tömegközlekedés;Publicus Intézet;közvéleménykutatás;

2020-08-10 07:00:00

Járványhatás: sokan inkább gyalog közlekednek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készült közvélemény-kutatásából.

Ezzel szemben a megkérdezettek 32 százaléka gyakrabban megy autóval, kerékpárral a válaszadók 19 százaléka közlekedik sűrűbben és nagy arányban vannak azok (41 százalék), akik egyre többször gyalog járják a várost.

A diplomások közül arányaiban többen vannak azok, akik kevesebbszer ülnek tömegközlekedési eszközre (76 százalék), az érettségivel rendelkezőknél 64 százalék ez a mutató. A felmérés szerint a szakmunkások 50 százaléka, a legfeljebb nyolc osztályt végzettek 64 százaléka ritkította az utazás ezen formáját. 

Ehhez képest gyakrabban ül személygépkocsiba a diplomások negyven, az érettségizettek 35, a szakmunkások 23, a nyolc osztályt végzettek 19 százaléka. Kerékpárt a diplomások és az érettségivel rendelkezők 23-23  százaléka, a szakmunkás végzettségűek 18 és a legfeljebb nyolc osztályt befejezők 7 százaléka használ gyakrabban. A megkérdezettek diplomások 43, az érettségizettek 44, a szakmunkások 29, az általános iskolai végzettséggel bírók 39 százaléka döntött úgy, hogy a járványveszély miatt többet fognak gyalog közlekedni. 

A korcsoportos bontás szerint a hatvan felettiek 68 százaléka, a 45-59 év közöttiek 58, a 30-44 év közöttiek 61, a 18 és 29 év közöttiek 74 százaléka ritkábban ül tömegközlekedési eszközre a járvány kirobbanása óta. 

Az összes megkérdezett 64 százaléka úgy tapasztalta, hogy kevesebben használják a tömegközlekedési eszközöket a koronavírus elterjedése óta, 29 százalék szerint ugyanakkor ritkult is a járatsűrűség (64 százalék szerint ez nem igaz). 

A Publicus megvizsgálta azt is, hogy mit gondol a közvélemény arról, hogy idén elmaradnak az augusztus 20-i események. A lakosság döntő többsége, a megkérdezettek 92 százaléka szerint a kormány jó döntést hozott, amikor lefújta az augusztus 20-i ünnepségsorozatot és a tűzijátékot. A válaszolók 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább vagy egészében hibásnak gondolja a halasztást. 

A kabinet a járványkockázat miatt július közepén döntött úgy, hogy elmaradnak a Szent István napi ünnepségek és ezeket később sem fogják pótolni. A válaszadók 15 százalékának ugyanakkor fontos lenne, ha egy későbbi időpontban megtartanák a rendezvényeket. A Fidesszel szimpatizálók harminc százaléka vélekedik így, a szocialisták 8, a jobbikosok 16, a Demokratikus Koalíciót hat, a Momentumot támogatóknak pedig 4 százaléka.  

A rendezvénysorozat lebonyolítására egyébként 6,57 milliárd forintos keretszerződést kötöttek az Antenna Hungáriával. Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát tervezték előadni, amelyre további legalább 910 millió forintot szánt volna a kormány.