Előfizetés

Fizetési kérelem bankon kívülről

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.08.10. 16:32
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Júliustól bankon kívülről is fogadhatnak, illetve másik pénzintézetnél vezetett számlával szemben is indíthatnak fizetési kérelmet az Erste Bank ügyfelei.
A fizetési kérelem bevezetésére az azonnali fizetési rendszer márciusi indulása teremtette meg a lehetőséget. A fogadó fél egy üzenetet kap a net- vagy mobilbankjába, amelynek elfogadásával a kért összeg jóváíródik a kérelmet indító számláján. A fizetési kérelem bevezetése nem kötelező a bankok számára. Az Erste mellett egyelőre csak két pénzintézet áll készen annak bankközi indítására, illetve fogadására. A szolgáltatás igazi népszerűségét az hozhatja el, ha nem csak a lakossági, hanem a vállalati számlák esetében is elindul a rendszer, és a közüzemi szolgáltatók közül is mind többen kínálják fel ügyfeleiknek a lehetőséget.

Nem pörög a maszkos ruhavásárlás

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.08.10. 15:16
Képünk illusztráció
Fotó: CESAR MANSO / AFP
Nem sokat javítottak a ruházati- és cipőboltok helyzetén az újranyitást követő akciók. Pedig a koronavírusjárvány miatti korlátozások a kiskereskedelemnek éppen ezt az ágát sújtották a leginkább.
A ruhaüzleteknek ugyan nem kellett bezárniuk, ám a kijárási korlátozások alatt a szoknya- vagy szandálvásárlás nem számított alapos indoknak a lakhely elhagyására. Így tavasszal a ruházati piac lényegében összeomlott: áprilisban 90 százalékkal esett vissza a butikok és a cipőboltok forgalma. A ruhavásárlási láz azóta sem indult be. A Blokkk.com szakportál összesítése szerint a ruházati piac mérlege az idei első félévre százmilliárd forint feletti visszaesést mutat. Míg a tavalyi első félév forgalma 339 milliárd, az idei első hat hónapé már csak 227 milliárd forintra rúgott. A KSH számaiból pedig az is látszik, hogy nem csak a márciusi és az áprilisi zuhanás volt hatalmas, de még májusban is fele akkora volt a forgalom, mint tavaly. Júniusban a tavalyi 70 milliárd helyett csak 59 milliárd jött össze. Nem sokat lendítettek tehát a cipő- és ruhaüzletek helyzetén a júniusra előrehozott nyári leárazások sem. Igaz, a korábbi veszteségek miatt a boltosok többségének pénze se maradt akciózni. A kereskedő ugyanis a leárazás során a bevétel egy részéről lemond. Ez csak akkor térül meg, ha többen mennek vásárolni – jegyzi meg a Blokkk.com. A roham viszont elmaradt a boltokban, ahol egyébként még mindig kötelező a maszk. A ruhás piac éledezése ellen hatott a digitális oktatás és a távmunka is, hiszen ha nem kell otthonról kimozdulni, nincs szükség új ruhára sem. Most pedig, aki vásárol, nyári ruhát vesz, ami olcsóbb és kevesebb is kell belőle, mint más évszakokban. Nem véletlenül számít egyébként is gyenge időszaknak a nyár a ruhakiskereskedelemben. Nem könnyítette meg a ruhaboltosok dolgát az sem, hogy az üzlethelyiségek bérleti díjából a gyakorlatilag nulla április bevétel mellett alig kaptak engedményt. Az állami támogatásokból is kevesebb jutott, holott ezek az üzletek a vendéglátásnál is nagyobb forgalomzuhanást szenvedtek el. Nem is tudott mindenki újra kinyitni. Míg öt évvel ezelőtt még több mint 20 ezer ruházati és cipőbolt volt az országban, tavalyra számuk már 17 ezerre zsugorodott. Azaz évente csaknem 800 üzlet zárt be. A Blokkk.com szerint az idén ennél több bolt húzhatja le végleg a rolót. A kilábalás lassú lesz, mivel a vásárlók még mindig nagyon óvatosak. Kedvező esetben az év végén növekedhet valamelyest a kereskedők  bevétele, de az éves mérleg valószínűleg mínuszba fordul.

Eljött az üzemanyagdrágulás korszaka és összegyűlt majdnem 2 millió liter sütőolaj is

M. I.
Publikálás dátuma
2020.08.10. 14:36

Fotó: Shutterstock
Megállt az egy hónapja tartó hazai áresés, szerdától többet kérnek majd a benzinért és a gázolajért.
Az elmúlt három hét folyamatos üzemanyagár-csökkenése után most fordul a kocka: szerdától 5 forinttal nő a benzin és 2 forinttal a gázolaj ára - jelenti a holtankoljak.hu. Lapunk számításai szerint a benzint így átlag 365, a gázolajat pedig mintegy 377 forintért mérhetik a kutaknál - változatlanul jelentős árszórás mellett. Az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj tőzsdéje óvatos drágulást mutat: az egész júliusban hordónként 42-43 dollárért mért termékért most már több mint 44 dollárt is megadnak. Ebből következően a hazai kúttarifákat most kevéssé az olaj, inkább a forint árfolyama befolyásolja. 2011 óta több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött be a Mol - közölte az olajtársaság. A cég 350 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat. Ezután az anyagot a Biofilter Kft. tisztítja meg, majd a Rossi Biofuel komáromi üzemében bioüzemanyaggá alakítják, a Mol százhalombattai finomítójában pedig a gázolajhoz keverik bioadalékként. Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. Ez a csatornák falára rakódva dugulást okozhat, a lerakóba kerülő szemétként pedig nehezen bomlik le. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élő vizet is elszennyezhet - hívja fel a figyelmet az olajtársaság.