Az obszervatórium melletti 1200 négyzetméteres, hajdan MOL-strandként működő területet ifjabb Vidák István 2004-ben vásárolta meg, s szűk évtized múltán akart rá családi házat építeni, ám építési engedély-kérelmét a siófoki építési hatóság elutasította. Bírósági felülvizsgálat után végül mégiscsak sikerült engedélyt szereznie.

Egy tavaly júliusi kormányrendelet szerint ma már nem lehet magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező meteorológiai obszervatórium 60 méteres körzetében új építményt felhúzni. A rendelet azonban a korábban kiadott építési engedélyekre nem érvényes.

A város, hogy megakadályozza az építkezést, változtatási tilalmat rendelt el a területre, ami azonban 2016-ban lejárt. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megtámadta az engedélyt, amit a megyei kormányhivatal két, védett hársfára hivatkozva meg is vétózott. A fákat aztán 2018-ban egyszerűen kivágták.

A bírósági eljárás során még Fazekas Sándor akkori agrárminiszter is kiállt az OMSZ mellett: tárcája támogatta a meteorológiai szolgálat lépéseit a partmenti beépítés megakadályozásában. Ekkor már nem családi házról, hanem céges apartmanház-beruházásról volt szó, megjelent ugyanis az Azúr, illetve a Molnárbeton.

A sorozatos fellebbezések után a megyei kormányhivatal június 12-én mégis szabad utat adott az építkezésnek. Az eljárás során a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (tűzvédelmi szempontok), a fővárosi kormányhivatal hajózási hatósági főosztálya (a víziközlekedés esetleges akadályozása miatt), a baranyai kormányhivatal műszaki engedélyezési főosztálya (a beépítendő lift miatt), valamint Siófok szakvéleményére (a településkép kapcsán) volt kíváncsi a döntéshozó.

A döntés indoklása szerint a két legfőbb érintett, az OMSZ és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság „képviselője által elhangzottak a tervezett épület építésének vonatkozásában nem vizsgálhatók, mivel azok feltételezéseken alapulnak, így állításukat a jelen eljárásban az építésügyi hatóság nem veheti figyelembe”.

A kormányhivatal június 12-i, ám az érintetteknek csak a múlt hét közepén kiküldött határozata – a fellebbezésre 15 nap áll rendelkezésre a Pécsi Törvényszékhez - komoly felháborodást váltott ki szakmai és civil körökben. A Nők a Balatonért Egyesület az OMSZ főhatóságának számító agrárminiszterhez, Nagy Istvánhoz fordult, hogy jogi úton lépjen fel az engedély ellen.