Előfizetés

Fejfájást, izomfájdalom, hidegrázás vélhetően ilyen mellékhatásai lesznek a koronavírus elleni vakcinának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.01. 19:23

Fotó: JOEL SAGET / AFP
A legnagyobb dózist már több, tesztelést folytató cég be sem adja, olyan erősek a "kísérőjelenségek".
Az eddigi klinikai vizsgálatok alapján igen kellemetlen mellékhatásai lehetnek a koronavírus elleni védőoltásoknak, és a szakértők szerint erre nagyon is fontos volna időben felkészíteni erre a népességet, máskülönben ez is csak táplálhatná az amúgy is járványosan terjedő oltásellenességet, írja a 444.hu.   A világban tucatjával fejlesztenek vakcinákat a koronavírus ellen. Az oltások alapvető funkciója az immunrendszer válaszreakciójának kiváltása, hogy az aztán a valós vírussal találkozva azonnal hatékonyan védekezhessen a fertőzés ellen is Ennek azonban igen kellemetlen tünetei lehetnek:konkrétan olyanok, mint a betegségé, vagyis fejfájást, izomfájdalmakat, fáradékonyságot, hidegrázást és lázat okozhatnak.Aki kapott már az életében védőoltást, az már találkozhatott a jelenséggel. Még az influenza elleni védőoltás is tud enyhe betegséget okozni, néhány komolyabb, a trópusokra utazóknak ajánlott oltás napokra képes ledönteni egy egészséges embert. Két nagyon előrehaladott állapotban levő vakcina gyártója, az amerikai Moderna és a kínai CanSino például a klinikai tesztek első fázisában már fel is függesztette a legnagyobb adagokkal való kísérletezést, mert a tesztalanyok közül olyan sokaknál jelentkeztek súlyos mellékhatások.  A Stat cikke szerint ezek a kellemetlen mellékhatások annak ellenére jelentkeznek mindenféle tesztelt vakcinánál, hogy amúgy ezek nagyon eltérnek egymástól. Tehát nem egy bizonyos fajta vakcinára jellemzők. Vegyük például a brit kormány megrendelésére az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcinát, amely vektorként egy emberre ártalmatlan vírust használ, ám a klinikai vizsgálatok korai szakaszában mégis a beoltottak 60 százalékánál jelentkeztek a kellemetlen mellékhatások. A Moderna védőoltása teljesen más elven készül, úgynevezett mRNA vakcina, de ez - és a Pfizer hasonló technológiával készülő terméke - a tesztek ötven százalékában okozott súlyos tüneteket. A CanSino vakcinája pedig, bár abból se adják már be a legnagyobb beadható dózist, a tesztalanyok 75 százalékánál okozott tüneteket, még ha nem is súlyosakat. A szakértők szerint épp ezért fontos felkészíteni rá a közvéleményt. "Úgy találtuk, hogy amennyiben az emberek tudatában vannak, hogy mire számíthatnak, kevésbé aggódnak a mellékhatások miatt" - nyilatkozta a Statnak Kathleen Neuzl, a Marylandi Egyetem orvosi kara vakcinakutató központjának igazgatója. Kathryn Edwards, a Vanderbilt Egyetem vakcinakutató programjának igazgatója.

Ezrek protestáltak a maszkviselés miatt, de nem tartották be a vírusszabályokat, így a rendőrség oszlatni kezdett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.01. 18:50

Fotó: Christoph Soeder / AFP
Szombaton Berlinben több ezren tüntettek a járvány miatt bevezetett intézkedések ellen a Brandenburgi kapunál, írja 444.hu. A rendezvény mottója „A pandémia vége - A szabadság napja” volt. A Tagesspiegel szerint a megmozduláson főleg konteóhívők, ezoterikus jobboldaliak és szélsőjobboldaliak vettek részt. A hivatalos számok szerint demonstráción 17 ezren vehettek részt, de mivel nem tartották be a távolságtartási higiéniai szabályokat, a rendőrség lekezdte feloszlatni a tömeget. De a Spiegel beszámolója szerint a tüntetők nem akarják elhagyni a helyszínt, sokan egyszerűen leültek a földre. Németországban újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma: a Robert Koch Intézet adatai szerint szombatra 955 koronavírusos beteget regisztráltak. 

Vírus a szomszédban: egész települések kerültek vesztegzár alá

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.01. 15:45

Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP
Romániában akkor léptetik életbe a "település-karantént", ha az ezer főre jutó fertőzés meghaladja a hármat.
Romániában ismét több mint 1200 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt napon, de – az ismert aktív fertőzöttek folyamatosan növekvő számától eltekintve – nem dőltek meg a korábbi negatív csúcsok. A stratégiai kommunikációs törzs szombati összesítése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1225 embernél mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét, így második napja enyhe csökkenést mutatott a napi fertőzésszám. A járvány terjedésének lassulását jelzi, hogy a szombati növekmény már csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét napi átlagát, ahhoz képest, hogy múlt héten még a napi fertőzésszám rendre túllépte az előző két hét átlagának másfélszeresét. Az utóbbi 24 órában további 36 koronavírusos beteg halt meg: ez viszont csaknem 45 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 2379 áldozatot követelt a járvány. Az országban 22 386-ra nőtt a beazonosított és jelenleg is aktív fertőzések száma. Bár továbbra is több mint háromszor annyi új fertőzést diagnosztizálnak naponta, mint ahányat gyógyultnak nyilvánítanak, valamelyest csökkent mind a kórházban ápolt fertőzöttek száma (7445), mind az intenzív terápián kezelt súlyos eseteké (401). Több mint 16 ezer fertőzésgyanús ember házi karanténban várja a betegség lappangási idejének leteltét. A hatóságok két Arges és négy Arad megyei falut helyeztek szombaton 14 napos vesztegzár alá, mert az említett településeken az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladta a 3-at. Augusztus elsejétől Románia megyéinek csaknem felében – köztük a legtöbb tengerparti üdülővel rendelkező Konstanca megyében – kötelezővé vált a maszkviselés a kültéri zsúfolt helyeken is.