Előfizetés

Senki sem mozdult a bulinegyedért

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.07.29. 20:38

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A nagyszabású tüntetés először utcabállá változott volna, végül az utolsó pillanatban le is mondták a szervezők.
Noha nagy felháborodást váltott ki még júniusban, hogy a koronavírus-járvány közepette a Niedermüller Péter (DK) által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat kihirdette a belvárosi szórakozó helyek korlátozásáról szóló rendeletét, szerda estére hiába hirdettek megmozdulást a bulinegyed jövőjéért. A nagyszabású tüntetés először utcabállá változott volna, végül az utolsó pillanatban le is mondták a szervezők. „Nagyon harcias volt a szervezés, és noha sok vendéglátós egyetértett azzal, hogy a válsághelyzet közepette nem volt időszerű, sőt káros az új szabályok kihirdetése, inkább kihátráltak az ügy mögül” – fogalmazott a szervezésre rálátó forrásunk. Elmondása szerint évek óta komoly problémája a vendéglátóknak, hogy bár fontosnak látják a közös érdekképviseletet, mikor konfrontációra kerülne sor a kerülettel, akkor mindenki a saját vállalkozásának érdekeit nézi, hogy ne érintse hátrányosan a tiltakozás. Ennek következményének tudja be, hogy a szervezők elálltak a tüntetéstől.  Pedig a vendéglátóhelyeket a kieső turizmus okozta válság és a korlátozások is hátrányosan érintek. Rengeteg étterem és szórakozóhely él meg súlyos veszteségeket, széleskörűek voltak az elbocsátások, illetve sok stáb csökkentett számban dolgozik.  „Az évek óta tartó kerületi politikai nyomás miatt sok vendéglátó nem mert kiállni a demonstráció mellett, így sosem lesz eredményes az érdekek érvényesítése” – felelte kérdésünkre Német G. Dániel szervező. Hozzátette, a rendőrségnél késésbe kerültek, veszélyben volt, hogy nem lesz hivatalos engedélyük, ezért is döntöttek a lemondás mellett.  A erzsébetvárosi rendelet szerint nyár végétől a nagyobb szórakozóhelyeknek vendégszámlálót kell használniuk és csökkenteniük kell a zaj szintjét. Minden helynek ügyelnie kell arra, hogy alkoholt ne lehessen az utcán fogyasztani a teraszok kivételével, illetve a tisztaságról is gondoskodniuk kell. Emellett az önkormányzat szigorúan ellenőrizni kezdte a teraszengedéllyel rendelkező helyeket – betartatva egy több éves szabályozást –, hogy valóban bezárják-e este 10 órakor, bizonyos helyeken éjfélkor a teraszokat. Ez ugyancsak élezte a feszültségeket a vendéglátók körében, akik súlyos bírságokat kaptak erősen véleményes esetekben is. Niedermüller Péter a tiltakozó hangokra válaszul jelezte, hogy a teraszok szabályozásában lehetnek módosítások, de a helyben lakók érdekeit mindenképp figyelembe veszik.

Szivárványos billoggal figyelmeztetne a homoszexualitást bemutató filmekre a Mi Hazánk

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.29. 16:02
Toroczkai László
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Szivárványszínű karikában 18-as korhatárjelzés – a szélsőjobboldali párt szerint így már meg lehetne óvni a kiskorúakat az „aberrációtól”.
 A "homoszexuális propagandára" utaló jelzés bevezetését követeli a filmeknél és televíziós műsoroknál a Mi Hazánk Mozgalom - jelentette be szerdai, fővárosi sajtótájékoztatóján a párt elnöke  Toroczkai László be is mutatta azt a - szivárványszínű karikában látható, 18-as korhatárjelzést tartalmazó - ábrát, amelynek használatával szerinte meg lehetne óvni a kiskorúakat az "aberrációtól" és a "devianciától". A Mi Hazánk nem is áll meg a kis karikák tervezésétől: törvényjavaslatot kíván benyújtani az Országgyűlésben a jelzés bevezetése érdekében.
Toroczkai László szerint évek óta azt tapasztalják, hogy szinte már nem is készülhet olyan film, amely nem tartalmaz "homoszexuális propagandát".A gyermekek egészséges fejlődését viszont az szolgálja, ha a szülőket figyelmeztetik arra, hogy homoszexuális tartalmú jelenet szerepel egy filmben, a szülők ugyanis ebben az esetben megakadályozhatják azt, hogy gyermekük megnézze a műsort – vélkedetett a szélsőjobboldali párt elnöke, hozzátéve, hogy a lehető leghatározottabban kell fellépni az "erőszakos LMBTQ-propaganda" ellen.
Toroczkai László a Budapest Pride ellentüntetői között
Fotó: Szergej Markoszov
Bár talán senkinek nem jelent újdonságot, így is érdemes emlékeztetni rá, hogy Mi Hazánk szimbólumjavaslata baljós történelmi korszakot és bűnöket idéz - még ha nem is emberekre, hanem műsorokra aggatnák a szivárványszínű plecsnit: a koncentrációs táborokban is megkülönböztető jelzést, rózsaszín háromszöget kellett viselniük a melegeknek. A nácik ugyanis különböző színkódokkal és szimbólumokkal – vörös, zöld és fekete háromszögekkel, sárga Dávid-csillaggal jelölték a származásuk, nézeteik vagy életformájuk miatt kényszermunkára, kivégzésre ítélt foglyokat. A Mi Hazánk terve ugyanakkor felidézik a Putyin-féle autokrácia homofóbiáját is: Oroszországban 2013 óta van érvényben a "homoszexuális propagandát" tiltó, homályosan megfogalmazó törvény, azóta pedig megszaporodtak a melegek, leszbikusok elleni gyűlölettámadások is, amiket az igazságszolgáltatás is elnézően kezel. Mint a hvg.hu írja, idén februárban például a moszkvai esküdtszék felmentett a gyilkosság vádja alól egy homoszexuális férfit halálra késelő férfit, és csak súlyos testi sértés miatt ítélték el, 
a testület ugyanis elfogadta a vádlott védekezését, hogy áldozata csak beleesett az elé tartott késbe.

Nyomozók kopogtathatnak a Városházán Tarlós feljelentése után

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.29. 13:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ORFK kiegészítést vár a korrupciósgyanúsnak nevezett fővárosi beruházásokkal kapcsolatban – Tarlós István lépett, most a Városházánál pattog a labda.
Feljelentés-kiegészítést rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság annak kapcsán, hogy Tarlós István eljelentést tett náluk több nagy fővárosi beruházás ügyében – tudta meg a Népszava.

Akit korrumpáltak, az nem szokta magát feljelenteni

Lapunknak kérdésére maga Tarlós számolt be a fejleményről. Mint a Magyar Nemzet megírta , a korábbi főpolgármester június 29-én, öt nappal azután fordult a rendőrséghez, hogy Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes bejelentette: a Fővárosi Közgyűlés Havasi Gábor vezetésével vizsgálóbizottságot alakít a Fővárosi Közgyűlés az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására.
A bizottság vizsgálni fogja a méregdrága patkányirtási tendert, az állatkerti Biodóm létesítését, a parkolási rendszer elmúlt 15 éves működését, a Rác fürdő projektet, a 3-as metró felújítását, a 4-es metró építését, az elektronikus jegyrendszer-projektet és a Bálna eladását.
Tarlós István azonban ezt csak időhúzásnak tartja, és – mint fogalmazott – Kerpel-Froniusék helyett megtette a döntő lépést, ezzel pedig magának és másoknak is tartozott.

A főpolgármester-helyettes megfogalmazott valamit, amit semmivel nem támasztott alá – ha igaza van, akkor nem kell másfél évig vacakolni a bizottságosdival – ha nincs, akkor azt is tisztázni kell, mondta a Népszavának Tarlós .
Szerinte az főpolgármesteri ciklusaira nem vetül a korrupció árnyéka – aki érintett egy ilyen ügyben, az amúgy nem szokta saját magát feljelenteni. A  felsorolt esetek szerinte inkább a 2010 előtti, MSZP-SZDSZ koalíciós városvezetésnek és a mostani Karácsony-érának lehetnek kínosak; hiszen a 4-es metró, a Rácfürdő szerződéseit még Tarlós győzelme előtt kötötték, a patkányirtásról szóló túlárazott szerződést pedig bizottsági tagként Karácsony Gergely is megszavazta.  (Tegyük hozzá, Karácsony később rendőrségi feljelentést tett a tender ügyében, amit a rendőrség bűncselekmény hiányában visszadobott - a szerk.)
Tarlós azt is hangsúlyozta, hogy a Városháza nem ismerheti a 14 fővárosi cég millió-egy szerződését: ha valamelyik szerződésnél, közbeszerzésnél korrupciós ügy bukik ki, azért jogi személyként az adott cég, illetve vezetői felelnek. Azt
kérdésünkre azonban Tarlós István elismerte, hogy politikai értelemben ő maga is felelőssé válna, ha a vezetése alatt kötött szerződésnél talál bűncselekményt az ORFK.

A Városházát még nem kereste a rendőrség Kerpel-Fronius szerint

A rendőrség akkor szokott feljelentés-kiegészítést kérni, ha maga  feljelentés nem közöl megalapozott gyanút, és a nyomozás megindításához további adatokat is kell gyűjteni. Ilyen adatokat viszont a Városháza szolgáltathat az ORFK nyomozóinak a Kerpel-Fronius által gyanúsnak tartott beruházásoktól. A Népszava megkereste Kerpel-Fronius Gábort, aki csak lapunktól értesült attól, hogy az ORFK további adatokat kérhet a Tarlós-feljelentés miatt. „Úgy tudom, ilyen rendőrségi kérés még nem érkezett be a Városházához, de ha kell, segítünk, mert elsődleges célunk a tisztánlátás, ebben egyetértünk Tarlós Istvánnal” – mondta a főpolgármester-helyettes. Szerinte a bizottság felállításának így is van értelme, hiszen itt nem csak a városvezetők, céges igazgatók büntetőjogi, hanem politikai-vezetői felelősségét is vizsgálnák. A felvetésre – hogy a nyomozás során a Karácsony-éra önkormányzati képviselői is érintetteké, gyanúsítottakká válhatnak – Kerpel-Fronius azt mondta, a korrupciónak nincs színe, az ügyeket tisztázni kell. Azt is kiemelte, hogy a vizsgálóbizottság célja, hogy az új városvezetés előtt levő teljes múltat vizsgálják, a 2010 előtti szerződéseket is. Tegyük hozzá, a bizottság felállítását kezdeményező Momentumnak ugyanakkor egy ilyen átvilágítás során sem lenne veszíteni valója, hiszen tisztségviselőik csak a 2019. októberi önkormányzati választás után jelentek meg a Fővárosi Közgyűlésben és a Városházán.