Előfizetés

Tizenötmillió eurót kapnak a koronavírus-járvány miatt az osztrák múzeumok és színházak

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.23. 21:20
Tavasszal a Bécsi Természettudományi Múzeum is elhagyatottá vált
Fotó: David Visnjic / AFP
A kulturális élet felpezsdítését is szolgálja, hogy harmadáron lehet belépni az állami kiállításokra.
A múzeumok és a színházak 15 millió euró (5,2 milliárd forint) támogatást kapnak Ausztriában – tette közzé kedden az osztrák kulturális minisztérium és a pénzügyminisztérium a koronavírus-járvány miatt megítélt pénz folyósítási feltételeit. A segélycsomagból tízmillió eurót kapnak a múzeumok, ötmillió eurót pedig a színházak; az összeget várhatóan őszig eljuttatják az intézményeknek. A részmunkaidős foglalkoztatást beszüntetik, ugyanakkor arra törekszenek, hogy megőrizzék a munkahelyeket. Az ígéretek szerint az év végéig újabb állami segítségre számíthatnak az intézmények. Andrea Mayer (Zöldek) művészeti és kulturális államtitkár arról számolt be, hogy a várható bevételkiesés hatásaival kapcsolatos előrejelzéseket a múzeumokkal, illetve a színházakkal együttműködve készítették el. A látogatók ösztönzésére nyári kampányt is indítanak; a nyolc állami múzeum látogatására jogosító belépőkártya júliustól szeptember közepéig a korábbi 59 euró helyett 19 euróba kerül majd.

Művészek az autistákért - autisták művészete

H. K.
Publikálás dátuma
2020.06.23. 21:18

Fotó: AUTISTIC ART ALAPÍTVÁNY
Online árverést hirdet az Autistic Art Alapítvány magyar galériák, kortárs művészek, illetve autista fiatalok munkáiból.
A 14 éves alapítvány tizenegyszer rendezett már hagyományos aukciót. Az alapítvány most azt reméli, hogy az egyedi műtárgyak, alkotások megvásárlásával nemcsak az alkotókat lehet támogatni, de jobban meg lehet ismerhetni egy új perspektívát is, hiszen az elmúlt hónapokban mindenki megtapasztalhatta, milyen zárt világban létezni. "Legyen ez a megvásárolt tárgy egy memento, hogy ne feledjük el, az autizmussal élők világa örök életükben zárva marad." Az aukción 57 tételt bocsátanak licitre, a bevételből részesül az alapítvány, a kortárs művészek és a galériák is. Az alapítványhoz érkező bevételből 11 magyarországi lakóotthon 250 súlyosan érintett autista fiatalját segítik. Kortárs magyar művészek (a teljesség igénye nélkül): Bak Imre, Eperjesi Ágnes, Haász István, Károlyi Zsigmond, Kóródi Zsuzsa, Moizer Zsuzsa, Tarr Hajnalka. Autista alkotók: Abucki Dávid, Bihari László, Kalocsai Nóri, Kiss Péter, Pados Zulejka, Réti Kristóf, Stadtmüller Tamás, Varga Máté, Zoltán Gábor. Együttműködő Galériák: acb, Deák Erika, Horizont, Kisterem, Molnár Ani, Neon, Viltin, Vintage. Az online aukcióhoz szükséges felület az alapítvány weboldaláról érhető el, licitálni július 8-ig lehet.  Katalógus: http://autisticart.hu/aukcios-katalogus/Autistic_Art_Online_aukcio_2020.pdf

Elbúcsúztatták Fekete Györgyöt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.23. 13:45

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke életének 88. évében halt meg.
A magyar kultúra az a teremtő és megtartó erő, amely nélkül nemcsak túlélni, de élni sem lehet, és talán nem is érdemes – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökének búcsúztatásán. A kormányfő kiemelte: ha gyökeret eresztünk a kultúrában, belőle táplálkozunk, belőle merítjük az ihletet, engedjük kibontakozni, akkor „nemcsak megmaradunk, hanem visszaszerezzük, sőt gyarapítani fogjuk mindazt, amit az előttünk járók ránk hagytak”. Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, az MMA tiszteletbeli elnöke áprilisban halt meg, életének 88. évében. A Magyar Művészeti Akadémia egyesülethez 1995-ben csatlakozott, amelynek 2010-ben ügyvezető elnöke lett, majd 2011 novemberétől a köztestületté vált intézmény első, majd újraválasztott elnöke, 2017-től pedig az MMA tiszteletbeli elnöke lett. Fekete György 1966-ban Munkácsy Mihály-díjat kapott, 1981-ben érdemes művész lett, 1998-ban megkapta a Magyar Művészeti Akadémia Arany Oklevelét, 2008-ban Magyar Művészetért Díjban részesült. 2011-ben megkapta a Köztársaság Elnökének Érdemérmét, 2012-ben Kossuth-díjat kapott. 2017-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjét vehette át, 2018-tól a nemzet művésze volt. Több település díszpolgára, a professor emeritus cím birtokosa volt, valamint tagja egyebek mellett a Szent Korona Testületnek és elnöke a Nemzet Művésze díj Bizottságnak.