Előfizetés

Nem sikerült megkerülni az aktuálpolitikát a történelmi díszszemlén Moszkvában

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.06.24. 14:24

Fotó: Evgeny Biyatov / AFP/Sputnik
A rendkívül látványos felvonuláson 14 ezer katona, 200 harcjármű, valamint 75 helikopter és repülőgép vett részt.
Szergej Sojgu védelmi miniszter gyorsan keresztet vetett a Szpasszkaja torony kapujában, s a toronyóra első ütésére kigördült vele a Vörös térre a nyitott Aurusz. A Rolls Royce Ghostra hajazó orosz luxusautó elé jött a párja a díszszemlét vezénylő tábornokkal, s innen kezdve minden a jól ismert forgatókönyv szerint zajlott. Az 1945. június 24-i győzelmi díszszemle 75. évfordulóján Moszkvában méltóságteljes, néha megható, ám végső soron Oroszország nagyhatalmi státusát aláhúzni hivatott katonai parádét tartottak. Nem hiába jegyezte meg a végén az orosz tévé műsorvezetője, hogy nem sok ország képes ilyen nagyszabású katonai rendezvényre.
Az eredetileg az orosz Győzelem napjára, május 9-re tervezett díszszemlét a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani. Előzetesen valamennyi résztvevőt és meghívottat szűrővizsgálatnak vetették alá, ám a lelátókon csak elvétve lehetett maszkot viselő nézőt látni. Vlagyimir Putyin orosz elnök sem tartott távolságot, egyszerűen beült a veteránok közé, s onnan nézte a pontosan 75 perces programot. Rövid beszédét a Lenin mauzóleum elé épített ideiglenes tribünről mondta el. Ebben kiemelte, hogy a nácizmus feletti győzelem döntő terhe az egykori Szovjetunióra hárult, s csak utána emlékezett meg a szövetségesek hozzájárulásáról, a második frontról. Nem tért ki arra, hogy mely országok segítettek Moszkvának a világháborúban, de az elhangzott, hogy a győzelem az egész emberiségé. Közép-európai fülnek kicsit furcsán hangzott, amikor arról beszélt, hogy a szovjet katonák nem akartak hódítani, csak legyőzni az ellenséget és hazamenni. A mai problémákról pedig csupán annyit mondott, hogy azok leküzdéséhez átfogó biztonsági rendszerre lenne szükség.
Türkmén egység a Vörös téren
Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
A rengeteg történelmi hivatkozás ellenére nem sikerült megkerülni az aktuálpolitikát. A díszszemle külföldi résztvevő közül az orosz ábécé sorrendjében közvetlenül egymást követte Azerbajdzsán és a vele katonai konfliktusban álló Örményország díszegysége. Nem nélkülözte a pikantériát az indiai és a kínai alegység felvonulása, mivel az utóbbi két ország katonái a múlt héten halálos kézitusába bonyolódtak egy kasmíri völgyben. A felvonulók között volt Szerbia – de hiányzott Horvátország és a többi volt jugoszláv köztársaság, ugyanakkor a díszvendégek között volt a bosznia-hercegovinai szerb köztársaság vezetője. Alekszandr Lukasenko belorusz államfő volt az egyetlen, aki vendéget is hozott: 16 éves, házasságon kívül született fiát, Nyikolájt. A volt Szovjetunió tagállamai közül nem csak a három, 1940-es bekebelezését törvénytelennek tekintő balti ország hiányzott, de Grúzia és Ukrajna is, illetve néhány korábbi alkalomtól eltérően az amerikai, brit és francia fegyveres erők sem kaptak meghívót.
Alekszandr Lukasenko belorusz államfő
Fotó: Aleksey Nikolskyi / AFP
A rendkívül látványos felvonuláson 14 ezer katona, 200 harcjármű, valamint 75 helikopter és repülőgép vett részt. Az orosz és az 1945-ben a berlini Reichstag tetejére kitűzött szovjet lobogó behozatala után a sort a legendás T-34-es tankok egész zászlóalja nyitotta meg, s mögöttük sokáig csupa 2. világháborús egyenruhába öltözött alakulat következett. A modern fegyverek között felvonultak a sokoldalú T-14 Armata harckocsi különböző felépítményű változatai, a 60 km-es lőtávolságú Koalícija önjáró tarackok, könnyű és nehéz rakéta-sorozatvetők, modern légvédelmi rendszerek és végül a mobil nukleáris erő új nemzedékéhez tartozó RS-24 Jarsz rakéták.
RS-24 a parádén
Fotó: Iliya Pitalev
A díszszemle alighanem elérte célját, felidézte Oroszország egykori nagyságát és történelmi szerepét, illetve ha csak egy napra is, de elterelte a figyelmet az aggasztó koronavírus-járványról és gazdasági válságról. Vlagyimir Putyin magabiztosan tekinthet a július 1-ei népszavazás elé, amelyen nyilvánvalóan meg fogják szavazni, hogy gyakorlatilag élete végéig irányíthassa országát.

Megint rekordot döntött az új fertőzöttek száma Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.24. 13:03

Fotó: STR / AFP/NurPhoto
Már 1051 ember halt meg a betegség következtében az országban.
Ismét rekordot döntött Ukrajnában a fertőzöttek napi növekménye szerdára, 940 új beteget regisztráltak – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. A korábbi legmagasabb napi növekmény a június 18-i 921 volt. Az új esetekkel együtt Ukrajnában
az eddig azonosított fertőzöttek száma átlépte a 39 ezret (39 014). A betegségben elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1051-re emelkedett, miközben eddig 17 409-en gyógyultak meg, közülük 453-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma így 20 554.

A legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészből jelentették: Lviv megyéből 203-at, Rivne megyéből pedig 126-ot, a harmadik legtöbbet, 99-et pedig az ország legfertőzöttebb régiójából, a fővárosból, Kijevből. Vitalij Klicsko főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy Kijevben az azonosított fertőzöttek száma 4528-ra nőtt, eddig 101-en haltak bele a betegségbe, míg 1440-en gyógyultak meg, közülük 25-en az elmúlt napban. Előző nap újabb haláleset a fővárosban nem volt. A kijevi kórházakban 232 Covid-19-beteget ápolnak, 51-en vannak súlyos állapotban, egy beteg van lélegeztetőgépen. Rajtuk kívül még 33-an vannak koronavírus-fertőzés gyanújával kórházban. Megerősítette ugyanakkor, hogy a kormányrendeletnek megfelelően
a fővárosban engedélyezik az éttermek, a színházak és a mozik megnyitását.

Hozzátette, ha továbbra is gyors ütemben nő a fertőzöttek száma Kijevben, ismét szigorítanak a karanténkorlátozásokon. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján arról számolt be, hogy előző nap újabb 105 egészségügyi dolgozónál állapították meg a koronavírus-fertőzöttséget. Velük együtt az egészségügyi dolgozók körében az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta a 6240-et, és – az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt adat alapján – eddig legalább 43-an haltak bele a betegségbe. A miniszter emlékeztetett arra, hogy már második hete folyamatosan túllépi a megelőző rekordnövekményt a fertőzöttek napi száma. Hozzátette, hogy emellett a fertőzés szövődményeként fellépő tüdőgyulladásos megbetegedések száma is gyors ütemben nő, jelenleg 958 ilyen beteget tartanak számon. Közölte továbbá, a minisztérium már dolgozik azon, hogy több régióban növeljék azoknak a kórházaknak a számát, amelyek Covid-19-betegeket fogadnak.

Egy lakótelepi lakás mosdójában szülte meg gyermekét az eperjesi anya, meghalt a csecsemő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 12:39
Képünk illusztráció
Fotó: Beata Zawrzel / AFP/NurPhoto
A mentők nem tudták megmenteni az újszülött életét.
Egy 44 éves nő hétfőn este Szlovákiában, egy eperjesi lakótelep lakásának illemhelyén hozta világra gyermekét. A helyszínre kiérkező mentők perceken keresztül próbálták életben tartani a gyereket, de nem jártak sikerrel – írja a parameter.sk. A kislány holttestét vizsgáló orvos nem talált külső sérüléseket, a halál pontos oka a boncolást követően válik ismertté. A rendőrség gyilkosság gyanúja miatt indított eljárást.