Előfizetés

Csoportos pert indítanának a Rogán-villa szomszédai

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.07.15. 18:50

Fotó: Béres Márton / Népszava
A helyiek úgy próbálták megakadályozni az építkezést, hogy beleálltak a munkagödörbe.
A XII. kerületi Rogán-villaként ismertté vált épület közelében lakók csoportos pert indítanának annak érdekében, hogy megakadályozzák az utcába tervezett transzformátorház felépítését. A helyiek úgy vélik, a szerkezet kizárólag egy épület áramosítását szolgálná, méghozzá azt, amelyikben korábban Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője élt családjával. A XII. kerületi Rogán-villaként ismertté vált épület közelében lakók csoportos pert indítanának annak érdekében, hogy megakadályozzák az utcába tervezett transzformátorház felépítését. A helyiek úgy vélik, a szerkezet kizárólag egy épület áramosítását szolgálná, méghozzá azt, amelyikben korábban Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője élt családjával. A fényűző villát a Fidesz házi biztonsági cégének tekintett Valton-Sec tulajdonosa, Bessenyei István építtette. Miután nemrég Rogán Antal bejelentette, hogy válnak, kiköltözött az épületből, majd felesége, Rogán-Gaál Cecília lett a villa egyetlen, bejelentett lakója. Mint ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a szomszédokat leginkább az zavarja, hogy a háromszor négy méter alapterületű építményt a rendkívül szűk, járdával jóformán nem rendelkező kis utcában, közterületen, a házakhoz közel húznák fel. A nagyfeszültségű földkábeleket a kerítések előtt vezetnék el, ráadásul többen aggódnak amiatt is, hogy a trafóház károsítja majd az egészségüket.
Szerdán a helyiek mindezek miatt úgy próbálták megakadályozni az építkezést, hogy beleálltak a munkagödörbe. A kiérkező rendőrök megkérték az embereket, hogy hagyják el a gödröket, a lakók pedig engedelmeskedtek a felszólításnak. Később azt látták, hogy a munkások ismét telefonálgatni kezdtek, majd betemették a gödröket. Az áramszolgáltató szabályai szerint egyébként egy ilyen trafóállomást mindenkinek a saját kerítésén belül – jelen esetben a Rogán-villa telkén belül – kellene elhelyezni. Az ELMŰ álláspontja szerint azonban nemcsak egy ingatlant áramosítanak majd ezzel, hanem más épületeket is. A beruházást hivatalosan nem is transzformátorháznak tekintik, hanem „középfeszültségű rendszernek”. A kivitelező Észak Budai Zrt. tájékoztatóin ugyanakkor a mai napig az áll, hogy az építmény egyetlen Felhő utcai ingatlan áramosítását szolgálná. – Ez téves információ volt – mondta lapunknak Boros Norbert, az ELMŰ szóvivője. – Egy olyan közép és kisfeszültségű transzformátorállomás, mint a nevezett berendezés is, teljesítményénél fogva sohasem egy családi házat, hanem akár több soklakásos épületet, vagy több utcányi családi házat lát el – fogalmazott. Ennek megfelelően az ELMŰ ígérete szerint „a jelen transzformátorállomás a környék több új fogyasztóját is ki fogja szolgálni, illetve javítja majd a már korábban csatlakozott ügyfelek ellátásának minőségét.” Azonban kérdésünkre a cég nem árulta el, hogy kik lennének ezek az új fogyasztók.
Ilyen, új fogyasztóról az utca lakói sem tudnak, bár nem messze épül az Orbán Viktor gyülekezete által megálmodott Református Központ. Lapunk megkérdezte a XII. kerületi önkormányzattól is, hogy pontosan milyen más fogyasztókat látna el árammal a transzformátorház, ám a fideszes Pokorni Zoltán vezette kerület nem válaszolt a kérdéseinkre. Az ELMŰ arról sem akart nyilatkozni lapunknak, hogy ki kezdeményezte az építést. Azt ugyanis alapesetben a fogyasztónak kellene igényelnie és neki kellene állnia a létesítés tízmillió forintos nagyságrendű költségét, továbbá a karbantartással kapcsolatos kiadásokat is. Ha több épületet szolgál ki a trafóház, akkor a költségeket az ELMŰ fizeti. Bár az ELMŰ most a kiadásokról nem akart nekünk nyilatkozni, azt korábban a 24.hu-nak megírta, hogy a Felhő-Gyöngyvirág utcai transzformátorház esetében az ELMŰ állta a cechet. Az ügyben megkerestük Rogán-Gaál Cecíliát is, ám egyelőre nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Ujhelyi István és Márki-Zay Péter átvállalja Bogdán László temetésének a költségeit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.15. 17:31
Bogdán László, a Baranya megyei Cserdi független polgármestere, cigány polgárjogi aktivista, a Raoul Wallenberg-díj egyik idei kitüntetettje az elsimerés átadóünnepsége előtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) budapesti székházában 2
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az EP-képviselő és Hódmezővásárhely polgármestere kedden elhunyt barátjuk politikamentes, méltóságteljes, tisztességes búcsúztatására hív fel.
„Bogdán László mindannyiunk hőse, mindannyiunk vesztesége. Közös halottunk. Azért, hogy hozzá méltó búcsúztatása legyen és ennek költsége se a családot, se Cserdi önkormányzatát ne terhelje, úgy döntöttünk Márki-Zay Péterrel közösen: átvállaljuk Laci temetésének költségeit” – jelentette be Facebook-oldalán Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője, valamint Hódmezővásárhely ellenzék által támogatott független polgármestere hangsúlyozta: „úgy érezzük, hogy barátaiként ez is a kötelességünk. Politikamentesen, méltóságteljesen, a hozzá illő tisztességgel. Aki csatlakozni akar hozzánk, megtalál.” Bogdán László, a Baranya megyei Cserdi polgármestere kedden halt meg 46 éves korában.

Úgy tűnik, visszajöhet Magyarországra több iráni diák, akit a járvány elején utasítottak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.15. 17:25
A Szent László Kórházban történt rendbontás után utasították ki a diákokat
Fotó: Béres Márton / Beres Marton foto
A koronavírus terjedése miatt eleinte bűnbaknak kikiáltott egyetemisták zöme ellen már nem büntető-, csak szabálysértési eljárás zajlik.
Megszűnt a büntetőeljárás azoknak az iráni diákoknak a többsége ellen, akiket a karanténszabályok megsértésére hivatkozva utasítottak ki Magyarországról tavasszal, és a magyar hatóságok a kiutasításukról szóló döntéseket is elkezdték visszavonni – írta a Direkt36. Értesülésüket a Belügyminisztérium (BM) megerősítette. Az ügyben összesen tizenkilenc diák érintett. Közülük az a négy iráni, akiket még amúgy sem sikerült kitoloncolni, most már maradhat Magyarországon. Nehéz-Posony Kata, a TASZ jogvédő szervezet ügyvédje, aki egy testvérpár egyik tagját képviseli, elmondta:
„esetükben a büntetőeljárást ejtették, a kiutasítási határozatot visszavonták, az útleveleiket visszakapták.”

A BM a Direkt36-nak azt írta, hogy a többi 15 diák közül „a beutazási és tartózkodási tilalom törlésére vonatkozó kérelmet 12, már kitoloncolt személy terjesztett elő, a kérelmek elbírálása folyamatban van”.    – Március 4-én két iráni diáknál mutattak ki elsőként koronavírust Magyarországon. Miután feltérképezték a kapcsolataikat, tucatnyi orvostan-, gyógyszerész- és fogorvoshallgató társuk került a Szent László Kórházba megfigyelésre. Ott azonban pár nap múlva rendbontással gyanúsították meg őket, majd erre hivatkozva utasítottak ki a következő hetekben először kettő, majd tizenhárom, később pedig még négy egyetemistát – emlékeztetett a portál.  Felidézték azt is, hogy a koronavírusról szóló kormányzati tájékoztatókban visszatérően hangsúlyozták az iráni diákok egy részének állítólagos erőszakosságát, miközben kormánypárti politikusok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is a muszlim migrációval hozta összefüggésbe a járványt. Több iráni diák védelmét civil szervezetek (a TASZ és a Helsinki Bizottság) vállalták el, szerintük a hatóságok mindössze pár rendbontó miatt gyanúsították meg a többi karanténba került iránit is.  
„Jogszabályváltozás okán a járványügyi szabályszegés miatt folyamatban lévő büntetőeljárások szabálysértéssé minősültek át. Ezekben az esetekben fertőző betegség elleni védekezés elmulasztása miatt indult szabálysértési eljárás.”

– adott magyarázatot a fordulatra a BM.

A járványügyi vészhelyzet és különleges jogrend hivatalosan június 18-án szűnt meg, ezt követően állították le a büntetőeljárást az iráni egyetemisták ellen.  Négy iránit még nem toloncoltak ki Magyarországról és továbbra is Budapesten vannak. Őket bűncselekménnyel már nem, de szabálysértéssel még mindig gyanúsítanak, és az újabb tartózkodási engedélyük elbírálása folyamatban van. Tizenegy társuknak, bár hazatoloncolták őket Iránba, büntetőeljárása szintén megszűnt, bizakodhatnak a visszatérésben. 

Garázdaság gyanúja, Merkely Béla javaslata

A BM ugyanakkor azt is közölte: a tizenkilenc diák között van még négy olyan, akik ellen egy másik, „csoportosan elkövetett garázdaság miatti büntetőeljárás továbbra is folyamatban van”. A karanténszabályok megszegése miatti büntetőeljárást velük szemben is megszüntették, de a garázdaság miatti nyomozás miatt ők nem biztos, hogy egyhamar visszatérhetnek Magyarországra.  A cikk arra is kitért, hogy az iráni hallgatók többsége a Semmelweis Egyetem (SE) hallgatója volt. Több forrásra hivatkozva azt írták, hogy ügyükben az egyetem vezetése, személyesen Merkely Béla is eljárt. Egy, a rektor által írt, a Direkt36 által megszerzett levélben Merkely azt írta, hogy hallott a diákok megengedhetetlen viselkedéséről, és azt javasolta nekik, hogy írásban kérjenek bocsánatot. Az SE ezt részben el is ismerte a portálnak.