Előfizetés

Vatikáni útmutató készült a kiskorúakkal szembeni visszaélési ügyek eljárásaihoz

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.16. 18:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyházi személyek kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélésének a fogalmait is tisztázza a dokumentum.
Az egyházi személyek által kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseket érintő eljárásokhoz közölt úgynevezett útmutató (latinul vademecum) dokumentumot a Hittani Kongregáció vatikáni hivatala csütörtökön. Luis Francisco Ladaria Ferrer bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa szerint a mintegy húsz oldalas, több nyelven közölt dokumentum részletes útmutatást nyújt ahhoz milyen lépéseket, döntéseket, eljárást, vizsgálatot kell követni helyi szinten, ha az egyház bármelyik tagjával szemben szexuális visszaélés bűncselekményének akár a gyanúja is felmerül. Az útmutató egyebek között olyan gyakori kérdéseket kíván tisztázni, hogy mi számít szexuális visszaélésnek. Hangsúlyozza, hogy nemcsak a konkrét nemi aktus, hanem az erre utaló beszélgetés vagy felajánlás is visszaélésnek számít. Ebbe a kategóriába tartoznak a pedopornográf felvételek vagy a közösségi oldalakon közölt szexuális tartalmú bejegyzések. A dokumentum megerősíti, hogy a jelenlegi egyházi joggyakorlat szerint kiskorúnak számít minden 18 év alatti személy.

Feljelentések, szankciók, hamis vádak

A dokumentum leírja, mit kell tenni az egyház helyi felelősének, ha esetleges visszaélésről értesül. Bár azt tartalmazza az útmutató, hogy a névtelen vádakat nem szabad bátorítani, de kezdeti megelőzési lépés vagy vizsgálat hivatalos feljelentés hiányában is indítható. Giacomo Morandi a Hittani Kongregáció főtitkára a Vatican News hírportálnak elmondta: a dokumentum kitér az esetleges előzetes döntésekre és a nem büntetőjogi intézkedésekre. Tartalmazza az esetlegesen a polgári hatóságoknál teendő egyházi hatósági feljelentés eseteit, a lehetséges szankciók és ítéletek, valamint a fellebbezés lehetőségeit. A dokumentum lépésről lépésre végigköveti a kiskorúakkal szembeni visszaélések esetén követendő eljárást, segítséget nyújtva a bizonytalan helyzetek megoldásában. Útmutatást ad az áldozatok, valamint az esetleg hamisan vádolt egyházi személyek védelmére is. Leszögezi, hogy az eljárás célja az igazság keresése. Többek között kijelenti, hogy az egyházi személy „egyszerű áthelyezése, a feltételezett bűncselekmény helyszínétől, valamint a feltételezett áldozatoktól való eltávolítása nem jelent kielégítő megoldást”. Az útmutatót a püspöki konferenciák elnökei a Vatikánban 2019 februárjában rendezett ülésükön szorgalmazták. Ferenc pápa 2019 májusában a Ti vagytok a világ világossága kezdetű apostoli levéllel új szabályozást vezetett be. A pápai rendelkezés célja az volt, hogy megelőzze és megakadályozza az egyházon belüli szexuális visszaéléseket a kiskorúakkal és kiszolgáltatott személyekkel szemben. A most kiadott útmutatót a tervek szerint folyamatosan megújítják majd a jogszabályok jövőbeli módosulásaihoz igazodva.

Orban: nem lehet további lazításokat bevezetni

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.16. 15:08

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
      A stratégiai kommunikációs törzs által csütörtökön kora délután közölt adatok szerint a járvány kezdete óta 35 003-an fertőződtek meg az országban az új típusú koronavírussal. Közülük 22 189-en meggyógyultak (140-en az elmúlt 24 órában), 1971-en meghaltak (19-en az elmúlt 24 órában). Jelenleg 10843 aktív fertőzöttet tartanak számon, közülük 8697-et kórházban kezelnek, 2146-an pedig lakhelyi elkülönítésben próbálnak meggyógyulni. A kórházak intenzív osztályain 261 beteget ápolnak. Romániában április végéig növekedtek, május során csökkentek, majd június első hetétől ismét növekedni kezdtek a járvány mutatói. A kórházak terheltsége jelenleg 12 százalékkal meghaladja az április végi csúcsértéket, az intenzív osztályon kezelt súlyos esetek száma azonban tíz százalékkal alacsonyabb, mint az április végi csúcsérték volt. A román hatóságok egyre nehezebben tudják betartatni a járványellenes intézkedéseket. Bukarestben az elmúlt napokban több alkalommal is tüntetéseken tiltakoztak a járványellenes szabályok ellen. A kormány szerdán újabb harminc napra meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet. Ludovic Orban miniszterelnök a kormányülésen rámutatott: a fertőzések magas száma miatt nem lehet további lazításokat bevezetni, de az elfogadott kormányhatározat szigorításokról sem rendelkezik.

Közvetlen városi támogatásokat remélnek Merkeltől a visegrádi négyek főpolgármesterei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.16. 14:56

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
A EU soros elnökségét átvevő német kancellárhoz írtak levelet a fővárosok ellenzéki vezetői, akik elégedetlenek kormányaik klímapolitikájával.
A klímavédelmi célú, közvetlen városi finanszírozási eszközök kialakítását remélik az EU következő többéves pénzügyi keretében a visegrádi országok főpolgármesterei – derült ki abból a budapesti városháza honlapján közzétett levélből, amelyet Angela Merkel német kancellárhoz írt Karácsony Gergely Budapest, Matus Vallo Pozsony, Zdenek Hrib Prága és Rafal Trzaskowski Varsó főpolgármestere. A július 14-i keltezésű levélben az Európai Unió soros elnökségét átvevő Németország vezetőjétől a V4-ek fővárosainak vezetői mindenekelőtt a nagyvárosok minél szélesebb körű bevonását szeretnék elérni a klímakrízis ellen, másképpen a fenntartható jövőért folytatott küzdelemben.   – A V4-főpolgármesterek által készített úgynevezett „pozíciós papírban” foglaltak szerinti „csekély mértékű jogszabály-módosításokkal” kérik megteremteni a jogi alapját a közvetlen, zöld városi támogatásoknak. Mint írták, kezdeményezésüket mára az európai népesség közel 10 százalékát kitevő 29 város – köztük Stuttgart, Hannover, Ingolstadt, Düsseldorf és München – támogatja. A dokumentum olyan intézkedésekhez kér anyagi támogatást, mint a közösségi közlekedés zöldítése, az elavult lakásállomány energiahatékonysági szigetelése. Ezekkel szerintük a városok jelentősen csökkenthetik egész Európa károsanyag-kibocsátását.    

Uniós pénzek új utakon?

Az egyébként ellenzéki városvezetők arra hivatkoznak, hogy „nemzeti kormányaik gyakran elégtelen klímapolitikája” miatt kellett az év elején egy összeurópai városi mozgalmat kezdeményezniük. Azt szeretnék elérni Angela Merkelnél, hogy a helyi önkormányzatokat fokozottabban vonják be az Európai Zöld Megállapodásban és a koronavírus-járvány utáni talpra állást segítő pénzügyi eszközök felhasználásába. Emlékeztettek, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülése előtt nyílt levélben javasolták Charles Michelnek, az Európai Unió Tanácsa elnökének is a fentieket, valamint a 2030-ra érvényes EU-s szintű kibocsátáscsökkentési célok növelését egyaránt. A V4-ek főpolgármesterei remélik, hogy az Európai Unió német elnöksége tudomást vesz összeurópai erőfeszítéseikről és támogatni tudja azokat. Ehhez „sziklaszilárd elkötelezettségüket és partnerségünket” ajánlják minden európai intézménynek és nemzeti kormánynak Európa és a bolygónk érdekében.