Előfizetés

Még csak ezután jön a feketeleves a családoknak, a nyugdíjasoknak a válság miatt

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.08.26. 10:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Érdemi kormányzati támogatás hiányában, a tömeges munkanélküliség következtében egyfajta jövedelemhiány alakult ki - emiatt az eddig relatív biztonságban élő családok élete ellehetetlenülhet.
A Policy Agenda által számított 2020. II. negyedévi Gazdasági Fejlődés Index (0,88%) is jelzi, hogy a bővülést felváltotta a recesszió, szinte valamennyi ágazat, így az exportunkban alapvető fontosságú ipar teljesítménye is zuhant. A helyzet további romlására utal, hogy gyorsult a fogyasztói áremelkedés üteme, tovább gyengült a forint. Így a családokat egyszerre éri el a foglalkoztatottság csökkenése (értsd: munkanélküliség), és jövedelmek szűkülése - ez pedig óriási gondokat okozhat. Emlékeztetőül: a KSH második negyedéves GDP gyorsbecslése alapján 13,6 százalékkal csökkent -  a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához viszonyítva, főként a szolgáltatások és az ipar ágazatainak teljesítménye romlott. Így a nemzetgazdaság "mutatványa" 2020 első félévében 6,1 százalékkal csökkent és a visszaesés még a Policy Agenda áprilisi „válság-prognózisában” elmondottaknál is kedvezőtlenebb helyzetet jelez. Jelentősen – a többi európai államhoz hasonlóan – megnő az államháztartás ez évi hiánya is. A Gazdasági Fejlődési Index, a GFI  háztartási indikátorai is mutatják a családok komoly megélhetési nehézségeit. Érdemi anyagi támogatás hiányában a tömeges munkanélküliség következtében kialakult jövedelemhiány miatt eddig relatív biztonságban élő családok élete ellehetetlenül. A járvány kitörése óta több mint kétszázezren vesztették el munkajövedelmüket (vagy egy részét), felélték csekély megtakarításaikat - így elvesztették az anyagi biztonságukat.  Nem csoda, ha idén mérséklődik az utóbbi évek jelentős fogyasztás-bővülése, ugyanis az ezt eredményező dinamikus béremelkedés, hitelezési expanzió már a múlté. Az eddigi növekedést már fékezik a magas lakásépítési-, karbantartási kiadások, a lakásbérlés tetemes költségei, illetve a felpörgő infláció is ront a helyzeten. Mindenképpen szükség van a vállalati szektor állami támogatása mellett a háztartások életkörülményeit javító intézkedésekre, pénzügyi segítségre is. Különösen fontos, hogy az állami munkahely megőrző támogatás formájában segítse a családokat. A nemzetgazdaságban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete az első öt hónapban 390 ezer forint volt, 8,8 százalékkal több mint egy éve. A csökkenő foglalkoztatás miatti 2020-ban éves átlagban az átlagkereset 5 százalék körüli mértékben emelkedhet, de a reálkeresetek csupán 1-2 százalékkal nőhetnek. A nyugdíjak egyértelműen veszítenek reálértékükből, hiszen a nyugdíjprémium elmarad és a nyugdíjas árindex magasabb a növekvő átlagos fogyasztói árindexnél. 2020 végére bár csökkenő mértékű, 3 százalék körüli, de éves átlagban akár az 5 százalékot is meghaladó infláció várható. A lakossági fogyasztás ezek következtében mintegy 2,5 százalékos idei csökkenése valószínű.

353,09 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.26. 08:18
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda reggel.
Az euró 353,09 forinton forgott reggel hét órakor, 62 fillérrel emelkedett az árfolyama a kedd esti 352,47 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 298,42 forintról 298,95 forintra, a svájci franké pedig 328,14 forintról 328,79 forintra kúszott fel.
A jent 2,8100 forinton jegyezték, szemben a kedd esti 2,8034 forinttal.
Az euró 1,1812 dolláron forgott szerda reggel, 0,18 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest viszont 0,02 százalékkal erősödött, 1,0740 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9092 frankot adtak, 0,18 százalékkal drágult az amerikai deviza. A jenhez képest 0,04 százalékkal erősödött a dollár, 106,41 jenen jegyezték szerda reggel.

Alulbecsülte az inflációt a Matolcsy vezette jegybank, de ennek ellenére töretlen az optimizmusa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.26. 07:39
Virág Barnabás
Fotó: Bugány János / MTI
Az MNB szerint őszre minden rendben lesz, a durvuló költségvetési hiány sem okoz gondot, és nem sok szó esik a második hullám lehetőségéről.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számított arra, hogy az infláció a nyári hónapokban emelkedik, de az előrejelzett 3,3-3,4 százalékos mértéket is meghaladta a júliusi 3,8 százalékos éves fogyasztóiár-index – idézi Virág Barnabást az mfor.hu. Az árak gyorsabb emelkedéséhez az járult hozzá jelentősen, hogy a gazdaság újraindulását követően eltolódott a kereslet és a kínálat szerkezete. Míg egyes részpiacokon az érdeklődés megugrott, addig másutt a járványhelyzet miatt kieső kínálat lassan állt helyre. Jelentős áremelések történtek egyes szektorokban, amelyek szorosan kapcsolódnak a gazdaság újraindulásához. Az MNB alelnöke az infláció megugrását átmenetinek tartja. A pénzromlás mértéke a következő hónapokban a jelenlegi szintje közelében alakulhat, majd a gazdasági élet normalizálódásával újból a 3 százalékos jegybanki cél közelében stabilizálódhat. Mindenesetre az év második felétől már a gazdasági aktivitás fokozódását várják az MNB-ben, és az alelnök szerint bár a költségvetési hiány nagyobb lett, ennek finanszírozását nem fenyegeti veszély. Mindazonáltal az MNB szükségesnek tartja, hogy fokozza az állampapír-vásárlásait. Amiatt, hogy ismét emelkedik a fertőzések száma és az ezzel kapcsolatos külső kockázatok növekednek, így a járvány elleni védekezés nagyobb kiadásra késztetheti a költségvetést.