Előfizetés

Több tízezer észak-budai lakásban nem lesz szerdán meleg víz

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.11. 10:47
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szolgáltatás szünetelése 34 747 lakást, 824 intézményt és 35 ipari fogyasztót érint majd.
A Főtáv Zrt. folytatja a felkészülést a következő fűtési szezonra és folyamatosan végzi a távfűtési rendszer karbantartását, ezért szerdán Észak-Buda sok lakásában nem lesz meleg víz. A Főtáv kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az észak-budai fűtőműben végzett éves karbantartás miatt szerdán 8 órától várhatóan 17 óráig szünetelni fog a melegvíz-szolgáltatás. Ez a térség 34 747 lakását, 824 intézményét és 35 ipari fogyasztóját érinti majd. Az érintett épületek teljes listája megtekinthető a www.fotav.hu/munkaterkep címen – közölték.

Tizenöt újabb embernél mutatták ki a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.11. 09:43

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.
15 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4746 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 605 fő, 3527-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 614 fő – közölték kedden a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, és a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 363 459 mintavétel történt eddig. „A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (2100) és Pest megyében (706) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (382), Komárom-Esztergom (315) és Zala (265) megye. A legkevesebb fertőzött Békés (18), Tolna (18), Jász-Nagykun-Szolnok (28) és Heves megyében (29) van Magyarországon.

Átlépte a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 20 020 679 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 734 803, a gyógyultaké pedig 12 223 978 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban még 19 792 519 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 730 089, a gyógyultaké pedig 12 060 877 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Intézkedési protokollt kapnak az iskolák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.11. 08:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ezt a záró szakmai egyeztetéseket követően juttatják majd el a köznevelési ágazat érintett szereplőihez – közölte az Emmi.
Valóban hagyományos tanévkezdésre készülnek, azonban figyelemmel kísérik a járvány alakulását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradó megkeresésére. Azt is közölték, hogy a fertőzések megakadályozása érdekében részletes intézkedési protokollt is kiadnak majd, ennek konkrét időpontját azonban nem jelölték meg. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy látja, hogy a koronavírus felülírhatja a terveket, ezért szerinte nem számíthatunk csak normál típusú iskolakezdésre. Bár személyes beszélgetéseik az államtitkárral azt valószínűsítik, hogy lesz egy útmutató vagy ajánlás-csomag, de egyébként régióktól függően a fenntartóknak és az intézményeknek is lesz lehetősége önálló döntésekre – tette hozzá. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanév rendjéről szóló rendeletet – amit a korábbi években legkésőbb nyár elején megismerhettek az iskolák – még nem adta ki a tárca, és sok a kérdőjel a kollégiumok működése körül is. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint pedig jelentős késésben van az Emmi. „Az új Nat bevezetése szeptember elsejétől válik élessé, 1-5-9 osztályban, és még csak most írtak ki tanmenetek készítésére pályázatot a kollégáknak” – árulta el Totyik, aki szerint mindez elég jelentős késésnek számít az oktatási kormányzat munkájában. Az Emmi a Magyar Nemzet kérésére kiemelte: a járványhelyzethez kapcsolódó, a köznevelésre vonatkozó részletes intézkedési protokollt a záró szakmai egyeztetéseket követően juttatják majd el a köznevelési ágazat érintett szereplőihez.