Előfizetés

A magyar gazdaság zuhanásáról és mélyülő válságáról ír a JP Morgan

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.27. 17:23
Az autóipar esett vissza leginkább
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A koronavírus-járvány miatt nem csak az autóipar, hanem sok más ágazat is jelentősen visszaesett, a GDP 6,3 százalékkal csökkenthet.
Példátlan zuhanás Magyarországon, még mélyebb lehet a válság; hazánk kifejezetten mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban – állította szombaton a portfolio.hu a JP Morgan amerikai székhelyű nemzetközi bank és pénzügyi szolgáltató friss elemzése alapján. Mint írták az ipari termelés az egész feltörekvő térségben itt volt a leggyengébb áprilisban, összeesett az export, a fogyasztói bizalom zuhant, azonban a kiskereskedelem és az építőipar valamivel kisebb visszaeséssel megúszta. A vártnál összességében rosszabb beérkező makrogazdasági adatok alapján a recesszió mértéke akár nagyobb is lehet annál, mint ahogy eddig várták. A JP Morgan az egész felzárkózó térséggel (EMEA - Európa, Közel-Kelet, Afrika) foglalkozó elemzésében kiemelte:
„A legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban”

A járműgyártás zuhanása magyarázza a közép-kelet-európai régió gyenge márciusi és áprilisi ipari teljesítményét a JP Morgan szerint, a legnagyobb a cseh, a magyar és a román kitettség. A bank elemzői azonban rámutattak, hogy Magyarországon és Romániában nem csak az autógyártás, hanem a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot, és visszaesett az export is. Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom nálunk nem esett akkorát, mint számos más országban, s ez jelentős részben a járványügyi korlátozó intézkedéseknek köszönhető.  Összességében a JP Morgan szerint idén 6,3 százalékkal eshet vissza a magyar GDP, ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. Az elemzők kiemelték:
„Lefelé mutató kockázatok a övezik magyarországi GDP-re vonatkozó előrejelzéseket, a korábban vártnál akár nagyobb recesszió is lehet hazánkban.”

Zászlók jelölik majd a zöldséget, a gyümölcsöt és a birkát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.27. 17:20

Fotó: Béres Márton / Népszava
A jövőben még több termék eredetét lesznek kötelesek feltüntetni a boltok.
Július 15-étől a nem előrecsomagolt gyümölcsöknél és zöldségeknél kötelező lesz feltüntetni a boltokban, milyen országból származnak – derül ki Nagy István agrárminiszter rendeletéből, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben olvasható, írja a 168ora.hu. Ha a származási ország Magyarország, akkor ezt egy legalább 3x5 centiméteres magyar zászlóval is jelezni kell majd, kivéve a termelői piacokon. A friss rendelet értelmében nem csak a zöldség-gyümölcs termékcsoportnál lesz változás, hanem a húsoknál is: a nem előre csomagolt sertéshúsnál már 2019 óta kötelező eredetmegjelölést kiterjeszteti a baromfira, a kecskére és a birkára is. 

Ennyit kaphat ajándékba, illetve hitelbe Magyarország az EU nagy helyreállító csomagjából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.27. 12:37

Fotó: Vivien Cher Benko / Orbán Viktor Facebook oldala
Hazánkat szerencsére nem roncsolta a járvány, de így is tisztes összegre számíthat.
Magyarország várhatóan 8,5 milliárd eurónyi (majdnem 3 ezer milliárd forintnyi) vissza nem térítendő támogatást és további 0,35 milliárd eurónyi (mintegy 122,5 milliárd forint) hitelt kap az Európai Bizottság által egy hónapja javasolt, 750 milliárd eurós koronavírus helyreállítási alapból (Next Generation EU), írja a hvg.hu. Darvas Zsolt a brüsszeli Bruegel kutatóintézet szakértője kiszámolta, ez a tagországok sorában mennyire számít soknak. És a szakértő arra jutott, hogy ez nem kevés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Brüsszel két tényező tartott szem előtt: az ország fejlettségén túl azt, hogy mennyire érintette súlyosan a járvány. A legnagyobb kedvezményezettek GNI-alapon így Bulgária, Görögország és Horvátország, a legtöbb pénz pedig Olaszországnak és Spanyolországnak jut.