Előfizetés

Reuters: a rendőrterror pártjára állt a magyar kormány

Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.14. 15:48

Fotó: Celestino Arce / AFP/NurPhoto
Magyarország nem támogatja a Fehéroroszország elleni szankciókat. Ez derült ki a Reuters szerint diplomáciai forrásokból.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, továbbá kilenc uniós tagország követel szankciókat Fehéroroszország ellen. Ez derült ki az uniós külügyminiszterek pénteki rendkívüli ülésén. A bizottsági elnök már az ülés előtt a Twitteren jelezte, hogy a büntetőintézkedések kiterjesztésére van szükség Minszkkel szemben a tüntetőkkel szembeni erőszak alkalmazásáért, valamint a választási eredmények meghamisításáért. Lengyelország, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Dánia levélben követeltek szankciókat a felelősök ellen, Németország, Ausztria és Svédország pedig már előzőleg is a büntetőintézkedések kiterjesztését követelte. Szégyenszemre a magyar kormányt az interneten is dokumentált brutális fehérorosz rendőri fellépés, illetve a börtönből kiengedettek hátborzongató beszámolói, és a testükön látható horrorisztikus sérülések sem hatották meg. Diplomáciai források szerint a külügyminiszteri ülésen Magyarország jelezte egyet nem értését a szankciókkal. A mai csak előkészítő ülés volt, döntés csak néhány hét múlva várható, de a jelek szerint Budapest továbbra is kiáll a saját nemzete ellen kegyetlenül fellépő Alekszander Lukasenko diktátor mellett. Az Európai Unió rendkívüli külügyminiszteri tanácskozásán végül az esti órákban megállapodás született arról, hogy szankciókkal sújtják azokat a fehérorosz illetékeseket, akiknek szerepük volt a múlt hétvégi elnökválasztás elcsalásában és felelősek a rendőri brutalitásért. Megegyeztek arról, hogy összeállítják az érintett személyek listáját.

Rekordnagyságú drogfogás – 4,6 tonna hasist foglaltak le Spanyolországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.14. 15:01
Képünk illusztráció
Fotó: TIMM SCHAMBERGER / AFP
A kábítószert egy Marokkóból érkezett kamion rakterében rejtették el.
Rekordmértékű, 4,6 tonna hasist koboztak el Spanyolországban, a kábítószert egy Marokkóból érkezett kamion rakterében rejtették el, a teherautó sofőrjét előállították – közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex pénteken. A varsói székhelyű uniós ügynökség tájékoztatása szerint a dél-spanyolországi Algeciras kikötőjében behajózott, a menetlevélben üresnek feltüntetett kamion a marokkói Tangerből érkezett. A rakterében kialakított rejtett rekeszben 430 gondosan becsomagolt dobozban leltek a csempészett kábítószerre. A marokkói rendszámú kamion vezetőjét előállították. A portugál hatóságok drogkereső kutyáinak segítségével megtalált kábítószer feketepiaci értéke 26 millió euró (mintegy 9 milliárd forint).

400 millió adag, koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről állapodott meg az Európai Unió a brit fejlesztővel

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.14. 14:19

Fotó: AFP/Science Photo Library
Még tesztelik a vakcinákat, és hasonló szerződést kötött Brüsszel a vezető francia gyógyszeripari céggel, sőt az amerikaiakkal is tárgyalnak.
Az EU megállapodást kötött az AstraZeneca nevű brit gyógyszeripari csoporttal 400 millió adag, koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről – közölte pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az előzetes megállapodás 300 adag vakcina beszerzésére szól, olyan záradékkal, amely lehetővé teszi az uniós tagállamok számára további, legalább 100 millió adag védőoltás vásárlását.   Az unió még július végén 300 millió adag, tesztelési fázisban lévő, koronavírus elleni vakcinát kötött le a Sanofi francia gyógyszergyártónál a tagállamok részére. Emellett előremutató tárgyalások folynak a Johnson & Johnson amerikai vállalatcsoporttal további 200 millió adag vakcina beszerzéséről. A bizottsági közlemény szerint az AstraZeneca oltóanyag-fejlesztési projektje a háromfázisú tesztelési folyamat második szakaszába lépett, miután az első vizsgálati szakasz pozitív eredménnyel zárult. Azt a Népszava is megírta, az AstraZeneca legutóbb Argentínával és Mexikóval kötött megállapodást a gyógyszeripari csoport és az oxfordi egyetem által kidolgozott Covid-19 elleni védőoltás gyártására, és latin-amerikai forgalmazására.