Előfizetés
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

A fellángoló járvány miatt elhalasztják a tanévnyitást több balkáni országban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 09:55

Fotó: ARMEND NIMANI / AFP or licensors
Koszovóban két héttel, Montenegróban és Észak-Macedóniában egy hónappal hosszabbodott meg a nyári szünet.
Az egyre rosszabb járványügyi mutatók miatt Koszovóban két héttel elhalasztották az iskolakezdést. Korábban már Montenegró és Észak-Macedónia is októberre halasztotta a diákok iskolába indulását a tanulók egészségének megvédése érdekében. A szerb miniszterelnök szerint viszont nincs ok halasztásra, így Szerbiában szeptember elsején megkezdődik a tanítás. A Nyugat-Balkánon csütörtökről péntekre 725-tel emelkedett az igazolt koronavírusos fertőzöttek és 25-tel a halálos áldozatok száma. Péntekre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 125-tel 31 099-re, Koszovóban 141-gyel 12 981-re, Észak-Macedóniában 89-cel 14 008-ra, Bosznia-Hercegovinában 311-gyel 18 918-ra, Montenegróban pedig 59-cel 4558-ra nőtt. A halálos áldozatok száma Koszovóban hattal 498-ra, Észak-Macedóniában héttel 585-re, Bosznia-Hercegovinában tizeneggyel 580-ra, Montenegróban eggyel 89-re nőtt, míg Szerbiában az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, így a halottak száma 707 maradt. 

Venezuela nemcsak venné, gyártaná is az orosz vakcinát

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 09:41

Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto / AFP
Az egészségügyi miniszter szerint Moszkva részéről erre "teljes a készség".
Venezuela bejelentette, hogy szeretné gyártani az Oroszországban kifejlesztett, Szputnyik V elnevezésű vakcinát. Carlos Alvarado egészségügyi miniszter a venezuelai állami televízióban elmondta, hogy már folynak a konzultációk az orosz féllel. A tárcavezető szerint Moszkva részéről "teljes a készség", hogy a vakcinát Venezuelában is tesztelhessék és gyárthassák.  
Moszkvában szerdán bejelentették,hogy szeptember 4-én vagy 5-én kezdődik meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcina "posztregisztrációs" klinikai tesztelése. A vakcinát augusztus 11-én jegyezték be feltételesen Oroszországban. 
Az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézetnek az orosz egészségügyi minisztérium által jóváhagyott, Moszkva több állami kórháza által elvégzendő tesztelésébe 40 ezer, 18 évesnél idősebb önkéntest vonnak be. A Szputnyik V-t az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, a Fülöp-szigeteken, Indiában és Brazíliában is tesztelik majd.
A "posztregisztrációs" tesztelés kilenc-tíz hónapig is eltart, de a vakcina már szeptember 15-20. között polgári forgalomba kerül, párhuzamosan az önkénteseken való kipróbálásával – mondta a tesztelés bejelentésekor Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő intézet igazgatója.
A moszkvai külügyminisztérium szerint eddig 27 ország nyilvánította ki szándékát az orosz vakcina valamilyen formában történő beszerzésére, köztük van Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Brazília, Venezuela és Kazahsztán.