Előfizetés

Az egri kórházban is látogatási tilalom lesz

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 16:02

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A döntés szombaton lép hatályba, és visszavonásig érvényes.
Teljes látogatási tilalmat rendeltek el szombattól az egri Markhot Ferenc Kórházban, a döntés visszavonásig érvényes – közölte az intézmény sajtóreferense pénteken az MTI-vel. Szegedi Erzsébet tájékoztatása szerint az országszerte megnövekedett koronavírusos esetszám miatt szombattól a betegek a kórház egyetlen fekvőbetegosztályán sem fogadhatnak látogatókat. A tilalom első napján a rendelőintézet zárva tart – jelezte. Kitért arra is, hogy a szigorítás időszakában minden nap 14 és 15 óra között biztosítják, hogy a hozzátartozók – romlandó élelmiszert nem tartalmazó – csomagot vigyenek a bent fekvőknek, melyet az ápolók vesznek át és továbbítanak. A küldemények külső felületét átadás előtt fertőtlenítik – tette hozzá. 

Gulyás Gergely elhagyhatta a karantént, bejelentést tesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 15:37

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A miniszter tartja a péntek délutáni Kormányinfót.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő péntek délután Kormányinfót tart Mit, miért tesz a Kormány? címmel – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
Eszerint Gulyás Gergely második koronavírustesztje is negatív lehet.

A politikus és Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár szerdán házi karanténba vonult, miután hétvégén részt vett egy olyan bulin, amin a koronavírusos Hollik István is ott volt. A tárcavezető első, szerdai tesztje negatív eredményt mutatott. Pénteken ülésezett a kormány, a döntésekről a 16.30-kor kezdődő Kormányinfón adnak tájékoztatást. Vélhetően a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt tervezett intézkedésekről is szó lesz. A péntek reggeli adatok szerint ugyanis egy nap alatt 132 új fertőzöttet azonosítottak az országban. Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy szeptember elsejétől felhagyunk az országok zöld-sárga-piros besorolásával, és az eddiginél szigorúbb járványügyi intézkedések jönnek. Ezt a kormányfő azzal indokolta, hogy külföldön jelentősen rosszabb a járványhelyzet a magyarnál, és jelenleg a fertőzés külföldről történő behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt.

Tanévkezdés koronavírussal: felszólították a szülőket, tanárokat

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.08.28. 15:21
Képünk illusztráció
Fotó: Julie Sebadelha / AFP/Hans Lucas
Mindenki ismerje fel a koronavírus tüneteit – közölte a kormány. A szakszervezet szerint ez nem a szülők, és nem is a pedagógusok feladata.
A szülők és a pedagógusok fokozott felelősségéről írt a járványhelyzet kapcsán a kormányzati tájékoztató oldal: mindenkitől azt kérik, hogy csak tünetmentes gyerekeket engedjenek közösségbe. A fertőzésgyanús gyerekeknek otthon kell maradniuk, a szülőnek telefonon kell értesíteni a gyermekorvost vagy a háziorvost. Ha egy diáknál az iskolában jelentkeznek tünetek, a tanároknak el kell különíteniük és értesíteniük kell az iskolaorvost és a szülőt. „A szülőknek, tanároknak fontos tisztában lenni a koronavírus-fertőzés tüneteivel, amelyek közül a leggyakoribban a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli a gyermekén, tanítványán, akkor kérjük, hogy ne engedje a gyermeket közösségbe. A legenyhébb tüneteinek jelentkezése esetén se engedje közösségbe a gyermeket!” – közölték. Ha egy gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor az orvosnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend alapján kell eljárnia és kezdeményeznie kell a laboratóriumi vizsgálatot. A tanároktól, iskolai dolgozóktól is azt kérik, ha a tünetek bármelyikét észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek  és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem lehet a felelősséget a szülőkre és a pedagógusokra egy az egyben átruházni. „Ahogy a pedagógusnak, úgy a szülőnek sem feladata a betegség összes tünetének felismerése” – írták. A szakszervezet szerint a tanárok nem is rendelkeznek azzal a tudással, hogy megállapítsák, melyik diák koronavírusos, arról nem is beszélve, hogy sokszor tünetmentes személyek is fertőzhetnek. Hangsúlyozták: a kormány feladata olyan feltételek meghatározása, amelyek teljesülése esetén léphet a gyermek, a tanuló az intézménybe. 
A PDSZ szerint ilyen volna például a kötelező nyilatkozattétel, amennyiben a gyermek vagy valamely vele egy háztartásban élő személy szeptember 1. előtt 14 nappal olyan országban tartózkodott, vagy olyan országból tért haza, melynek besorolása sárga, vagy piros volt, illetve zöld besorolása időközben változott. Ez esetben tesztelés vagy 14 napos karantén előírását tartanák szükségesnek. Ezt azonban egyelőre nem írták elő, ahogy azokat a javaslatokat sem támogatta az oktatásirányítás, hogy legalább a veszélyeztetett korcsoportba tartozó pedagógusokat szűrjék rendszeresen, illetve a tankerületek szerezzenek be érintésmentes hőmérőket. A Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely arra is felhívta a figyelmet pénteki közleményében: ha a kormány azt várja a szülőktől, hogy otthon tartsák a gyerekeket, akkor engedélyezni kell, hogy az eddiginél jóval több hiányzást igazolhassanak, és hogy jóval hosszabb ideig maradhassanak otthon táppénzen a gyerekekkel.