Előfizetés

A fater fog tudni konkrétumokat mondani, hárított a fideszes képviselő fia az uniós pénzből épített ingatlanok kapcsán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 07:30
Az euró szárnyal a forinthoz viszonyítva, ami a kormány pénzügyi politikájának egyik következménye FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/
A Holt-Szamos partján húztak fel közösségi pénzből ezt azt - a kormánypárti politikus, és édesanyja telkén.
Csaknem 60 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás” Kovács Sándor nyírségi fideszes országgyűlési képviselő családi birtokán – derítette ki a 24.hu. A beruházások egyik érdekessége, hogy a közpénzből felhúzott épületek tulajdonviszonyairól egészen mást állított a kormánypárti politikus, mint amit az ingatlan tulajdoni lapja mutat. Ráadásul a „turisztikai célpontok” között akad olyan is, amelynek látogathatóságáról sem helyben, sem az interneten nincs nyom. Kovács Sándor lakhelye az ország egyik legkeletibb pontján fekvő, alig ötszáz lelkes Géberjén, ahol tíz éven át volt polgármester korábban, a tavalyi önkormányzati választáson a képviselő fia, Kovács Dániel Sándor lett a község vezetője, szintén a Fidesz-KDNP színeiben. Kovács Sándor alapította a térség mára egyik legnagyobb foglalkoztatóját, a „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesületet, amelynek éveken át elnöke volt, mígnem átadta a vezetést feleségének.  A térségbe az elmúlt években több milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrás érkezett, a fő kedvezményezettek egyike pedig az egyesület, amely a többi közt turisztikai beruházásokra nyert el támogatást. A Kovács család közvetlenül a Holt-Szamos partján lakik, ahol egy régi parasztházat újítottak fel, és felhúztak mellé egy másik, úszómedencés házat is. Az ingatlan szomszédságában fekvő telek Kovács Sándor és édesanyja tulajdonában áll. Ezen a birtokon épült fel uniós forrásból az említett turisztika célpont. A Brüsszelből érkező csaknem 60 millió forintos támogatást azonban nem a telek tulajdonosai, tehát Kovács Sándor és édesanyja nyerte el, hanem a „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület tulajdonában álló cég, valamint Kovács fia. A 24.hu először polgármesterrel tudott beszélni. Kovács Dániel Sándor elmondta, a birtokon álló turisztikai bemutatóház az ő magántulajdonát képezi, és még akkor nyerte el rá az uniós forrást, amikor nem volt polgármester, az épületek ugyanis öt évvel ezelőtt épültek. A lap legtöbb kérdésére a polgármester azt mondta: "várjuk meg ezzel fatert, ő fog tudni mondani konkrétumokat". A befutó Kovács Sándor azt mondta: a turisztikai célú épületek után a telek tulajdonosként nem kér bérleti díjat a területhasználatért sem az egyesülettől, sem a fiától. Csakhogy a földhivataltól lekért tulajdoni lapon nincs nyoma annak, hogy a telken álló ingatlanok más (azaz a családtagok) tulajdonában lennének. Annyi bizonyos, hogy a Tündérmező Vendégház üzemel, bárki foglalhat szállást a világhálón is, azonban az ifjabb Kovács által elnyert támogatásból épül turisztikai – elmondásuk szerint horgász – bemutatóház látogathatóságára vonatkozóan sem helyben, sem az interneten nem talált nyomot a 24.hu.

A fél iskola tudja, ha egy diák kimegy a vécére

Vas András
Publikálás dátuma
2020.09.02. 07:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Csaknem 150 babócsai gyerek a helyi egykori gyógyszertárban és a plébánián kezdi az új tanévet, szeptember helyett ugyanis valamikor a jövő év elején fejeződik be iskolájuk felújítása.
A dél-somogyi településen tavaly júniusban tették le a projekt alapkövét, és az 1,1 milliárdos beruházással - bővítés, fűtéskorszerűsítés, energiakorszerűsítés – elvileg idén szeptemberre kellett volna végezni. Az épületben azonban nemhogy a jövő héten, de még hónapok múlva sem kezdődhet meg a tanítás. - Pedig nagyon fogadkoztak, egy év türelmet és megértést kértek, mi persze rábólintottunk – állítja Anita, akivel - két szülőtársához hasonlóan - a babócsai művelődés ház melletti parkban beszéltünk. – Azt mondták, a fejlesztés a gyerekek érdeke, mert a régi épület nem jó, az új viszont szuper lesz. - Semmi baja nem volt a réginek – veti közbe László. – Nem volt egy Google-székház, de nem hiszem, hogy ez volt a legrosszabb falusi iskola az országban. Normálisan le volt szigetelve, s rendesen lehetett benne tanulni. A mostani helyzethez képest pedig egyenesen maga volt a Kánaán. A nyolc évfolyamban tanuló nagyjából 150 gyerek közül az alsósok a hajdani gyógyszertár épületébe, a felsősök a plébániára kerültek. Előbbi még csak-csak alkalmas az oktatásra, bár nagyon kicsi az udvara, utóbbiban viszont több tanteremnek kinevezett helyiség csak egymáson át közelíthető meg. - Össze vannak zsúfolódva a plébánián. Ha pisilnie kell a gyereknek, a fél felső tagozat tud róla, mert át kell mennie több osztályon is, hogy kijusson a vécére – legyint László. - Lett volna más megoldás is, úgy tudom, a képviselő-testület sem ezeket javasolta a tankerületnek, de hiába. - Az igazgatónő szerint persze nincs semmi gond, remekül lehetett oktatni – teszi hozzá Anita. – Persze megértem, nemrég hosszabbították meg a mandátumát, így nem fog szembe menni a tankerülettel.  A faluban elterjedt, hogy a kivitelező cég a koronavírus-járványra hivatkozva öt hónapos hosszabbítást kért, azaz legkorábban jövő januárban fejezné be a munkát. A szerződés szerint a napi kötbér a beruházási érték 1 százaléka, legfeljebb harminc napra, vagyis a kivitelezőnek mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, ha a tankerület nem bólint rá a halasztási kérelmére. A helyieket viszont ez nem érdekli, csak az iskola sorsa foglalkoztatja őket. - Ahogy hallottam, 15-20 gyereket már kivettek a szüleik az iskolából, és átvitték őket Barcsra – állítja Ilona. – Több tanár is elment, vagy el akar menni, mert így nem lehet tanítani. Azt beszélik, már nincs annyi pedagógus, ahány osztály. A rengeteg panasz után kíváncsiak voltunk a falu vezetőjének véleményére is, de Jáger Gábor polgármester azzal hárította el megkeresésünket, hogy bár az épület Babócsáé, a felújítást a Kaposvári Tankerület vezényli, így nekik semmi beleszólásuk nem volt a projektbe. - A tankerületi központ a kivitelező akadályközlése alapján kezdeményezte a támogatási szerződésében szereplő kivitelezői végdátum módosítását 2021. január 27-re – válaszolta megkeresésünkre a kaposvári tankerület igazgatója, Stickel Péter, aki megjegyezte, a csúszás, amelyet a kivitelező a COVID-19 vírussal kapcsolatos helyzettel indokolt, nem jár többletköltséggel.

Több részt újra kellett tervezni

A pandémia egyfelől anyagbeszerzési gondokat jelentett, másfelől az alvállalkozók és a saját embereink is féltek a járványtól, így le kellett állni az építkezéssel – mondta lapunknak Borda László, a kivitelező APM Construct Kft. ügyvezetője. – Ráadásul az eredeti tervek és műszaki adatok hiányában a felújítás során kiderült, hogy bizonyos munkafolyamatokat nem, vagy máshogyan kell elvégezni, ami többszöri újratervezést, és így csúszást jelentett. Jelen állás szerint a jövő év első negyedének elejére tudjuk befejezni az épület rekonstrukcióját, erről sikerült is megegyeznünk a tankerülettel, már csak a közbeszerzési hatóság engedélyére van szükség a szerződés módosításához. Felvetésünkre, miszerint megfelelő tájékoztatással elejét lehetett volna venni a helyiek felháborodásának, Borda László azt mondta, ebben a helyzetben nem a kivitelező feladata a kommunikáció.

Pintér üzent a sztrájkolóknak

G.E.
Publikálás dátuma
2020.09.02. 06:40

Fotó: Népszava
A kormány nem tartja szükségesnek a tárgyalást az önkormányzati dolgozókat képviselő szakszervezettel, így a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által mától szervezett háromnapos munkabeszüntetést sok önkormányzatnál megtartják.
Pintér Sándor az érdekvédők követeléseit tartalmazó korábbi levélre reagálva összefoglalta, hogy ugyan számtalan közfeladatot látnak el az önkormányzatok, ehhez szerinte megkapják a szükséges állami forrásokat és maguk is jelentős tartalékokkal rendelkeznek. A belügyminiszter kifejtette, hogy jelenleg Magyarországon 1284 önkormányzati hivatalban 30 573 köztisztviselő dolgozik, s a települések maguk döntenek a költségvetésükről. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy a járvány elleni védekezésben együttműködést várt el tőlük a kormány – folytatódik a szakszervezet elnökének, Boros Péternének címzett levél, amely azzal az üzenettel zárul, hogy járványhelyzetben nincs helye a széthúzásnak, a feszültség fokozásának. Az üzenet nem ért célba, bár a megmozdulást több helyen is csak néhány órás figyelmeztető sztrájk formájában tartják meg.