Előfizetés

Vidnyánszkyék távozását követelik az egyetemfoglaló színművészetisek

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.09.01. 16:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mindent visszaállítanának az egyetemen az erőltetett átalakítás előtti állapotra a hallgatók.
– Elutasítjuk az egyetem modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában, a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, egyben a kinevezett személyeket – fogalmazott L. Nagy Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét megszálló hallgatók képviseletében. A tiltakozásuk rövidtávú célja, hogy fizikailag akadályozzák meg az egyetem fölé kinevezett Színház- és Filmművészetért Alapítvány vezetőségének, különösen Vidnyánszky Attilának az intézménybe való bejutását. - Követeljük jelenlegi kuratóriumi tagok lemondását - hangsúlyozták kedd délutáni közös nyilatkozatukban az elfoglalt épületnél. A követeléseik lényege, hogy mindent állítsanak vissza az átalakítás előtti állapotra, az egyetemi Szenátus kapja vissza jogköreit, illetve hogy az állam ne vonuljon ki teljesen az egyetem fenntartásából. A hallgatók kedden egy belső fórumon egyeztettek az egyetemfoglalás következő napjairól, ennek folyamatáról a későbbiekben adnak tájékoztatást.

– Azt szeretném, hogy ezek a fiatalok egy szabad országban élhessenek – mondta egy idős asszony, aki egy kisebb élelmiszercsomagot adott át a tiltakozóknak. Tucatszámra érkeztek a hasonló felajánlások: az egyetem előcsarnokában a sátrak és a fekvőhelyek mellett egyre halmozódik a hallgatók ellátmánya. Az SZFE előtt elhaladó autósok közül sokan dudálva vállaltak szolidaritást, de akadtak, akik indulatukkal kevésbé bírva Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját szidalmazták.
– Nem lesz szabadság ott, ahol nem tesznek érte, ahol nem hoznak áldozatot – mondta lapunknak Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, aki szimbolikusan egy palack bort és két cipót adott át az egyetemi hallgatóknak. A MET a közelmúltban ugyancsak érintettje volt a kormányzat oktatáspolitikai átalakításainak: a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó iskoláik támogatását megfelezte az oktatási tárca, jövőre pedig teljesen fel is számolja azt. – Ez egy gaztett, rombolás – mondta az egyetemet és az egyház iskoláit érintő intézkedésekről Iványi. Hogy szerinte meddig tarthatnak ki a hallgatók, azt mondta, a tisztességes állapot kivívása érdekében "a jogszabályokat látványosan meg kell szegni és nem lehet annak megváltoztatásáig várni, a szabadságért való küzdelem nem lehetőség, hanem kötelesség". A szorgalmi időszak hivatalosan egy hét múlva kezdődik, Csernai Mihály HÖK-elnök kedden a hvg.hu-nak azt mondta, a hallgatói önkormányzat szerint jó eséllyel addig ki is tartanának. Ha az egyetemet irányító kuratórium bejelentést tesz, a jogszabályok szerint a kerületi önkormányzatnak birtokvédelmi eljárás keretében 15 napos határidőn belül ki kell vizsgálnia az ügyet és határozatot hozni, vagyis a hallgatóknak a számukra kedvezőbb esetben is legfeljebb két hetük lenne a tiltakozásra úgy, hogy rendőrökkel ne távolíthassák el őket.

HÖOK: Szomorú, hogy ennyire elfajultak a dolgok

Az egyetemfoglalásról a Hallgatói Önkormányzatok Országos konferenciájának elnöke, Murai László az alábbi levelet juttatta el:

„Magam részéről végtelenül szomorú vagyok, hogy ennyire elfajultak a dolgok, meg tudom érteni az SZFE-s hallgatótársaim csalódottságát és frusztráltságát. Fájó, hogy mindkét oldal empátiát és kölcsönös, konstruktív kommunikációt várt el a másiktól - mi is megpróbáltuk ennek fontosságát hangsúlyozni - ám ennek ellenére ettől most fényév távolságra vagyunk. Ebben a folyamatban a hallgatók sérülhetnek a legtöbbet. Nem feltétlenül a struktúraváltás vagy a kuratóriumi tagjai miatt lesz egy egyetem hallgatóként jó vagy rossz hely, ami a legtöbb kárt okozza, az a hosztilis atmoszféra, ami a helyzet látszólagos feloldhatatlanságából eszkalálódott. "A fejünk fölött lövöldöznek", fogalmazta meg az egyik SZFE-s hallgatótársam nagyon érzékletesen, szerintem is ez történik. Ez már rég nem arról szól, hogy a struktúraváltás jó szakpolitikai lépés-e, vagy hol kellene a koncepción finomítani - hanem arról, hogy kinek van igaza. Ezért lesz nehéz az előrelépés - mindkét oldalnak megvan a maga igazsága, amiből nem hajlandó engedni. Az egyetem működésének megváltozott menetéről sajnos nem tudok megalapozott véleményt formálni, mert bár megpróbáltam megszerezni az alapító okiratot és szmsz-t, még nem kaptam meg. Az biztos, hogy a szenátusok jogkörei jelenleg is nagyban függnek a kancellárok és a konzisztóriumok egyetértésétől, a rektorokat bár a szenátus választja, de a miniszter terjeszti fel, és a köztársasági elnök nevezi ki. Az egyetemi autonómia helyiértékének megváltozásáról azért nehéz nyilatkozni, mert nem tudjuk, hogy a struktúraváltó egyetemeken milyen gyakorlat fog kialakulni. Arra kell törekednünk, és mindenhol hangsúlyozni a fontosságát, hogy az egyetemi ügyekbe továbbra is legyen beleszólása az egyetemi polgároknak, köztük a hallgatóknak - hiszem, hogy ez az alapja egy jó intézményi működésnek -, aztán az egyetemek és a fenntartó majd úgyis eldönteni, hogy jó-e a javasolt irány, vagy sem. A kérdést, hogy a kancellárok és konzisztóriumok, vagy a kuratóriumok világában lesz jobb a felsőoktatásnak, az idő sajnos még nem döntötte el. A kialakult puskaporos hangulat viszont jól bizonyítja, hogy a jövőben egyik intézményben sem célravezető ennyire gyorsan, kevés valódi kommunikációval, és konszenzus nélkül megvalósítani egy ilyen volumenű átalakítást. Személy szerint bízom abban, hogy a struktúraváltás a megfelelő garanciákkal jó iránya lehet a felsőoktatásnak, hiszen a modellváltásban érintett többi intézmény hallgatói önkormányzatának visszajelzései alapján úgy látjuk, hogy az átalakításokkal kapcsolatos tárgyalásokba tevőlegesen is részt vehetnek, és ott megjeleníthetik a hallgatói érdekeket. Remélem, hogy a helyzet jövőbeni, előre még nem látható feloldása után az SZFE-s hallgatótársaink is egy olyan egyetemre járhatnak majd, ahol a falakban már nem látszanak a golyónyomok.”

Újabb településeken emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 15:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.
Újabb településeken emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a koronavirus.gov.hu oldalon.    Békéscsabán, Budapest déli és központi területein, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen Székesfehérváron növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében a 35. héten végzett szennyvízvizsgálatok. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését - írják. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása - teszik hozzá. Ezért mindenkitől azt kérik, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet, a maszkot viseljék az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat arra kérik, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát - hangsúlyozták.  

A Budavári Általános Iskola egy pedagógusa is koronavírusos lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 15:15

Fotó: Google Street View
A tanár karanténba került.
Koronavírusos lett egy tanár a Budavári Áltlános Iskolában, de diákokkal nem érintkezett – tudta meg a hvg.hu V. Naszályi Márta I. kerületi polgármestertől.  A polgármester szerint az önkormányzat az intézményben dolgozó összes saját alkalmazottját leteszteli, és az iskola pedagógusai és nem önkormányzati dolgozói számára is felajánlottak száz darab PCR-tesztet.  V. Naszályi Márta elmondta, hogy a fertőzött pedagógus karanténba került, és még zajlik a kapcsolati hálójának feltérképezése. A polgármester bízik abban, hogy a helyi tankerülettel egyeztetett járványügyi intézkedések elegendőek lesznek ahhoz, hogy zavartalan legyen a tanítás. Az iskola későbbre ígért választ a portálnak.   Két másik fővárosi iskolában is találtak fertőzötteket. Az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában három pedagógus koronavírusos tesztje is pozitív lett, míg a XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium gólyatáborában is többen megfertőződtek.