Előfizetés

Szerda délután szállítják el a Bükön talált második világháborús bombát

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.13. 10:41

Fotó: Horváth Csaba őrnagy / MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred
A 250 kilogrammos brit gyártmányú légibomba egy üzemtől alig száz méterre került elő.
Szerda délután szállítják el és egy közeli alkalmas helyen, zárt körülmények között megsemmisítik a tűzszerészek azt a második világháborús bombát, amelyet a Vas megyei Bük külterületén, egy üzemtől alig száz méterre találtak – közölte az MTI érdeklődésére hétfőn a Magyar Honvédség tűzszerész- és hadihajós ezredének kommunikációs tisztje. Gajdos Milán elmondta: a 250 kilogrammos brit gyártmányú, a második világháború idejéből származó légibomba orr- és fenékrészén is van gyújtószerkezet. Mivel az orrgyújtó burkolatának anyaga erősen korrodálódott, azt a helyszínen nem lehet eltávolítani. A biztonságos mentesítés érdekében a tűzszerészek szerda délután előbb szállítható állapotba helyezik a légibombát, majd rendőrségi biztosítással elviszik egy közeli zárt, robbantásra alkalmas területre, ahol este vagy éjszaka a katonák megsemmisítik – jelezte. Korábbi tájékoztatások szerint a gyárat a mentesítés idejére elővigyázatosságból kiürítik majd, lakóházak nincsenek a közelben.

Koronavírus: itthon tizenhárom új fertőzöttet találtak, de halálos áldozat nincs

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.13. 09:20

Fotó: koronavirus.gov.hu
A vasárnapi adatokhoz képest jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma.
Hétfő reggelre 13 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a kormányzati tájékoztató oldal. Az elmúlt egy napban nem halt meg senki, az elhunytak száma változatlanul 595, míg 3073-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma az egy nappal ezelőttihez képest 24-gyel csökkent, jelenleg 579-en vannak, akiknek 38 százaléka budapesti, mint ahogy az elhunytak 60 százaléka, és a gyógyultak 46 százaléka is. Kórházban 127 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 5 ember van lélegeztetőgépen.  – A magyarországi járványügyi adatok továbbra is kedvezőek. A sikeres védekezésnek köszönhetően eddig el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. A járvány azonban nem ért véget, a környező országokban a megbetegedések számának növekedése tapasztalható, ezért fennáll a behurcolás veszélye. A kormány ezért döntött bizonyos országok esetében a beutazási szabályok szigorításáról – írták.

Húszezer diákot biztosan elveszítettek a nyelviskolák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.13. 08:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Optimista becslések szerint a nyelvtanulók létszáma a kétharmadát éri el annak, amennyit tavaly ilyenkor mértek.
A járványhelyzet miatti korlátozások a nyelviskolák és vizsgaközpontok piacát is erősen érintette – mondta a Világgazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. A lap azt írja, az online oktatás a korlátozások enyhítésével nem szűnt meg, és vélhetően a későbbiekben sem fog, mivel a segítségével az iskolák az egész országra kiterjeszthetik a piacukat. Optimista becslések szerint a nyelvtanulók létszáma a kétharmadát éri el annak, amennyit tavaly ilyenkor mértek. A március–májusi időszak tekinthető nyelvvizsgák szempontjából a főszezonnak, ez év tavaszán azonban feleannyi diák sem tett nyelvvizsgát és tanult nyelviskolában, mint korábban. Kezd normalizálódni a helyzet, de 20-30 ezer diákot biztosan elveszített a piac amiatt, hogy idén nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül is mindenki megkapta a diplomáját, a korábban bennragadtakat is. Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke elmondta: a veszélyhelyzet alatt a nyelviskolák csak az előzetesen tervezett tanfolyamok és órák 10-50 százalékát tudták online megtartani.  Ez nagyban függött az iskola profiljától: azoknál, amelyek több céges ügyféllel rendelkeznek, egyszerűbb volt az online platformra váltás, mint azoknál, amelyeknek az ügyfélköre zömében magánemberekből áll. A szakember szerint az enyhítések óta mintegy 20 százalékkal élénkült a piac.