Előfizetés

Majdnem 200 ezer álláskereső semmilyen, azaz semmilyen támogatást nem kap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 21:31
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kormány ugyan mindenkinek ígért közmunkát, de ekkora tömeget valószínűleg képtelen lenne felszívni a közfoglalkoztatási program.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat július hónapra vonatkozó adatai alapján 6 hónap után először csökkent a regisztrált álláskeresők száma, írja az mfor.hu. Ez összecseng a kormányzati kommunikációval, mely az elmúlt időszakban folyamatosan arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy egyre kevesebben jelentkeznek a munkaügyi hivataloknál és folyamatosan mérséklődik az újonnan regisztráltak száma. (Júliusban az adatok alapján 10 500 álláskereső tudott elhelyezkedni, aminek eredményeként 365 755 volt a regisztráltak száma az előző havi 376 290 után.) Csakhogy az egyes álláskeresői csoportok létszáma némely esetben rendkívül kedvezőtlenül alakult, mára minden második regisztrált álláskereső él a semmiből, bármiféle anyagi támogatás nélkül. (Az álláskeresési támogatás mindössze három hónapig jár.)  Így az ellátás nélküliek száma 190 982 fő volt júliusban ez 15 ezerrel magasabb az előző havinál, az előző évi létszámot pedig majdnem 80 ezerrel haladja meg. Arányuk a regisztrált álláskeresőkön belül 52,2 százalék lett a korábbi 46,7 százalék után.

Fehér ruhában tüntettek a belarusz nagykövetség épülete előtt Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 21:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A szervezők így akarták kimutatni szolidaritásukat a bátor fehérorosz nőkkel, akik az utcára vonulva történelmet írnak.
Fehér ruhás, virágos tüntetést szerveztek hétfő estére a belarusz nagykövetség épületéhez Budapesten, hogy így nyilvánítsák ki „együttérzésüket, szolidaritásukat, azokkal a bátor belorusz nőkkel, anyákkal, akik utcára vonulva történelmet írnak”. Ez már a második alkalom, hogy Budapesten a fehérorosz nép mellett kiállók a nagykövetség előtt tartottak demonstrációt.
„Álljunk ki mellettük, hogy a támogatásunk erőt adjon nekik nem mindennapi, hősies küzdelmükhöz!”

– írták az esemény Facebook oldalán.

A Mérce tudósítása szerint a tüntetés szervezői beszédükben elmondták, azok mellett állnak ki, akik annak ellenére mentek az utcára, hogy tudták, kegyetlen erőszakkal és brutalitással támadnak majd rájuk. Az anyák, lányok, feleségek, testvérek mellett, akik összefogtak, hogy egy szabadabb világot teremtsenek.
Kijelentették, hogy a belorusz nők nem csak azt tudták megmutatni a világnak, hogy bátran, szelíden szembe tudnak szállni a zsarnoksággal, hanem hogy fehér ruhában összekapaszkodva képesek egy új világot varázsolni. Véleményük szerint a belarusz nők egy ajándékot adtak a világnak, az egymásba vetett bizalom ajándékát, hogy a fehér ruhák és virágok előtt az erőszak megtorpan.
A tüntetés lezárásaként a résztvevők 20 perc néma csenddel fejezték ki együttérzésüket, és virágokat helyeztek el a nagykövetség előtt felállított kordonon.
Vasárnap minden eddiginél többen tüntettek Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka rezsime ellen, a hatalom folyamatos megfélemlítése ellenére. Csak Minszkben legalább 250 ezren vonultak utcára, többségében olyanok, akiket korábban nem érdekelt a politika - az igazságtalanság, az elnökválasztás nyilvánvaló elcsalása, a rendőrség brutális fellépése azonban őket is az utcára szólította. A három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban pedig emberek alkottak élőláncot szolidaritásból a Szabadság Útja nevű fehérorosz tüntetés résztvevőivel.

Múltkor beázott, most pedig denevérek lepték el - kórház Buda szívében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 19:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az állatmentők majdnem két órán át kergették az állatokat.
A hétvégén denevérek lepték el a Szent János Kórház sebészetének egyik folyosóját – számolt be róla az RTL Híradó. A katasztrófavédelem kért segítséget az újpesti Állatmentő Ligától, Pataki Gábor is ott volt a befogásnál. Elmondása szerint a denevérek az alagsor és a második emelet között repkedtek szinte megállás nélkül. Volt, amelyik a beteghordó lift tetején próbált elbújni, egy másik az alagsorba menekült. Az állatmentők majdnem két órán át kergették az állatokat a nagy belmagasság miatt, mire sikerült befogni mindet. Hiába volt világos, folyamatosan repkedtek a denevérek. Az egyik végül magától kirepült, a másik négyet „furfangos módszerekkel” kapták el: beterelték őket zárt helyiségbe, majd megvárták, amíg leszállt, így tudták befogni.   Szakemberek szerint a denevérek alapesetben nem támadják meg az embert, és az is tévhit, hogy beleszállnának a hajba. Ennek ellenére nem veszélytelenek, különösen egy kórházban, legyengült immunrendszerű betegek között. Az állatok ugyanis haraphatnak és veszettséget, parazitákat terjeszthetnek, ezért puszta kézzel nem szabad megfogni. A kórházat nagy kert veszi körül, hatalmas fákkal, ahol denevérek élnek. A kórház azt közölte a csatornával, hogy sem az orvosok, sem a betegek nem érintkeztek az állatokkal, a folyosót pedig fertőtlenítették a történtek után.
Úgy tűnik, a Szent János Kórházra rájár a rúd az utóbbi időben. Múlt héten a szülészet-nőgyógyászat épülete beázott, a padló és a bútorok is vízben álltak, ráadásul a plafonból és a lámpákból is folyt a víz. Előtte nem sokkal egy átalakítás miatt megbontották a tetőt, és a múlt heti nagy esőzések okozták a beázást.