rasszizmus;ellenzéki jelölt;

2020-08-19 07:20:00

Setét Jenő: rasszista a közös jelölt

Rasszistának tartja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületében induló összellenzéki jelöltet, a jobbikos Bíró Lászlót Setét Jenő roma aktivista. Ismeretes: a tiszaújvárosi körzetben októberben azért kell újra voksolni, mert júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc a Fidesz-KDNP egyéni körzetben megválasztott parlamenti képviselője.

Setét Jenő állítása szerint - amelyet először a Klubrádióban fejtett ki - Bíró László korábban azt mondta, hogy az országot nemcsak "a Hasszánoktól", hanem a "Sztojkáktól" is meg kell védeni. Lapunk megkeresésére ezt kiegészítette azzal, hogy szerinte nem csupán ez az egyetlen eset igazolja a jobbikos jelölt cigányellenességét. - Megnéztem évekre visszamenően Bíró László Facebook-oldalát: többször is lájkolt vagy írt olyan kommenteket, amelyek a romákat rossz színben tüntetik fel. Ráadásul már 2008-ban is jobbikos volt, vagyis amikor mi a cigányokat ért gyilkosságok idején éjszakánként a mieinket védtük, ő egy olyan párthoz tartozott, amelyik a Magyar Gárdával szimpatizált – mondta. Hozzátette: az ellenzéki pártok tavaly aláírták az Idetartozunk Egyesület választási emberjogi minimumprogramját, amelyben első helyen szerepel, hogy nem támogatnak vagy indítanak rasszista, kirekesztő jelölteket. Setét Jenő közölte: betegsége miatt személyesen most nem tudja felkeresni a térséget, s megparancsolni sem tudja, kire szavazzanak helyben vagy kire nem, de levelet fog írni a borsodi roma szervezeteknek, s tájékoztatja őket arról, hogy Bíró László milyen „értékeket” vall.

Kerestük a jobbikos jelöltet, aki helyett a párt sajtóosztálya reagált kérdésinkre. - Magyarországot minden bűnözőtől meg kell védeni, függetlenül attól, milyen nemzetiségű. Ezt úgy Bíró László, mint a Jobbik Magyarországért Mozgalom a mai napig fenntartja és ennek szellemében politizál. Setét Jenő valószínűleg egy 2019-es jobbikos sajtóközleményünkre gondolt, amelyet azonban pontatlanul, a szövegkörnyezetből kiragadva idézett. A kérdéses közleményben nem a cigányok ellen emelte fel a Jobbik a hangját, hanem Polt Péter és a Fidesz törvénye ellen, amely a bűnözőket védi a tisztességes magyar emberekkel szemben – írták. Idézték korábbi közleményüket, amelyben szó szerint ez szerepelt: „nemcsak F. Hasszánoktól, hanem H. Dezsőktől, Sztojkáktól és Poltoktól is meg kell védeni az országot!”.

Érveik szerint ebben azt kifogásolták hogy egy, a Fidesz által kétharmaddal átnyomott törvény, és Polt Péter legfőbb ügyész utasítása alapján amennyiben a feltételes szabadság lehetséges, azt az elítélt számára lehetővé kell tenni, bírói mérlegelésnek nincs helye. Így szabadulhatott ki a börtönéből a megszabott időtől korábban H. Dezső, az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, és a Veszprémben kézilabdázó Marian Cozma gyilkosa, Sztojka Iván is – akikre emiatt utalt a Jobbik szerint Bíró László. Kérdésünkre közölték: az összellenzéki-jelölt nem tartja magát rasszistának és nem lép vissza a jelöltségtől. A többi ellenzéki párttól lapunk megkérdezte, hogy továbbra is kiállnak-e közös jelölt mellett, de lapzártánkig nem reagáltak.