Előfizetés

Az egyetemek többsége megtartja a gólyatábort

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.10. 09:59
Fiatalok az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pedagógiai és Pszichológiai Karának gólyatáborában Bükkszéken 2015. augusztus 28-án
Fotó: Komka Péter / MTI
Figyelnek a maszkhasználatra, a távolságtartásra, és csak ötszáz résztvevősnél kisebb táborok jöhetnek szóba.
A felsőoktatási intézmények többsége megtartja a gólyatáborát – mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Budai Marcell elmondta, hogy a táborokat a járványügyi szabályok betartásával rendezik, vagyis figyelnek a maszkhasználatra, a távolságtartásra, és csak ötszáz résztvevősnél kisebb táborok jöhetnek szóba. Ugyanakkor több helyen is rövidítették az együttlét időtartamát, és a programokon is módosítottak, hogy a fizikai kontaktusok számát csökkentsék – fűzte hozzá. Elmondta azt is, koronavírus-tesztet valószínűleg nem kérnek majd, de a legtöbb tábor előtt lesz majd testhőmérséklet-mérés. 

Meghalt három beteg, újabb 35 embernél igazolták a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.10. 09:39
Képünk illusztráció
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
61 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.
35 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4731-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt három krónikus beteg, így az elhunytak száma 605 fő, 3525-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 601 fő – közölték hétfőn a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, és a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 61 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 362 660 mintavétel történt eddig. „A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (2099) és Pest megyében (706) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (382), Komárom-Esztergom (315) és Zala (265) megye. A legkevesebb fertőzött Békés (18), Tolna (18), Jász-Nagykun-Szolnok (28) és Heves megyében (28) van Magyarországon.

Meghaladta a 19,7 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 19 792 519 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 730 089, a gyógyultaké pedig 12 060 877 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban még 19 571 989 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 725 914, a gyógyultaké pedig 11 884 565 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

„Ez az információ minden magyarra tartozik” – Karácsony levélben kér tájékoztatást Káslertől és a tisztifőorvostól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.10. 08:44

Fotó: Béres Márton / Népszava
„Hogy történik-e ezügyben bármi, hogy a kórházakat fenntartó állam teszi-e a dolgát, arról nem tudunk, mert információt nem kaptunk” – közölte a főpolgármester. Kilenc pontos utasítást adott a fővárosi idősotthonoknak.
„A friss számok, adatok és a trendek is azt mutatják, hogy újra ki kell mondani azt, amit márciusban-áprilisban sokat emlegettem magam is: készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat” – írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: a koronavírus-járvány második hulláma aligha elkerülhető, a sokunkat foglalkoztató kérdés, hogy elkerülhetőek-e a mindannyiunk életét megnehezítő, a gazdaságot súlyosan megterhelő korlátozó intézkedések.
Az első hullám tapasztalatainak birtokában bölcsebben és felkészültebben kell készülnünk a második hullámra. Ez mindenkire igaz, de a döntéshozóknak kötelességük”

– hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a felkészülés és a védekezés első számú felelőse továbbra is a kormány.
„Látom, olvasom a kommunikációjukat bevetési egységekről, katonai hadgyakorlatról, 'sci-fibe illő' akciókról, és újra előkerült a már unalomig ismert migránsozás is. Mi a fővárosban inkább az aprómunkában, a tapasztalatok szisztematikus feltárásában, a tán kevésbé látványos, de mindenképpen hasznos intézkedésekben hiszünk”

– fogalmazott.

Azt írta, az első hullám tapasztalatai alapján teljesen egyértelmű: kiemelt feladat az ország idősotthonainak védelme. Szerinte a korábbi kezdeményezésére az érintettek a fülük botját nem mozgatták. „Nekiláttunk hát magunk. Szakértői csapat elemezte az első hullám tapasztalatait, felmérte a fővárosi fenntartású idősotthonok igényeit, az intézményvezetők véleményét. Tartalékot képeztünk a védekezéshez szükséges eszközökből és a saját forrásból beszerzett tesztekből is. A szakmai felmérés alapján egy hónappal ezelőtt 9 pontos utasítást adtam ki a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek – ezt a dokumentumot most nyilvánosságra hozzuk. Az abban foglaltak teljesítése folyamatos, miként a teljesítés ellenőrzése is, a Városháza és az idősotthonok szakmai stábjai közötti kapcsolat rendszeres. Ennek az utasításnak a végrehajtása nem old meg minden problémát – a szociális szféra évtizedes munkaerőhiánya például átfogó kormányzati intézkedést igényelne –, de segíti a felkészülést, hiszen ez a felelősségünk” – írta.

Kilenc pontos utasítás

Az utasítás szerint – az idősotthonoknak haladéktalanul jelezniük kell az önkormányzatnak, ha nem tudják biztosítani a megfelelő szakdolgozói létszámot, – csak az önkormányzat jóváhagyásával enyhíthetnek a mostani protokollokon akkor is, ha ezt a kormány lehetővé teszi,  – írásban kell rögzíteniük, hogyan tudják izolálni a fertőzöttnek bizonyult lakókat, – fel kell mérniük, milyen ellátotti és dolgozói létszám mellett tudják teljesíteni az izolációs követelményeket, – részletesen indokolniuk kell, ha nem tartják indokoltnak új izolációs helyiség kialakítását, – felül kell vizsgálniuk az engedélyezett férőhelyszámukat, – fokozottan kell figyelniük a védőeszközökre, legalább két hétre elegendő készlettel kell rendelkezniük. A dokumentum július 7-i keltezésű, az utasítások többségénél július közepi határidőket jelöltek meg. Szerepel benne az is, hogy aláírás alatt áll a szerződés, amely lehetővé teszi, hogy azonnal, időlegesen pótolni tudják az esetlegesen hiányzó orvosokat, ápolókat. (444.hu

Kiemelte, hogy az adatok szerint – „szemben minden ostoba politikai hangulatkeltéssel” – több vidéki idősotthonban van jelen a fertőzés, mint fővárosiban, az önkormányzati fenntartású intézmények mellett megjelent sok állami fenntartású, valamint egyházi és néhány magánintézményben is.
„Egy ellátásra szoruló idős embert, sem a rokonait nem érdekli, ki a fenntartó. Az a fontos, hogy megfelelő-e a felkészülés, a védekezés a második hullámra. Jó lenne tudni, hogy az állam, az egyházak, illetve a magánfenntartók teszik-e a dolgukat a felkészülés érdekében. Továbbra is fontos lenne az együttműködés, az egységes protokoll kialakítása. Mi készen állunk erre az együttműködésre, szívesen segítünk is az államnak, az egyházaknak és a magánintézményeknek. Erről is küldök levelet Kásler miniszternek és Müller Cecília tisztifőorvos-asszonynak”

– tette hozzá a főpolgármester.

Nem először mondom – folytatta Karácsony –, hogy a védekezésnek és a felkészülésnek van egy kulcspontja, ami nélkül az eredmény legalábbis kétséges: a kórházi fertőzések megakadályozása. „A fővárosi fenntartású intézményekben több olyan esetet is dokumentáltunk, amikor idős beteg a főváros által biztosított koronavírus-teszten negatív eredményt produkált, vagyis nem volt fertőzött, ám más betegség miatt kórházba került, ott kapta el a koronavírust és ez okozta a halálát. Ez megengedhetetlen. Nem először próbálok szólni, jelezni, ha kell, kiabálni, hogy a kórházi fertőzések megállítása a koronavírus elleni védekezés kulcspontja. Hogy történik-e ezügyben bármi, hogy a kórházakat fenntartó állam teszi-e a dolgát, arról nem tudunk, mert információt nem kaptunk” – hangsúlyozta, hozzátéve:
„amit tehetek ezügyben az az, hogy kérdezek. A Kásler miniszternek és Müller Cecíliának a napokban kézbesítendő levélben tájékoztatást kérek arról is, mit és hogyan tesz a kormány a kórházi fertőzések megakadályozása érdekében. Ez a tájékoztatás közérdek, az információ is minden magyarra tartozik.”

Karácsony bejegyzését azzal zárta: nem politikai vitákra, látványakciókra, vagy alantas hangulatkeltésre, hanem pontos tájékoztatásra és a fenntartók közötti együttműködésre van szükség.