Távozik az országos szociális főigazgató - visszaélésgyanú húzódhat a háttérben

Publikálás dátuma
2020.06.23. 17:18
Benedek István Zsolt Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány adománygyűjtési akciójából vásárolt 63 tonna gyümölcs útraindításán
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Korrupciós ügyekben, több szálon is nyomozás indult a Kásler Miklós vezette EMMI-hez tartozó költségvetési szervnél.
Minden jel szerint visszaélésgyanús ügyek miatt távozhat Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) vezetője az országos költségvetési szerv éléről – értesült a Magyar Hang. A hetilap online kiadásának a távozásról szóló információját több forrás is, köztük maga a főigazgató is megerősítette. Az SZGYF-et 2018. június elsejétől irányító Benedek István Zsolt telefonon reagált, közölve: főigazgatói e-mailjét már nem olvassa, szabadságát tölti, posztját 2020. szeptember 16-ig tölti be. A lap úgy tudja, a főigazgatóval az előző héten közölték az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) a személyéről szóló döntést. Bár az ügyről a tárca és a főigazgatóság honlapján nincs tájékoztatás, a lap azt írta: az SZGYF-ben jelenleg Czibik Norbert főigazgató-helyettes látja el a vezetői feladatokat. A főigazgatóság, mint a közvetlenül a minisztérium alárendelt gyermek- és szociális otthonokat összefogó csúcshivatal ügyeiről a Magyar Hang korábban cikksorozatban számolt be. Leginkább annak Hajdú-Bihar megyei kirendeltségénél történt, a főigazgatóságig érő visszaélésgyanús ügyekről írtak, amelyek nyomán az EMMI feljelentésére a rendőrség vesztegetés elfogadásának gyanúja, és korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt. A lap egyik cikke alapján pedig költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást idősek eltűnt pénze ügyében.
Szerző
Frissítve: 2020.06.23. 18:16

Hány milliárdot költsön a kormány arra, hogy többen utálják azokat a csoportokat, amelyeket nem gyűlölnek elegen?

Publikálás dátuma
2020.06.23. 15:35

Fotó: Shutterstock
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is beszállt a nemzeti konzultációba.
Miután már kézbesítik a 9. nemzeti konzultációs kérdőíveket a lakosságnak, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is elindította saját konzultációját a társadalmi szolidaritásról. Olyan kérdések vannak benne például, hogy „Ön kit utál legjobban?”.
„Magyarországon még mindig vannak olyan kisebbségek, társadalmi csoportok, amiket nem utálnak elegen. Ön szerint hány milliárd forintot kölcsön (sic!) rá a kormány, hogy őket is többen gyűlöljék?”

- kérdezik, amire javasolhatunk 150 milliárdot, 400 milliárdot, vagy 1500 milliárdot.

Egy másik pont felveti, hogy vannak, akik szerint a halálbüntetés jó megoldás, csak túl költséges.
„Ön egyetért vele, hogy a halálraítéltekkel kell megfizettetni a kivégzésük költségeit?”

- tudakolja a viccpárt.

Ha a felsoroltakon kívül mást is gyűlölünk, de nem szerepel a felsorolásban, akkor külön sorban megadhatjuk. 
A kormány júniusban jelentette be a 9. nemzeti konzultáció 13 kérdését, amelyek jelentős része a járványhelyzet és az egészségügy témakörébe tartozik, de újra előkerül Soros György neve és a migráció is. A kérdőívet ebben a cikkünkben elemeztük.
Szerző

Lemondott az Index vezérigazgatója

Publikálás dátuma
2020.06.23. 15:09

Pusztay András saját döntése alapján benyújtotta lemondását, így a mai naptól, 06.23-tól Ződi Zsolt az Index.hu Zrt vezérigazgatója.
A Kreatívnak eljuttatott közleményben Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke azt írja:  
"Ezúton is szeretném megköszönni Pusztay András eddigi munkáját. Vezérigazgatói tisztségéről való lemondását elfogadtam, és felkértem egy régi jogász barátomat, Ződi Zsoltot, akinek személye számomra garancia arra, hogy az Index továbbra is az ország legolvasottabb online híroldalaként független és hiteles tudjon maradni, hisz nincs másik."

"Nagy megtiszteltetés volt barátom és kollégám, Bodolai László felkérése, amit örömömre szolgált elfogadni. Célom az, hogy az Index megőrizze minden eddigi értékét és piacvezető pozícióját, amitől Index az Index, és ebben számítok a szerkesztőség közreműködésére, ahogy ők is számíthatnak az én tapasztalatomra és támogatásomra" - fogalmaz a közleményben Ződi Zsolt, az új vezérigazgató.
Ahogyan arról tegnap írtunk feszült hangulatú, hosszú megbeszélést tartott az Index.hu szerkesztősége hétfőn, miután az újságírói munkájuk függetlenségét ellehetetlenítő belső átalakítási tervről közölt cikket vasárnap a 24.hu, majd egy szerkesztőségi állásfoglalásban nyilvánították ki, hogy veszélyben érzik a portál függetlenségét. - Olyan ügy miatt robbant ki a vita az Indexnél, ami „már napokkal korábban egy nem létező probléma volt” – nyilatkozta lapunknak Bodolai László, a szerkesztőség működését biztosító Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke. A feszültség abból adódott, hogy az Index igazgatósága felkért egy tanácsadót, Gerényi Gábor médiavállalkozót, egy átalakítási terv elkészítésére, amit egyébként végül nem fogadtak el. A koncepció lényege az volt, hogy a válság miatt keletkezett bevételi kiesések kompenzálása érdekében ki kell szervezni az egyes rovatokat a szerkesztőségből külső cégekbe. „Volt számos félreértés, ezeket próbáltuk rendezni. A megoldás felé haladunk, rövid időn belül remélem ez megszületik. Nagyon sok szereplője van az Index működésének, ezeket a jelenlegi feszült helyzetben nehéz összehangolni, de nekem ez a feladatom" – mondta Bodolai László. Szerinte „orbitális kommunikációs hiba” miatt alakult ki a jelenlegi helyzet, s abban részben el is ismerte felelősségét, hogy így alakultak a dolgok. A belső konfliktus kiéleződését mutatja, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát megszüntették, mondván: belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé. A főszerkesztői posztról nem mentették fel. Ezt a hétfői állománygyűlésen jelentették be. Az új, gazdaságosabb működési koncepciót Pusztay András vezérigazgatónak kellett volna elkészítenie, aki már tegnap jelezte, hogy nem tudná lelkiismerettel végezni a megszorításokat, ezért kérdésessé vált, hogy folytatja-e munkáját.

Reagált a főszerkesztő

Nem látjuk még, mi következik az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló vezérigazgatónk távozásából - írja Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője honlapjukon. "Egy valamit azonban biztosan tudunk: TOVÁBBRA IS RAGASZKODUNK A TARTALMI FÜGGETLENSÉGHEZ ÉS A SZERKESZTŐSÉG ÉRINTHETETLENSÉGÉHEZ. És a következő napokban egyértelmű biztosítékokat várunk, hogy megmaradjanak azok az értékek, amelyek miatt az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja."

Szerző
Frissítve: 2020.06.23. 18:38