Előfizetés

A visszavonuló Juhász Roland tizenegyes góljával nyert a Fehérvár a már bajnok FTC ellen

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.23. 21:45
Juhász Roland utolsó mérkőzésén 11-es gólt rúgott Gróf Dávid kapujába
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Egy ferencvárosi kezezés miatti büntető már az első félidő végén eldöntötte a találkozót.
A bajnokságban második helyen végző MOL Fehérvár FC a pályafutása utolsó hazai mérkőzését játszó Juhász Roland tizenegyesből elért góljával 1-0-ra legyőzte a már bajnok Ferencvárost kedden a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójának nyitómérkőzésén. OTP Bank Liga, 32. forduló: MOL Fehérvár FC - Ferencvárosi TC 1-0 (1-0) MOL Aréna Sóstó, 6392 néző, v.: Berke gólszerző: Juhász R. (45. - 11-esből) sárga lap: Juhász R. (28.), Pátkai (45+1.), illetve Botka (26.), Isael (41.), Csontos (80.) Fehérvár:  Kovácsik - Fiola (Hangya 89.), Juhász R. (Musliu 90.), Vinícius, Stopira - Houri, Pátkai - Nego, Hodzic (Nikolov 70.), Petrjak (Bamgboye 75.) - Nikolics (Futács 90.) FTC:  Gróf - Botka (Blazic 72.), Frimpong, Otigba, Civic (Ramadan 61.) - Csonka, Sigér (Lodico 72.) - Skvarka, Isael (Csontos 61.), Heister - Szihnyevics (Tokmac 82.)  A találkozó első negyedórájában egyik csapat sem fukarkodott a helyzetekkel, felváltva forogtak veszélyben a kapuk. A folytatásban fölénybe került a Fehérvár, amit több nagy helyzete is mutatott. A Ferencváros jobbára a védekezésre koncentrált, és próbált néhány érintésből a hazai kapu elé érni, de a játékába sok hiba csúszott. A játékrész utolsó percében tizenegyeshez jutott a Fehérvár, miután Marcel Heister kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül: a büntetőt az ezzel a mérkőzéssel visszavonuló Juhász Roland magabiztosan bombázta a kapuba. A fordulást követően többet birtokolták a labdát a Ferencváros, helyzeteik is akadtak, de a befejezéseknél pontatlanok voltak.  A MOL Fehérvár FC jobban behúzódott a saját térfelére, és úgy próbált gyors akciókat vezetni, amelyek végén több alkalommal került ziccerbe, de vagy rossz megoldást választott vagy a vendégkapus védett. A rendes játékidő utolsó percében a Fehérvárnál Visar Musliu váltotta Juhász Rolandot. A klubját hét éven át erősítő labdarúgó vastaps közepette hagyhatta el a pályát pályafutása utolsó hazai mérkőzésén, amelyen a győztes gól ő szerezte. egy másik, kilenc éve ott futballozó brazil származású, időközben a magyar válogatottban is bemutatkozott Vinícius Paulo szintén utolsó hazai mérkőzését játszotta a fehérváriak színeiben.

Jövő csütörtökön búcsúztatják Kárpáti Györgyöt

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.23. 16:42
Kárpáti György
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A temetés nyilvános, de a család kérésére a sírnál fotó és filmfelvétel nem készíthető.
Jövő csütörtökön helyezik végső nyugalomra a múlt szerdán elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának beszámolója szerint 14.15 órától a Farkasréti temető Makovecz-termében vesznek végső búcsút a 84 évet élt sportembertől, akit a MOB is saját halottjának tekint. A temetés nyilvános, de a család kérésére a sírnál fotó és filmfelvétel nem készíthető. Az 1952-es helsinki olimpián 17 évesen akasztották Kárpáti György nyakába az aranyérmet, ezzel lett minden idők legfiatalabb vízilabdázó olimpiai bajnoka. Második aranyérmét az 1956-os melbourne-i olimpián szerezte. Az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett, de az 1964-es tokiói tornán megnyerte harmadik olimpiai aranyérmét. A három ötkarikás elsőség mellett háromszoros Európa-bajnok is a válogatott 1954-es, 1958-as és 1962-es diadalának részeseként. A nemzeti csapatban 1969-ig 162 mérkőzésen szerepelt. A Ferencvárossal ötszörös magyar bajnok és kupagyőztes, a klub örökös bajnoka. Visszavonulása után 1970 és 1980 között Gyarmati Dezső szövetségi kapitány mellett a válogatott edzőjeként dolgozott, részese volt a csapat 1976-os montreali olimpián elért elsőségének. 1982-ben az egyesült államokbeli Fort Lauderdale-ben beválasztották a sportág halhatatlanjai, az International Swimming Hall of Fame tagjai közé. Melbourne és Budapest díszpolgára volt, 1994-től tagja, majd 2011-től elnöke volt a Halhatatlanok Klubjának. 2013-ban a Nemzet Sportolójává választották. 

Figyelmetlen fegyelmezők

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.06.23. 16:33
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az MLSZ illetékes bizottsága szerint első alkalommal kapott büntetést a ZTE szurkolói rasszista rigmusai miatt, a valóságban másodszor. A szankció messze elmarad az UEFA előírásaitól.
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) évek óta zérótoleranciát hirdetett a lelátói rasszizmus ellen és tűzzel-vassal igyekszik irtani ezt a jelenséget. Sajnálatos tapasztalatokat szerzett erről az MLSZ is, amikor a válogatott meccseken folyamatosan ismétlődő rasszista megnyilvánulások miatt az európai szövetség döntése nyomán zárt kapuk mögött – amit később úgy módosítottak, hogy tizennégy éven aluli gyermekek ott lehettek a nézőtéren – kellett lejátszani az Azerbajdzsán elleni Európa-bajnoki selejtezőt. Ezen kívül fennáll az a veszély, hogy újabb rasszista nézőtéri megnyilvánulás esetén pontlevonással büntetik a válogatottat a következő selejtezősorozatban, legrosszabb esetben a kizárás is előfordulhat.
Az MLSZ szóban nagyon erősen harcol a magyar lelátókon jelenlévő rasszista jelenségek ellen, a tettek azonban mást mutatnak. Hétfőn a fegyelmi bizottság kétszázezer forintra büntette a Zalaegerszeget a drukkerek rasszista bekiabálásai (cigányoztak, huhogtak) miatt. A testület indoklása több mint kalandos volt: rövid ideig tartott a bekiabálás, illetve ez volt az első alkalom, hogy ezért büntetni kellett a klubot. 
A rövid ideig tartó rasszizmus magyar találmány, ilyen kifejezést az UEFA fegyelmi szabályzata nem ismer, a zéró tolerancia nem mérlegel enyhe és súlyos rasszizmus között. Még kellemetlenebb az indoklás második fele, az ugyanis nem igaz. A zalaegerszegiek kaptak már büntetést szurkolóik rasszista megnyilvánulásai miatt, ebben a bajnoki szezonban, tavaly novemberben. 
Ráadásul akkor a fegyelmi bizottság három egymást követő bajnoki találkozón ismétlődő rasszista rigmusokért szabott ki mindössze 200 ezer forintos büntetést.
Nem tudjuk, hogy az MLSZ fegyelmi bizottsága papír alapon tartja-e nyilván a szankciókat, mert, ha ezt számítógépen teszi, akkor fél perc alatt utána lehetett volna nézni, hogy a zalaiak sajnálatos módon visszaesők.
„Az MLSZ fegyelmi bizottsága 200 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta klubunkat az Újpest elleni idegenbeli, illetve a Honvéd és a Fehérvár elleni hazai bajnoki mérkőzéseinken történt szurkolói megnyilvánulások miatt – írta tavaly november 14-én a ZTE hivatalos honlapja. - Az indoklás a szövetségi ellenőri jelentések alapján leírja, hogy szurkolóink a meccsek folyamán többször „cigányoztak”, és a másik csapatot és szurkolóit sértő, obszcén rigmusok hangzottak fel a találkozók alatt. Kérjük szurkolóinkat, hogy a jövőben mindenképpen mellőzzék a trágár, rasszista, cigányozó, gyűlölködő, az ellenfelet, a játékvezetőket vagy a szövetséget becsmérlő, sértő, megalázó rigmusokat, ugyanis ezek skandálásával klubunkat sújtják, és ezek megismétlődése esetén akár komolyabb szankciókat (stadionbezárás, pontlevonás) is alkalmazhat az illetékes testület. Köztudott, hogy a FIFA és az UEFA kevés dolgot tart annyira fontosnak, mint a rasszizmus elleni kemény fellépést, hiszen a szélsőséges szurkolói magatartás lehet a legveszélyesebb a labdarúgás létére, népszerűségére, eladhatóságára nézve, ezért az MLSZ mint a fenti szervezetek tagja, szintén a legszigorúbban fog eljárni a jövőben a rasszizmust megjelenítő szurkolók és az ő hangjukat megtűrő klubok ellen. Minden jóérzésű, higgadtan gondolkodó és cselekvő zalai sportbarát nevében kérjük Önöket, hogy a továbbiakban - az eddigiekhez hasonlóan - sportszerűen, kulturált módon buzdítsák csapatunkat, és mindenképpen közösítsék ki maguk közül azokat a felelőtlen egyéneket, akik tudatosan vagy tudatlanul veszélyeztetni merik a ZTE FC presztízsét és sportszakmai eredményességét.”
A zalaiak közleményében semmi kivetnivalót nem lehet találni, egy dologban tévedtek: az MLSZ fegyelmi bizottsága egyáltalán nem jár el szigorúan ebben a kérdésben. 
Az UEFA hivatalos honlapján elérhető, 2019-ben módosított fegyelmi szabályzat 14. cikkelyében a „Rasszizmus és más diszkriminatív viselkedés” cím alatt a szervezet úgy rendelkezik, hogy amennyiben egy csoport mások bőrszínére, származására, vallására, nemi identitására diszkriminatív megjegyzést tesz, akkor a vétkest már az első alkalommal is minimum részleges stadionbezárással kell büntetni. Második esetben teljes zárt kapu és 50 ezer euró (17,4 millió forint) az UEFA által meghatározott büntetési tétel. Minden további rasszista megnyilvánulás esetén növelni kell a zárt kapus meccsek számát, illetve ehhez jön a pontlevonás, végső esetben pedig a kizárás. Ez az UEFA által szervezett találkozókra vonatkozik, az NB I az MLSZ hatáskörébe tartozik. A rasszizmus ellen viszont minden országnak harcolni kell, amire az 575 eurós "büntetés" nem alkalmas.
Lapunk megkereste az MLSZ-t, szerettük volna megtudni, hogy mi történik, indul-e új eljárás. A sajtóosztálytól azt a választ kaptuk, hogy rasszizmusért nem marasztalták el a zalaiakat. Az MLSZ hivatalos honlapján megjelent hétfő esti hírben az szerepel, hogy első ízben elkövetett rasszizmusért is megbüntették a ZTE-t.