Meghosszabbítják a budai fonódó villamos vonalát

Publikálás dátuma
2020.07.31. 12:10
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Kopaszi-gátig vinnék el a fonódót.
A kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében, összhangban a Magyarország Kormánya és Budapest Főváros Önkormányzata közötti együttműködési megállapodásban meghatározott feladatok végrehajtásával, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslata alapján, a kiemelt budapesti közösségi fejlesztések megvalósítása érdekében egyetért azzal, hogy a közösségi közlekedés szempontjából jelenleg gyengén ellátott, de lendületesen fejlődő dél-budai térség közösségi közlekedési feltételeinek javítása érdekében a Budai fonódó villamoshálózat fejlesztésének II. üteme előkészítéseként a Szent Gellért tér – Műegyetem rakpart – Pázmány Péter sétány – Dombóvári út útvonalon mintegy 2,8 km hosszon, középen vezetett, a közúti forgalomtól elválasztott új kétvágányú villamosvonal megtervezése állami fejlesztésként valósuljon meg – derül ki a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből, a hírt az mfor.hu vette észre. A portál kiemeli: ezzel gyakorlatilag a Kopaszi-gátig vinnék el a budai fonódót – ahol egyébként a NER-hez köthető legnagyobb modern lakótelep és irodanegyed, a BudaPart is épül.
A kormányhatározatból kiderül, hogy
  • legalább 1200 méter hosszúságban füves pályát kell tervezni,
  • el kell érni a Műegyetem rakpart Szent Gellért tér – Bertalan Lajos utca közötti szakaszának közúti forgalomcsillapítását,
  • miközben biztosítani kell a budai felső rakparti Duna-part akadálytalan, közvetlen vonalú gyalogos-kerékpáros végigjárhatóságát,
  • mindezt a tervezett Nádorkert megállóhely térségében a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítésére irányuló projekttel összhangban.
A kormány azt szeretné, hogy a beruházás megtervezése a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének felelősségi körében eljáró Miniszterelnökséget vezető miniszter irányításával, a lehetséges leggyorsabb ütemezéssel valósuljon meg. A tervezést a BFK Budapest Fejlesztési Központ végzi a BKK és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) bevonásával. Gulyás Gergelynek most be kell szereznie (térítésmentesen) az eddig elkészült terveket és dokumentációt Karácsony Gergely főpolgármestertől, Varga Mihály pénzügyminiszternek pedig elő kell teremtenie 355 millió 777 ezer 800 forintot a projektre. Gulyás Gergely és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter emellett a miniszterelnök utasítása alapján megvizsgálják, hogy a 2021-2027 közötti uniós költségvetésből is meg lehet-e valósítani a budai fonódó villamos meghosszabbítását.
Szerző

Több megyében már másodfokú a figyelmeztetés a hőség miatt

Publikálás dátuma
2020.07.31. 11:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ország délnyugati kétharmadán a középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot, a déli megyékben a 27 fokot is.
Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyében másodfokú, míg a fővárosban és Pest, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú riasztások vannak érvényben a hőség miatt. Az előrejelzés szerint az ország délnyugati kétharmadán a középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot, a déli megyékben a 27 fokot is.
A sok napsütés mellett inkább csak az északkeleti és a délnyugati, déli országrészben képződhetnek gomolyfelhők, de ezekből is csak egy-két helyen fordulhat elő zápor, délnyugaton zivatar. Az északnyugati szél az északi megyékben megélénkül, zivatarok környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek.  Baranya, Somogy és Zala megyében zivatarok veszélye miatt is figyelmeztetnek.
Szerző

Bodolai László: Időt kellett volna hagynom az Index szerkesztőségének

Publikálás dátuma
2020.07.31. 10:53
Bodolai László, az Indexet birtokló alapítvány vezetője (középen) az Index bedőlése előtti utolsó állománygyűlésen
Fotó: Bődey János / Index
Dull Szabolcs kirúgását nem sajnálja az Indexet birtokló alapítvány vezetője, de elismerte, ő is hibázott. Vaszily Miklóssal pedig „korrekt” a kapcsolata.
Bodolai Lászlóval, az Index.hu Zrt-t kiadó, tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnökével készített csütörtökön interjút a Klubrádió. A beszélgetés során az utóbbi hetek eseményeiről kérdezték az – egyes vélemények szerint az Index szétveréséért felelős, saját álláspontja szerint a lapot megmenteni próbáló – tulajdonost.
A rádió arra is rákérdezett, hogy Tevan Imre főszerkesztő-helyettesként csatlakozott az az Indexhez (péntekre ugyanakkor kiderült, hogy Tevan visszalépett a posztról). Bodolai erre azt mondta: bár vannak, akik ugyan felmondtak, de még működtetik a lapot, ez nyilván csak ideiglenes állapot, fel kell tölteni a szerkesztőséget. Ugyanott nem lehet folytatni, elég sok sebet kapott mindenki, ő is, a szerkesztőség is, ezeknek a sebeknek be kell gyógyulniuk. Arra a kérdésre, hogy hányan maradtak önszántunkból az Indexnél, azt mondta, pontosan nem tudja, de tény, hogy nem sokan. A műsorvezető, Bolgár György felidézett két esetet az elmúlt napokból, amelyet mintha nem kellő kritikával írt volna meg a portál: elsőként amikor beszámoltak arról, hogy szalmonellás tojást hívták vissza, nem jelezték, hogy Mészáros Lőrinc cégét érinti az ügy, az Orbán Viktor balatoni fotójáról szóló cikkből pedig kivették Tiborcz István nevét. Bodolai László úgy reagált: 
erre nincs ráhatása, nem is tudott róla, nem volt ilyen utasítás, a szerkesztőséget kell megkérdezni, miért történt így.

Bodolai László hangsúlyozta: elég komoly munkajogi, cégvezetési vitája volt Dull Szabolccsal, ezt a vitát nem sikerült optimálisan rendezni, mert folyamatosan ultimátumokat kapott, nem látott kompromisszumra törekvést. Szerinte bármelyik médiacég vezetője így döntött volna ebben a helyzetben. 
Úgy fogalmazott: Dull Szabolcs felmentésével mindenképpen „okos döntést hoztam”.

Azt viszont megjegyezte: ha a 444-hez kikerült szerkesztőségi megbeszélés után adott volna két órát, hogy álljanak elő egy új főszerkesztővel, akkor talán le lehetett volna csillapítani a kedélyeket, esetleg ebben hozott hibás döntést. Hozzátette: az ülésen méltatlan támadásokat kapott olyan emberektől, akikért sokat tett. Szerinte sokan nem akarták, hogy így alakuljon, de volt egy „nagyon kemény mag”, amelynek ez volt az érdeke, hogy „erre sodródjon az Index”.
Megismételte: ez az ügy nem a tartalomról szólt, ha tiltotta volna, hogy miről írhatnak, akkor megértené az újságírók reakcióját. Szerinte itt a pénzügyi függés elleni szabadságharcról volt szó, megörökölte az Indamediához (a korábbi CEMP-hez) fűződő viszonyt, amelyben ő őrlődött a kettő között.
A rádió kérdésére – Vaszily Miklós „a kormány ítéletvégrehajtója”, ezért talán Bodolainak is tudnia kellett volna, amikor ő megjelent az Index mögötti cégben, hogy itt pakolni kell – Bodolai azt hangsúlyozta: nagyon korrekt volt a viszony három éve az Indamediával, indokolt kéréseik voltak.
Vaszilyval pedig nagyon régi a munkakapcsolata, személyesen is sokat segített neki,

és amikor bekerült az Indamediába, leült vele és elmondta neki, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, még csak közvetve sem sugározhatnak olyan üzenetet az Index felé, amely nyomásnak érzékelhető.
Szerinte egyébként a szerkesztőség kiszervezésének ötletével előálló Azonnali-társtulajdonos, a volt indexes Gerényi Gábor sem politikai nyomásra írta meg ezt a tervet, hanem megpróbálta eladni üzletemberként. Ebben semmi kivetnivalót nem lát, ahogy abban sem, hogy egy ilyen előkészítő anyagot nem fogad el az igazgatóság. Bodolai hozzátette, abban hisz, hogy ellenszélben is fel tudják építeni az Indexet – de lehet, hogy pontosan nem lesz olyan, mint ezelőtt, mert „ezt a szellemiséget nem lehet száz százalékban követni”. Dull Szabolcs kiszivárgott híváslistájáról azt mondta: nem állított olyat, hogy nála van az említett lista. Hozzátette, neki se jó, hogy az Origón ez megjelent, nagyon sajnálja, hogy ebbe belefolyik a jobboldali sajtó és próbálják az ő narratíváját erősíteni. Bodolai a Népszavának is azt állította, nincs nála Dull híváslistája – amit bűncselekmény nyilvánosságra hozni – ugyanakkor korábban mégis ő beszélt arról, hogy a kirúgott főszerkesztő baloldali politikusokkal tárgyalva robbantotta szét a lapot. Bodolai László azt is elismerte, szerencsétlenül sült el az a blogbejegyzés, amelyben nagyon kemény állításokat fogalmazott meg a kirúgott főszerkesztőről, nem gondolta komolyan, hogy „rendőröknek szíjon kellene elvezetniük”, ezért elnézést kér, de nagyon feszült állapotban volt, „két napos sortűzben”. 
Szerző