tüntetés;index;sajtószabadság;

2020-07-24 18:10:15

Szabad ország, szabad sajtó! - Ezrek tüntettek az Index mellett

"A független sajtóért nem elég tüntetni, elő is kell fizetni rá".

- hívta a Momentum az Index szerkesztősége elé mindazokat, akik kiállnak a szabad sajtó és egy szabad ország mellett. A demonstrációt 18 órára hirdették meg, a Puskás Öcsi térről a Karmelita kolostorhoz vonultak, a Szent György téren beszédek hangzanak el. Felszólalt: Orosz Anna, a Momentum alelnöke, Gulyás Balázs, a Magyar Hang publicistája; Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője; Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő; Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Áradnak

"Már megint ez történik" - utalt egy középkorú nő társaságával beszélgetve az Origo, a Népszabadság és a Magyar Nemzet elestére, ahogy a 17-es villamoson az Index függetlenségéért - a Momentum Mozgalom által - szervezett tüntetésre tartott 18 órai kezdésre.

Távolról sincsenek egyedül, minden villamos tömve érkezett, a buszok és a HÉV felől is nagy csoportokban érkeztek a szerkesztőséggel szomszédos Puskás öcsi térre, ahol nagyjából ezren gyűltek már össze. A program szerint a demonstrálók innen gyalog vonulnak át Orbán Viktor dolgozószobája alá, a Karmelita kolostorhoz.

A tüntetőknél transzparenseket alig, pártzászlót (Momentum, DK, Párbeszéd) többet lehet felfedezni.

Leszállították a tüntetésre igyekvőket

Számos konkurens szerkesztőség tagját lehet felfedezni a tömegben, akik szolidaritásukat kifejezni jöttek (hivatalból jelenlévő, tudósító kollégáik mellett). Itt vannak a 24.hu, a 444, a Hvg, a 168 óra, a Magyar Hang újságírói - közülük sokan korábban bezárt/átalakított szerkesztőségekben dolgoztak, úgyhogy átérzik, mit élnek most át az indexesek.

Hajnal Miklós (a Momentum politikusa) bejelentette, hogy a tervezetthez képest később indul a menet a várba, mert több BKV-járműről is leszállították a közlekedőket. 

Inkább a Balatonon nyaralnánk...

Ironikus, kokárdás transzparens hirdeti "a cenzúra szabadságát, a sajtó eltörlését" (a forradalmi 12 pont kifacsart, a szabad sajtóról szóló passzusa).

Hajnal Miklós időközben megnyitotta a rendezvényt, és kapásból felhívta a figyelmet a maszk viselésére. "Egy normális országban nem tüntetnénk, hanem a Balatonon nyaralnánk." Hozzátette, normális országban ugyanis nem verik szét egy független médium szerkesztőségét. Hangsúlyozta, hogy bár egy párt szervezi a tüntetést, egy nemzeti ügyben jöttek össze, következésképpen mindenki civil.

Elindult a menet, a Lajos utcán halad majd, Hajnal Miklós tartalmi-technikai eligazítást tartott, és arra kérte a résztvevőket, a szerkesztőség mellett ne skandáljanak, hanem tisztelet, az Index melletti kiállás jeleként némán vonuljanak azon a szakaszon.

Egy szerkesztőségnyi bátor ember

"Nincs másik" - ezzel a felkiáltással fordult rá a momentumos Fekete-Győr András pártelnök, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Orosz Anna vezette, 3-4 ezer fősre duzzadt tömeg a Lajos utcára. A szerkesztőség mellett a skandálás tapsra váltott.

Elismerésüket transzparensekkel is kifejezték a szerkesztőségnek: "Nincs másik - Kell másik", "70 bátor ember" felirat emelkedik magasba. (Utóbbit módosítani kellene, ez a szám immár több mint kilencven, de a transzparens korábban készült.)

És persze nem hiányzik a politika sem, az is olvasható az emberek feje felett - a korábbi O1G-re utalva -, hogy "Simicska megmondta" is.

Beszólások csak elvétve

A Jobbik egy népes csoportja a Margit hídnál várta be a töretlenül gyarapodó tömeget. Nincs másik, gyertek velünk, visszhangzik a toborzó-rigmus, és ütemes taps. A tüntetők lényegében a híd lábától a Zsigmond térig kígyóznak. 

A demonstráció minden atrocitástól mentes, a vonulóknak mindössze egy-két alkalommal szóltak oda nem épp Index-rajongónak tűnő járókelők, de nem lett szócsata, a kritikusokat is maguk közé invitálták a résztvevők.

Megint elvettek valamit

"Bárki szervezte volna, biztosan itt lennénk. Minden nap az Indexszel telt, akkor is, ha nem politikáról akartam olvasni. De kikényszerítették az összeomlást, elvettek megint tőlünk valamit" - sűríti keserűségét és itt létének okát egy mondatba egy családapa.

A vár katalizálja a politikai anyázást

A tüntetők között járva néhány indexes újságírót is látni (többségük a szerkesztőségnél maradt), rendre hátba veregetik őket a tömegben. Felzengett Dull Szabolcs, az Index kirúgott főszerkesztőjének mondása, a "Nem hallgatunk" is. 

A Fő utcán haladva előbukkant a vár sziluettje, és ez beindítja a pavlovi-politikai reflexeket. Gyakoribbak az Orbán-ellenes rigmusok, amit felerősítettek a házak falai. A Batthyány tér után a civil hevület mellett a Fidesz-maffiát emlegetik, és különböző jelzőkkel illetik a kormánypártot, például a mocskos az egyik kedvenc.

A bankár és a rapper

De a lényeg, hogy sokan úgy érezték, el kell jönniük, így tettek a közéleti szereplők is. A tömegben Simor András volt jegybank-elnöktől nem messze vonul a rendszerkritikus dalairól ismert fiatal rapper, Dé:Nash, de itt van Bródy János és Para-Kovács Imre közíró is.

Erős rendőri készültség

A Karmelita kolostorhoz lassan megérkezik a tömeg vége is. Tudósítónk szerint a tüntetők száma már meghaladta a tízezret, ehhez mérten a rendőrség is erős jelenlétet mutat: négy busszal érkeztek a készenlétisek. 

"A független sajtóért nem elég tüntetni, elő is kell fizetni rá"

– A szabad sajtó segít értelmezni azt, ami Magyarországon és a világban történik, beszédtémát szolgáltat az embereknek – mondta a budai Várban elsőként felszólaló Orosz Anna, a Momentum alelnöke, Újbuda alpolgármestere.

A sajtó az ablak az igazsághoz – folytatta. Amikor tönkreteszik a sajtót, akkor ezeket az ablakokat zárják be, és helyettesítik hazugságokkal. A Fidesz azon dolgozik, hogy a független szerkesztőségek bezárásával korlátozza a családi beszélgetéseinket, a közügyekről való beszédet – mondta. Demokráciában éles a határvonal a pártpolitika és a sajtó között. Nálunk nem ez a helyzet. Orosz Anna arra biztatta a résztvevőket, hogy támogassák azokat a megmozdulásokat, amelyek gátat akarnak szabni a sajtó tönkretételének. Mindenkit arra kért, támogassa a független médiát, mert „rajtunk múlik, hogy túlélik-e az Orbán-rendszert”.

„Szevasztok, libernyákok!” – köszöntötte a tüntetőket Orbán Viktor szavait idézve Gulyás Balázs publicista. Aztán mondott még egy idézetet a miniszterelnöktől: „Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.”

Gulyás szerint ez a rendszer a hazánkat is megeszi, felzabál a „felcsúti kisgömböc”. Szerinte akkor lesz változás, ha olyankor is utcára vonulnak az emberek, amikor épp nem őket akarják ellehetetleníteni. Hozzátette: a fideszeseknek is látniuk kell, hogy sorra kerülnek, ha a hatalom az ő javaikat kívánja meg. „Ne hallgassunk!” – zárta beszédét az Index kirúgott főszerkesztője, Dull Szabolcs fordulatát használva.

– Ma már voltam egy temetésen, eltemettünk egy igazi demokratát, hazafit, államférfit – kezdte Herczeg Zoltán divattervező, civil aktivista, aki Bogdán Lászlóra, Cserdi polgármesterére emlékezett. „Ne csináljunk még egy temetést, csináljunk feltámadást, csináljunk még egy, vagy még száz Indexet” – javasolta.

Herczeg Zoltán szerint úgy lehet változtatni, ha mindenki választ ügyeket, amelyekben cselekedni tud. „Itt vagyok, mert nem tetszik az a haza, ahol a teljesítmény szart se ér" – említett példát arra, hogy ő mi ellen akar tenni. Ha a médiáról van szó, akkor a közösségnek szükséges összeadni azt a tőkét, ami egy független újság működéséhez kell. „Ne temessük, építsük a demokráciát!” – biztatta a tiltakozókat.

Szekeres Tamás szerkesztő, újságíró hazugságnak nevezte Szijjártó Péter külügyminiszter állítását, hogy Magyarországon sajtószabadság van. A rendszer Szekeres szerint arra törekszik, hogy csak mutatóban hagyjon szűkített hatáskörű médiumokat, amelyekre mutogathat a sajtószabadság példájaként. Azzal zárta, hogy szerinte a következő médiumot sem tudják majd megvédeni, ha veszélybe kerül, változást csak a „2022-ben jó helyre húzott X fog hozni”.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint minden hatalomra lehet nyomást gyakorolni, hogy megakadályozhatók legyenek káros folyamatok. Úgy kell nekivágni a napoknak, hogy megfogadják az emberek: nem fogják abbahagyni a tüntetést. Akkor oldható meg a sajtószabadság kérdése, „ha a Kunigunda utcába nem húsz képviselő, hanem százezer magyar megy be”. Mindaddig – vélekedett Hadházy Ákos – a kormány át fogja lépni a vörös vonalakat.

Felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt évben egyszer sem volt ellenzéki politikus a közmédia élő műsorában (leszámítva a kérdező miatt botrányos Karácsony-interjút). Végezetül kijelentette: a független sajtóért nem elég tüntetni, elő is kell fizetni rá.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a saját bevallása szerint Lázár János is az Indexszel nyitotta a napját. Fekete-Győr szerint ez azért volt így, mert a szerkesztőség olyan tartalmat adott, ami átnyúlt a politikai szekértáborokon: az Index elhivatott szakmaisággal dolgozott.

Száz méterre van egy „törpe, gyáva, kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni” – mondta a miniszterelnökről Fekete-Győr András, aki hozzátette: számára fontos a tükör, mert a valóságot akarja megismerni. Ezzel szemben a Fidesz „gyávaságából elég volt Magyarországon”.

A demonstráció végén a momentumos Hajnal Miklós a telefonok fényének bekapcsolására kérte a tömeget. „Rég volt ilyen szép a budai Vár” – állapította meg.

Az Index melletti tüntetés este 10 órakor mindenféle rendbontás nélkül ért véget.