Már 17,8 milliónál a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Publikálás dátuma
2020.08.02. 08:22

Fotó: MARKKU ULANDER / AFP / Lehtikuva
A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.
A világon 17 795 047 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 684 111, a gyógyultaké pedig 10 502 330 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. A Worldometers összesítése alapján már 18 026 297 a fertőzöttek száma, és 688 974 ember vesztette életét a járvány következtében. Egy nappal korábban 17 591 973 fertőzöttet tartottak nyilván a Johns Hopkins Egyetem összesítésében, a halálos áldozatok száma 679 439, a gyógyultaké pedig 10 330 970 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint 4 620 419 fertőzött volt eddig a napig, 154 361-en haltak meg és 1 461 8850-en meggyógyultak. Brazíliában 2 707 877 fertőzöttről, 93 563 halálos áldozatról és 2 037 982 gyógyultról tudni. Indiában 1 695 988 fertőzöttet, 36 511 halálos áldozatot és 1 094 374 gyógyultat jegyeztek fel. Oroszországban 843 890-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 14 0349-re, a gyógyultaké pedig 645 316-ra emelkedett. Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 305 572, és 46 278 ember halt meg a betegségben, 1441-en pedig felgyógyultak. Iránban 306 752 fertőzöttet, 16 982 halálesetet és 265 830 gyógyultat tartanak számon. Spanyolországban 288 522 fertőzöttet, 28 445 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak. Olaszországban a fertőzöttek száma 247 832, a halálos áldozatoké 35 146, és 200 229-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Törökországban 231 869 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 5710, a gyógyultaké 215 516. Franciaországban 225 198 fertőzöttről, 30 268 halálos áldozatról és 81 764 gyógyultról tudni. Németországban 211 005 a fertőzöttek száma, 9154 a halottaké, 192 636-an meggyógyultak. Kanadában 118 523 fertőzöttet, 8986 halálos áldozatot és 103 072 gyógyultat tartottak számon. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 87 827 fertőzéses esetet tartottak nyilván szombat reggel, valamint 4667 halálos áldozatot és 80 907 felépültet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Szabad szemmel: az EU már évekkel ezelőtt fausti alkut kötött a kedvenc autokratáival

Publikálás dátuma
2020.08.02. 08:15

Nemzetközi sajtószemle, 2020 augusztus 2.
Foreign Policy Az Európai Unió fausti alkut kötött a maga kedvenc autokratáival, de nem most, hanem már évekkel ezelőtt, amikor folyamatosan elnézte, hogy Orbán Viktor és az egyre autoriterebb PiS miként járatja le a közös játékszabályokat. Az EU már akkor eladta nekik a lelkét, jóllehet hiába állítja az ellenkezőjét, volna módja a demokratikus visszacsúszás megakadályozására. Ezt R. Daniel Kelemen, a tengerentúli Rutgers Egyetem politológia professzora fejti ki. A magyar származású szakember szerint meg lehetne regulázni a két kormányt, mert semmi sem akadályozza már most sem, például hogy a Bizottság leállítsa a pénzek folyósítását a szerkezeti alapokból. Lehetne azután az Európai Bírósághoz fordulnia a közös normákat tartalmazó 2-es cikkely alapján, de erre Brüsszel csupán a lengyelek esetében volt hajlandó. (Magyarország ellen az EP kezdeményezte az eljárást – a szerk. megj.) Továbbá lenne lehetőség vizsgálatot indítani a versenyszabályok megszegése miatt is, lásd a magyar sajtópiacot, de évek óta itt sem történik semmi. Ily módon a brüsszeli csúcson az egész paláver arra volt jó, hogy elvonja figyelmet a tehetetlenkedésről. A kifogás ezúttal is az volt, hogy hiányoznak a megfelelő eszközök. Nem véletlen, hogy amint hazatért Orbán a tanácskozásról, emberei azonnal nekirontottak az Indexnek. Az újjáépítési csomag ugyanis megnyugtatta a tekintélyelvű kormányokat, mármint hogy nem kell aggódniuk, a pénzek érkeznek hozzájuk a jövőben is, továbbra is maradhatnak az EU-ban az autoriter hibrid rendszerek. Bármilyen harciasan nyilatkozott is a csúcs előtt a francia elnök és a holland kormányfő. Persze szorult helyzetben volt a Tanács, mert Magyarország és Lengyelország keresztbe feküdt volna, ha olyan indítvány kerül az asztalra, miszerint be kell fagyasztani a szubvenciókat. A válság súlyos gazdasági gondjaival küszködő déli államokat haladéktalanul meg kell segíteni, Brüsszelben meg kellett akadályozni az észak-déli ellentétek kiéleződését. Ily módon a végén lett ugyan egy felvizezett utalás a jogállami klauzula bevezetésére, de majd kiderül, hogy az mennyit ér a későbbiekben.
Foreign Policy A magyar kormányfő a járvány ürügyén igyekszik megnyirbálni a nem fideszes irányítás alatt álló városok anyagi eszközeit, miután itt az ellenzék egyik legutolsó védvonaláról van szó. Forrásokat vont el, Gödön pedig különleges gazdasági övezetbe vitte be a Samsung helyi gyárát, hogy ily módon akadályozza az ottani polgármestert alapvető feladatai elvégzésében. Karácsony Gergely azt mondja, ezek a lépések egyértelműen politikai célokat szolgálnak az ellenzék lejáratására. Így Budapesten már beruházásokat kell lemondani, de a továbbiakban veszélybe kerülhet az alapvető teendők ellátása is. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól úgy véli, ezek után a főpolgármester nehezen tudja igazolni rátermettségét, hiszen kiveszik a pénzt a kezéből. Orbán az eltelt évtizedben óriási hatalmat vont össze a saját kezébe, hogy valóra váltsa tervét, az illiberális demokráciát. Démonizálta a menekülteket, megkaparintotta a sajtó ellenőrzését, lásd az Indexet és a Fidesz javára módosította a választási törvényeket. Kovács Zoltán azonban teljesen alaptalannak nevezi a vádakat. Szerinte szó sincs arról, hogy büntetnék az ellenzéki önkormányzatokat. Ezzel szemben Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely elöljárója úgy ítéli meg, hogy igenis igyekeznek lehetetlen helyzetbe hozni a másik oldalt, ideértve, hogy még a járvány tényleges helyzetéről sem kaptak érdemi tájékoztatást. Jóformán vakon kellett döntéseket hozniuk a többi közt a piacok újranyitásáról. Arról nem beszélve, hogy a város kénytelen volt a kormánynak átengedni az éves bevétel 7-8 százalékát. Úgyhogy elbocsátások voltak a közigazgatásban, beruházásokat vettek le a napirendről. Ellenzék polgármesterek szerint a folyamatnak még egyáltalán nincs vége. Egyetért ezzel Csáky Zselyke, a Freedom House nevű nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa, aki szerint az emberek hajlamosak átsiklani ezeken a fejleményeken, noha azok álnokabbak és veszedelmesebbek a többi, hasonló praktikánál.
Die Presse Orbán azon van, hogy újra nagyhatalommá tegye Magyarországot a futballban és a sportban, de nemcsak ott. Épp ezért milliókat költ stadionokra, olyannyira, hogy tavaly a GDP 4,6 százaléka ment el oktatásra, viszont 5 százalék a labdarúgás fejlesztésére. Vissza akarja hozni az 50-es évek nagy sikereit, amikor a Puskás vezette válogatott legyőzhetetlennek számított. Azzal érvel, hogy amíg nem tekintjük stratégiai ágazatnak a sportot, addig a magyarok országa nem lehet sikeres. Épp ezért nem riad vissza semmilyen költségtől. 10 év alatt majdnem két milliárd eurót invesztált a fociba. Számtalan stadiont építettek, illetve korszerűsítettek. Részben a központi büdzséből, részben TAO-ból, de az szintén közpénz. A sportot a hatalom puha eszközeként használja, vagy ahogy egy angol szakkönyv írta: az része a nacionalista produkciónak. A bírálók szerint ugyanakkor a stadionok modernizálása a konjunktúrát hivatott fellendíteni. Aratnak az építőipari cégek és a cementgyárak, amelyek bizonyosan a legjobb kapcsolatokat ápolják a Fidesszel. Hogy 12 millió euróból Felcsúton is épült egy ilyen létesítmény – Orbán dácsájától mindössze kőhajításnyira – az felveti az urambátyám-rendszer vádját. De nem csupán az ellenzék gyanítja, hogy az ilyesfajta beruházásokkal a párt támogatóinak kedveznek. Azaz a sport csupán eszköz a cél elérésére.
Tagesspiegel Az Index bukásával Magyarország elsőszámú hírportálja áldozatul esett az orbáni rendszernek. A jobboldal magyar populisták cseppet sem törődnek a sajtószabadsággal és ez EU nem tesz ellene semmit. De hogy ilyen helyzet alakult ki, abban német cégek is ludasak. Az Index elfogulatlan információforrásnak számított, sok fideszes választó is onnan tájékozódott. Amúgy naponta egy millióan olvasták. Az utóbbi évtizedben ezért tudott fennmaradni, a hatalom politikai és gazdasági nyomása ellenére is. Elvileg léteznek még független orgánumok, nem zárnak be újságírókat, nincs nyílt cenzúra. Csak éppen szinte lehetetlen szabadon tudósítani. Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző főnöke úgy igyekszik megértetni a helyzetet a német olvasókkal, hogy azt mondja: ez pont olyan, mintha Németországban a szélsőjobbos AfD sajtópolitikája valósulna meg. Vagy a Trump-féle populistáké. A hatalom igencsak hatékonyan szól bele a szakma ügyeibe. Újságokat, tévéket, rádiókat adnak-vesznek, új ügyvezetőket neveznek ki, akik azután bezárják a boltot, vagy csak a hivatalos propaganda terjesztését engedélyezik. A regionális sajtó 3 éve kormányközeli kezekben van. Az állam a hirdetési piac legnagyobb szereplőjévé lépett elő. Polyák szerint a központi reklámok 80 százaléka „közeli” szerkesztőségeknek jut, a piac iszonyúan eltorzult. Független újságírók ugyanakkor nem kapnak tájékoztatást a Fidesztől, nem mozoghatnak szabadon a Parlamentben. A szakértő hozzáteszi, hogy bármennyire is kicsi, Magyarország időközben megfertőzte Lengyelországot, Szlovéniát, Csehországot, Szerbiát és Észak-Macedóniát is. Ott is alkalmazzák Orbán módszereit, és az EU tűri. Közben pedig a kormánypárt képviselői ott ülnek a Néppártban a német uniópártok politikusaival együtt. De mit tud tenni a pár, még megmaradt önálló szerkesztőség, amikor az európai intézmények a fülük botját sem mozgatják?  
Szerző

Több mint kilencezer fertőzöttet találtak egy nap alatt Mexikóban

Publikálás dátuma
2020.08.02. 08:01

Fotó: Gerardo Vieyra / AFP / NurPhoto
A járvány kezdete óta 434 193 ember kapta el a fertőzést, és 47 472-en haltak meg az országban.
Mexikóban második napja rekordmértékű a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése: szombaton az új fertőzéses esetek száma meghaladta már a kilencezret. Az egészségügyi minisztérium
pénteki tájékoztatójában 8458 új fertőzöttről adott hírt, a szombati összesítésében pedig már 9556 regisztrált vírushordozó szerepelt.

A kormány is elismeri azonban, hogy a fertőzöttek tényleges száma valószínűleg ennél sokkal nagyobb. A tárca adatai szerint egy nap leforgása alatt 784 ember halt bele a Covid-19 vírus okozta betegség szövődményeibe. Összességében
a járvány kezdete óta 434 193 ember kapta el a fertőzést, és 47 472-en haltak meg.

Mexikó a halálesetek tekintetében a globális összesítésben pénteken „felkapaszkodott” a harmadik helyre az Egyesült Államok és Brazília után, megelőzve Nagy-Britanniát. Az ország szemlátomást nehezen birkózik meg a járvánnyal, és közben május vége óta próbálja újraindítani a gazdaságot, amely a második negyedévben több mint 17 százalékkal zsugorodott az előző év hasonló időszakához képest. A latin-amerikai országok zömében súlyos a járványhelyzet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki jelentéseben azt írta, hogy a múlt héten a térség országaiban a fertőzéses esetek száma meghaladta az Egyesült Államokban és Kanadában együttesen regisztráltakét.
Szerző