igazságszolgáltatás;ügyészség;Kaleta-ügy;

2020-07-07 07:25:04

Igazság, érzet

Számtalanszor leírtuk már, hogy a NER az elmúlt tíz év során maga alá gyűrte az összes független intézményt, kiiktatta, illetve saját képére formálta a „fékek és ellensúlyok” rendszerét, mely hatalma kiterjesztését korlátozhatta volna. Egy fontos kivétel azonban akad: a harmadik hatalmi ág, a bíróságok működése – a jelentős átalakítások és az időkénti bizonytalanságok ellenére is – arra mutat, hogy a jog uralma (rule of law) még nem veszett el teljesen, s a törvények a hatalmon lévőkre is vonatkoznak. Lásd a Kúria nem oly régi döntését, amely Orbán és a „magyarok” igazságérzetével szemben kimondta: ki kell fizetni a gyöngyöspatai romáknak a bíróságok által jogerősen megítélt kártérítést.

A bírósági ítéletek természetesen vitathatóak és vitatandóak is egyúttal, mindenkinek lehet róluk véleménye. Az már kevésbé szerencsés, ha a kormány egyik vagy másik tagja kommentál bírósági ítéleteket, de még ez is bőven beleférne egy demokratikus vitakultúrába. Határeset, amikor maga a miniszterelnök mond olyanokat, hogy „a Kúria elvett egy mandátumot a Fidesztől”, vagy "az ötödik kerületben a Kúria" nem látja, hogy mi van Gyöngyöspatán. Ám az semmilyen véleményszabadságba nem fér be, amikor Orbán arra buzdít a nyilvánosság előtt, hogy ne tartsuk be a jogerős bírósági ítéleteket.

Sokan azok közül, akik bírálták Orbánt a gyöngyöspatai perről mondottak miatt, most nyilvánosan elítélik azt a bírót, aki szerintük túl enyhe ítéletet hozott a pedofil képeket gyűjtögető volt perui nagykövet ügyében. Nekik is tudniuk kell: a bírót nem „mélyen hívő” Kaleta Gábor vallomása hatotta meg, hanem a „vádhoz kötöttség” elve korlátozta döntését. Az ügyészi indítvány, amelytől a bíró nem térhetett el, az volt, hogy beismerés esetén Kaleta kapjon egy évet, három évre felfüggesztve - amit végül a bíró 2 év 6 hónapra enyhített. Ezt lehet is vitatni. Ám az igazságérzetet sértő ítélet leginkább annak köszönhető, hogy a vádhatóság megelégedett az egyéves büntetéssel, holott a törvény 3 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.