ügyészség;Kaleta-ügy;

Polt és a perui követ

Nehéz eligazodni a Kaleta-ügyben, feltehetően ez is volt a cél. Hogy kinek a célja, még nem tudjuk, és tekintve, hogy tíz évre titkosítva van a lényeg, nem is tudjuk meg egyhamar. Annyit tudunk, hogy ez a Kaleta Gábor nevű ember, aki történetesen Magyarország perui nagykövete volt, az Orbán-kormány kiküldötte, 19 ezer gyermekpornó képet őrzött egy nemzetközi hálózat tagjaként a számítógépén.

Most azonban csak újra el akarok gondolkodni a Polt Péter vezette ügyészségen. Óvatosan persze: egyszer a legfőbb ügyészt fideszesnek minősítettük, amiért legott be is perelt bennünket, amely pert annak rendje és módja szerint elveszítettük. Vigyáznom kell tehát, hogy mit mondok Poltról és az általa vezetett ügyészségről – még a végén súlyosabb büntetést kapok, mint Kaleta.

Mégis muszáj eltűnődni azon, hogy vajon hányadán is állunk a vádhatósággal. A szervezetről számtalanszor leírtuk már, hogy felettébb lojális a kormánypárti bűnelkövetőkkel, ugyanakkor az ellenzékkel kapcsolatban rendkívül szigorú, és még közlékeny is, már ami a kiszivárogtatott híreket illeti. (Bár az ügyészségtől semmilyen információ nem jut ki, ha ők nem akarják.)

Polt immár két évtizede vezeti a szervezetet, és azóta tényleg hűen szolgálja a rendet. Már a Fidesz ellenzéki idejében is megmutatta, ki az úr a házban. Hogy a meghurcolt politikusok többnyire a nem fideszes oldalon bukkantak fel, arról már igazán nem ő tehet, ezt dobta a gép. Amiben persze semmi meglepő nincs, hisz jól tudjuk Kövér Lászlótól, hogy a mai ellenzéki oldalon csupa nemzetidegen és mint ilyen bűnözői hajlamú ember található. Polt ezt mindig is tudta, és nyilván az egész állománya is. De mert demokrácia van, itt kíméletlenül felelősségre lehet vonni még a legfőbb ügyészt is: hát az ellenzék oda is citálta az ügyészség vezetőjét a parlament elé, számonkérve rajta a részrehajlást. Poltot azonban kemény fából faragták, alaposan visszavágott minden alkalommal, mondván, ő mindig és kizárólag a törvények szerint cselekedett. Tiszta és következetes magatartás.

Most azonban kissé zavarban vagyunk, kit is szolgált a Kaleta-ügyben az ügyészség. Kit szolgált, amikor a titokban hazahozott diplomata elleni nyomozást rejtve tartotta, kit szolgált, amikor a vádemelése már eleve módfelett enyhének tűnt, és kit szolgált, amikor „elfelejtett” fellebbezni a bírósági döntés ellen. És miért maradt csendben, amikor fideszes politikusok (Deutsch, Hoppál) a bíróságot támadták meg az ítélet miatt, és miért maradt csendben, amikor Kaleta, ki tudja milyen megfontolásból, fellebbezett. Az a Kaleta, aki Hoppál Péter tudomása szerint baloldali ember, és akit a baloldali bíróság mentett ki szorult helyzetéből.

Ostoba kijelentésekkel persze nem muszáj foglalkozni, mindössze azért emelem ide a jeles politikusok véleményét, hogy újra rá tudjak kanyarodni az ügyészségre, és Polt Péterre. Konkrétan arra a talányra, hogy ebben az ügyben mely ponton szolgálták ki a hatalmat. Talán minden pontján... Így azonban az a kérdés marad fenn, hogy miért?