Előfizetés

Amíg a kormány hallgat, Budapest vezetése a Lánchíd megfestésével állt ki a Lukasenko ellen demonstrálók mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.17. 21:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hazugságra és csalásra építeni egy hatalmat, az egyik legnagyobb bűn, amit politikus elkövethet - fogalmazott Karácsony Gergely.
Mellettetek állunk! - üzente Budapest vezetése a valószínűsített választási csalás és a diktatúra ellen egyre elszántabban protestáló belorusz tüntetőknek. A főpolgármester és helyettesei nemcsak szavakban fejezték ki szolidaritásukat: fénnyel megfestették a Lánchidat, mégpedig belorusz színekkel.  Nagyrabecsülésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a belarusz tüntetőknek, akik a karhatalom erőszakos fellépésével is dacolva állnak ki a demokráciáért, a szabadságért, írta Facebook-posztjában Karácsony Gergely. Aki szerint világraszóló gazság történt Fehéroroszországban. Aljas színjátékot rendeztek a választásokból, sárba tiporva ezzel az állampolgárok demokratikus jogait, majd meghamisítva az eredményt, a valódi győztest elzavarták. Márpedig hazugságra és csalásra építeni egy hatalmat, az egyik legnagyobb bűn, amit politikus elkövethet.

Német óriáscéggel kezd el harcjárműveket gyártani a magyar honvédség

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.17. 21:26

Fotó: Zucchi Uwe / AFP
Mintegy 700 milliárdos programba vág bele a honvédség.
Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapít vegyesvállalatot a német Rheinmetall céggel a magyar állam a honvédség NATO-vállalásainak teljesítése érdekében - közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A magyar kormány a hadiipar fejlesztésének legjelentősebb, több mint kétmilliárd euró értékű programját indította el azzal a megállapodással, amelyet hétfőn írtak alá a németországi Unterlüssben. A Rheinmetall európai védelmi ipari óriáscég és a magyar állam közötti együttműködés keretében a felek vegyesvállalatot és gyártóüzemet alapítanak a legkorszerűbb Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására Magyarországon. Ezzel Magyarország az első olyan NATO- és EU-tagállam, amely a düsseldorfi székhelyű cég új fejlesztésű, innovatív terméke mellett döntött az előzetes piackutatások után. A lépés központi eleme a folyamatban lévő honvédelmi és haderőfejlesztési programnak, amelynek célja, hogy a honvédség mihamarabb világszínvonalú haderővé váljék és ezzel hozzájáruljon az euroatlanti térség biztonsági kihívásainak kezeléséhez - írták. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos közös közleményében azt hangsúlyozta: Magyarország a NATO-nak tett vállalásai részeként helyreállítja szárazföldi haderejének nehézfegyverzetét. "A harckocsikat és a tüzérséget követően rövidesen a képességcsomag gerincét alkotó gyalogsági harcjárművekre kerül sor" - fogalmaztak, hozzátéve: kategóriájában a legkorszerűbb típusként a Lynx bizonyult alkalmasnak arra, hogy az elkövetkező évtizedekben ezt a központi szerepet betöltse a honvédség eszközparkjában. Megjegyezték azt is, hogy ez az együttműködés többet jelent, mint haditechnikai modernizációt, partnerséget egy vezető európai nagyvállalattal, mely a magyar hadiipar helyreállítását, ezáltal a magyar ipari portfolió szélesítését is szolgálja. Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke úgy fogalmazott: "büszkék vagyunk arra is, hogy jelentős mértékben hozzájárulhatunk Magyarország védelmi technológiai képességeinek bővítéséhez a helyi iparral együttműködésben. Várakozással tekintünk magyar barátainkkal és partnereinkkel folytatott közös munka elé és mindent megteszünk a vállalkozás hosszú távú sikere érdekében" - olvasható a közleményben. 

Utcákat, házakat öntött el a víz, vezetékeket szakított le a szél, és még javában vonul a vihar

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.17. 20:36
Győrben csak vizet hasítva lehetett autózni
Fotó: Krizsán Csaba / MTI/MTVA
Akár egy órát is várakozhatnak a vonatok a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon.
Hétfőn kora estig mintegy 160 esethez riasztották a tűzoltókat a heves esőzések miatt az észak-dunántúli térségben – közölte Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. A legtöbb bejelentést Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyéből kapták. Főként a hirtelen felgyülemlett esővíz szivattyúzásához kértek segítséget. A viharos szél több helyen vezetékeket is leszakított. A Mávinform szerint a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon 30-40, esetenként 40-60 percet késnek a vonatok felsővezeték-szakadás miatt.  A vihar Komárom és Ács között szakította le a felsővezetéket. A helyreállítás késő éjszakáig is eltarthat, addig csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Amint arról a Népszava is beszámolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután adott ki másodfokú riasztásokat felhőszakadás veszélye miatt több dunántúli megyére. Később zivatarveszély miatt is kiadták a másodfokú riasztásokat. Kedden napközben elsősorban a Dél-Dunántúlon illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehetnek zivatarok, fújhat a szél és eshet kisméretű jég.