Előfizetés

Több tízmilliós osztalékot szakít a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és családja egy kulcsos cégből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.07. 11:04

Fotó: Népszava
A Kocsis família megcsapolta a vállalkozás tartalékait is.
Ötvenegy millió forintos rekordosztalékot vettek ki tavaly Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjének és családjának cégéből, a Hobby Key Kft.-ből – írta meg az mfor.hu a társaság 2019-es beszámolója alapján. A dokumentumból kiderült, hogy a nyereség mellett még a cég tartalékait is megcsapolták. Ugyanakkor az is szembetűnő, hogy az elmúlt pár évben rohamtempóban nőtt a cég rövid lejáratú tartozása, amely már eléri a 87 millió forintot. A Kocsis família vállalkozása a cégjegyzékben szereplő fő tevékenység szerint fémáru, szerelvény, fűtési berendezés nagykereskedelmével foglalkozik, a honlapjukon azonban leginkább kulcsokat, kulcsmásoló-, maró- és fűrésztárcsa-élező gépeket, valamint távirányítókat kínálnak nagykereskedőknek. Az mfor.hu szerint a rekordosztalék a korábbiaknál jövedelmezőbb gazdálkodás miatt keletkezhetett. Tavaly az előző évinél 6 millióval több árbevételt, 136,6 millió forintot könyvelhettek el tavaly. Ezzel párhuzamosan a ráfordítások összességében még csökkentek is, ezért közel 70 százalékkal nagyobb nyereséget tudtak végeredményben kimutatni. Az előző évi 21 millió forint után 35,5 millió maradt a cég kasszájában. Az elmúlt tíz év adataihoz képest minden eddiginél több pénz jutott a családtagokhoz. A kft.-ben egyébként Kocsis Máté mellett még három családtag tulajdonos, egyformán 25-25 százalékos részesedéssel.  

Homályosan fogalmazott vagyonnyilatkozat

A beszámoló mellé csatolt határozat alapján összesen 51 millió forintot vettek ki a Hobby Key Kft.-ből, ami azt jelenti, hogy Kocsis Máté önállóan 12,75 millió forinthoz jutott. A dokumentum szerint a 2019-es év nyereségét, a 35,5 millió forintot teljes egészében kiutalták, ezt kiegészítették még 15,5 millió forinttal az előző évek eredményeit halmozó eredménytartalékból, illetve véglegesítették a kiosztott 6 millió forint osztalékelőleget. Így 2010 óta összesen 75,1 millió forintot fizetett ki osztalékként a Kocsis-család, amiből a fideszes képviselőhöz 18,7 millió forint jutott. Bár a kifizetett osztalék nagysága elméletileg a képviselő vagyonnyilatkozatából kiderülhetne, ám Kocsis Máté az egyéb jövedelem soron nem szokta számszerűsíteni azt, hogy mennyi osztalékot biztosított neki a Hobby Key Kft. Jellemzően a vonatkozó sorba csak annyit ír: „osztalék (forgalomtól függően)”.

Meghalt két beteg, újabb 24 embernél igazolták a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.07. 09:12

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 555 fő.
24 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4621 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 602 főre emelkedett, 3464-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 555 fő – közölték pénteken a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 34 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 355 467 mintavétel történt eddig.  „A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Péntektől a koronavírus-fertőzés miatt zöldből sárga besorolásúnak számít Spanyolország. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, jelenleg 7092 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (2074) és Pest megyében (695) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (315) és Zala (265) megye. A legkevesebb fertőzött Békés (18), Tolna (19), Jász-Nagykun-Szolnok (25) és Heves megyében (28) van Magyarországon. 

Meghaladta a 19 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Átlépte péntek reggelre a 19 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világon a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. Az amerikai egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján már 19 091 446 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 714 767, a gyógyultaké pedig 11 550 2328. Egy nappal korábban 18 752 917 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 706 761, a gyógyultaké pedig 11 308 298 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Orbán: Szupercsapat megy a gócpontokhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.07. 08:15
Orbán egy 2016-os Kossuth Rádiós interjú közben
Fotó: Anadolu Agency / Hungarian Prime Ministry Press O
„Jól néznek ki, jelentem” – mondta a speciális egységről. A miniszterelnök arról is beszélt: csaknem ötmillió vakcinát rendeltünk. Az EU-nak van olyan kísérlete, hogy összehangolja az igényeket, koordinálja a rendelést, itt jelentkezett be Magyarország.
Az operatív törzs folyamatosan dolgozik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Pápán talált gócpontról péntek reggel, a Kossuth Rádió műsorában. A miniszterelnök közölte: lassan látható lesz az a tudományos-fantasztikus filmekre emlékeztető szerelést viselő speciális egység is, amely a gócpontok kialakulásakor végez majd elkülönítést. Az egységgel kapcsolatban hozzátette, „kértem a belügyminisztert, hogy ez ne a mi édestitkunk legyen”, ha feltűnik a szupercsapat, tudják az emberek, hogy mit csinálnak. „Jól néznek ki, jelentem”, az egység hamarosan látható lesz – fogalmazott.

Azt tanácsolja, csak a szomszédos országokig utazzunk

A miniszterelnök arról is beszélt: nem lehet az élet minden apró rezdülését szabályokkal körülárkolni, így mindenkit arra kér, a személyes közreműködésével is segítse a védekezést. Egy ország intelligenciaszintje dönti el a védekezés minőségét, van jelentősége a „közjózanságnak”. Ennek jegyében ha például valaki beteg, köhög, lázas, ne menjen emberek közé – üzente. Kiemelte, hogy „a kormány el fogja végezni a munkáját”, de mindenkit arra kér, hogy felelősséggel éljen a szabadságával. A tűzijáték megtartására jogilag lett volna lehetőség, mégsem tartják meg, a kormány próbál a döntéseivel példát mutatni – jelentette ki. Hangsúlyozta hogy nem jó dolog ilyenkor országokat név szerint emlegetni, de a szerdai kormányülésen mégis kénytelenek voltak Spanyolországot áttenni a sárga jelzésű országok közé. Ha már utaznak az emberek, ne menjenek nagyon messzire, inkább csak a szomszéd országba – tanácsolta, hozzátéve, hogy Szlovákia, Ausztria, Szlovénia és Horvátország biztonságos, a másik három sajnos nem az.

Magyarország csaknem ötmillió vakcinát rendelt

Orbán kiemelte azt is: bízik abban, hogy talán az egész emberiség rendezettebben fordul rá a második hullámra. A vakcinát versenyben fejlesztik, több ország, több nagy gyógyszergyár, több kutatóintézet dolgozik egyszerre. Amikor kijön a vakcina, vitatni is fogják, hogy melyik jobb. Ezért arra kérte az egészségügyminisztert, hogy amikor megjelenik a vakcina, nyugodt, szakszerű véleményt mondjanak a magyaroknak. Közel ötmillió vakcinát rendeltünk, az EU-nak van olyan kísérlete, hogy összehangolja az igényeket, koordinálja a rendelést, itt jelentkezett be Magyarország.

„Ha az ég nem szakad le és nem ér össze a földdel”

Orbán megismételte, hogy ma többen dolgoznak, mint januárban, és mintegy 30-35 ezres hiány van a járvány előtti időszakhoz képest. Ez azt mutatja, hogy a kormány jól halad, mivel ez a szám messze 100 ezer felett is volt – fűzte hozzá. A miniszterelnök szerint – „ha az ég nem szakad le és nem ér össze a földdel” – jó esély van arra, hogy ez a különbség ősszel eltűnik, és annyian dolgoznak majd, mint a vírus megjelenése előtt. Megjegyezte, hogy nem kíván megelégedni a vírus előtti foglalkoztatottsági szinttel, hanem azon is túl szeretne lépni. Szerinnte 2010-ben azzal tudták megnyerni a választást, hogy egymillió új munkahely létrehozását vállalta, 8-9 év alatt pedig létre is hoztak több mint 800 ezer munkahelyet, amit világrekordnak tart. Magyarország erre büszke lehet, és arra is, hogy egyre többen hiszik el, érdemes dolgozni, a megélhetést munkára és nem segélyekre kell alapozni – fejtette ki, majd azt mondta, „azért mentünk tönkre a baloldali kormányok alatt, mert ők bátorították, elősegítették” a segélyre alapozó felfogást.

„Libernyákok”

A miniszterelnök azt mondta, minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni. Közölte, hogy a migráció és a koronavírus-járvány összekötésével nem szabad olyan képet teremteni, hogy minden migráns biológiai bomba, de néhányan valóban azok, és a baj az, hogy nem tudják, kik. Ezért szerinte minden illegálisan belépőre potenciális fertőzőként kell tekinteni. Azt mondta, ez egy túl szigorú kijelentés az „emberi jogi harcosoknak”, akiket ő „libernyákoknak” hív, de szerinte a magyaroknak az önvédelem logikájával kell gondolkodniuk. Hangsúlyozta: azt kérte a belügyminisztertől, hogy a rendőrök és a katonák – ahogy eddig is, ezután is – férfiasan lépjenek fel és állítsanak meg minden illegális határátlépést, mert az már közegészségügyi kockázatot is jelent.

Politikai hangyaboly

Kitért arra is, hogy nem egyszerűen szórakoztatóipart látnak, amikor könnyűzenéről beszélnek, hanem a magyar kultúra egy fontos szeletét. Ez politikailag is egy hangyaboly, ha rossz helyen nyúlnak bele, mindenki tiltakozni fog. Ezért a miniszterelnök azt kérte, úgy támogassák őket, hogy közben maradjanak tőlük távol, producereket, a zeneiparhoz közel állókat kértek fel, hogy döntsenek a támogatásokról.

„Bezsonganak” a magyarok, ha fiúgyermek születik

Elmondta, hogy a kormánynak nem jár szabadság, de a munka minőségének fenntartása érdekében minden tagjának, neki is pihennie kell néhány napot. A kormányfő közölte: legutóbb született unokáját Jánosnak hívják. „Most még Kukorica Jancsi, de reméljük, hogy János vitéz lesz belőle” – tette hozzá. Megjegyezte, nem érti, hogy a magyarok miért „zsonganak be” a fiúgyermek születésekor. Hangsúlyozta, soha nem tett különbséget gyermekei között a nemük miatt, ezért úgy nevelte minden lányát, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni, versenyképesek legyenek a férfiakkal. „Szép dolog, ha az embernek van férje, meg van mellette férfi, de azokra nem lehet mindig számítani” – mondta.