Előfizetés

Nem kért védőügyvédet, önmagát akarja képviselni a tárgyaláson a christchurchi merénylő

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.13. 11:31
Brenton Tarrant magát védené
Fotó: MARK MITCHELL / AFP
Az ítélethirdetésre augusztus 24-én kerülhet sor.
Nem kért védőügyvédet az új-zélandi mészárlás elkövetője, aki 51 emberrel végzett két mecsetben Christchurch városában tavaly március 15-én – mondta el Cameron Mander helyi bíró pénteken. A férfi saját magát fogja képviselni a tárgyalás során. Az ítélethirdetésre augusztus 24-én kerülhet sor. Egy ügyvéd készenlétben áll arra az esetre, ha a merénylő később mégis meggondolná magát, és jogi képviselethez folyamodna. A fehér felsőbbrendűséget hirdető ausztrál férfi korábbi álláspontját megváltoztatva márciusban meglepetésszerűen bűnösnek vallotta magát. A 29 éves Brenton Tarrantot 51 gyilkossággal, 40 gyilkossági kísérlettel, valamint terrorizmussal vádolják, amelyekért életfogytiglani börtönbüntetés várhat rá. A tavalyi christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Az elkövető a merénylet előtt hosszú kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte. A történtek után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait.

Világszerte csaknem tízmillió gyerek eshet ki végleg az iskolából a járvány miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.13. 10:09

Fotó: MARCO LONGARI / AFP
A világ legszegényebb országaiban 77 milliárd dollárral csökkenhetnek az oktatásra szánt összegek a következő másfél évben.
Világszerte mintegy 9,7 millió gyerek eshet ki végleg az iskolából az év végéig a koronavírus-járvány miatt – figyelmeztetett a londoni székhelyű Save the Children nemzetközi segélyszervezet hétfőn. Tizenkét országban – köztük Nyugat- és Közép-Afrikában, illetve Jemenben és Afganisztánban – szélsőségesen nagy a veszélye annak, hogy a gyermekek a kijárási korlátozások felfüggesztését követően sem térnek vissza az iskolába. További 28 országban nagy, illetve mérsékelt ennek kockázata – írta honlapján közzétett jelentésében a szervezet. A kijárási tilalmak csúcsán világszerte 1,6 milliárd gyermek nem járt iskolába. A világjárvány előtt 258 millió gyermek és serdülő maradt ki az oktatásból. Inger Ashing, a Save the Children igazgatója példátlan oktatási vészhelyzetnek nevezte az elmúlt időszak fejleményeit.
„Tudjuk, hogy a legszegényebb, leginkább a társadalom peremén élő, legnagyobb lemaradással rendelkező gyerekek szenvedték a legkomolyabb veszteségeket”

– mondta.

A segélyszervezet beszámolója szerint a világ legszegényebb országaiban 77 milliárd dollárral (24 101 milliárd forinttal) csökkenhetnek az oktatásra szánt összegek a következő másfél évben. Azokban az államokban, ahol a kormány az oktatásra szánt pénzekkel foltozza be a világjárvány miatt keletkezett költségvetési lyukakat, 2021-ig akár összesen 192 milliárd dollárral (60 096 milliárd forinttal) is csökkenhetnek az oktatási kiadások – állítja a jelentés. Ashing aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nőhetnek az amúgy is létező egyenlőtlenségek gazdagok és szegények, illetve fiúk és lányok között. A jelenlegi időszakban a lányokat az erőszak, a gyermekházasság és a korai terhesség fokozott kockázata fenyegeti – hangsúlyozta a jelentés. A Save the Children ennek fényében arra kérte a kormányokat és a donorországokat, hogy növeljék az oktatási kiadásokat. Emellett felszólította a hitelezőket, hogy függesszék fel a törlesztések behajtását a kevés jövedelemmel rendelkező országokban. Ennek köszönhetően akár 14 milliárd dollár (4382 milliárd forint) is felszabadulhatna oktatási célokra.

A szavazatok szinte teljes összesítése szerint is Duda nyerte a választást

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.13. 09:29

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
A választási bizottság vezetője közölte: hivatalos végeredmények egyelőre nincsenek, mivel néhány választási körzetből és külföldről még nem érkeztek meg a jegyzőkönyvek, de ezek az adatok érdemben már nem fognak változtatni a most közölt eredményeken.
Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a szavazatok szinte teljes összesítése szerint. A választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy
Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

Az eddigi közzétett, nem hivatalos felmérések is Duda hozzávetőleg kétszázalékos előnyét jelezték. A választási bizottság elnök, Sylwester Marciniak közölte, hogy
hivatalos végeredmények egyelőre nincsenek, mivel néhány választási körzetből és külföldről még nem érkeztek meg a jegyzőkönyvek, de ezek az adatok érdemben már nem fognak változtatni a most közölt eredményeken.

Az előzetes adatok szerint a részvételi arány magas, 68,12 százalékos volt. Marciniak felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány és a nyári szabadságok ellenére volt magas a részvétel, ráadásul a vasárnap tartott második fordulóban még magasabb volt, mint a két hete tartott első fordulóban, amikor a szavazásra jogosultak 64,51 százaléka adta le voksát. A hivatalban lévő államfő a nem hivatalos adatok ismeretében, a csekély különbség ellenére már vasárnap este győzelmet hirdetett.
„Soká éljen Lengyelország! Hetvenszázalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm, honfitársaim”

– hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették. A hivatalban lévő elnök kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált eredményéhez, és azt hangoztatta, hogy elnöki hivatala továbbra is
„nyitott lesz az eltérő nézeteket és meggyőződést valló emberek irányába”.

A törvények szerint a választási bizottságnak az urnák zárása után 48 órával kell közzétennie a hivatalos végeredményeket. Erre várhatóan hétfő este vagy kedd reggel kerül sor.